https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-chce-britanii-do-roku-2050-zbavit-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda chce Británii do roku 2050 zbavit skleníkových plynů Video

13.6.2019 00:20 (ČTK)
Britská vláda se chystá schválit závazek, podle kterého by se země v polovině tohoto století zcela zbavila skleníkových plynů přispívajících k oteplování planety. / Ilustrační foto
Britská vláda se chystá schválit závazek, podle kterého by se země v polovině tohoto století zcela zbavila skleníkových plynů přispívajících k oteplování planety. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Britská vláda se chystá schválit závazek, podle kterého by se země v polovině tohoto století zcela zbavila skleníkových plynů přispívajících k oteplování planety. Premiérka Theresa Mayová hodlá před svým odchodem z funkce docílit toho, aby se její země stala prvním větším státem s takovým cílem. Informovala o tom včera stanice BBC.
 

Británie se již zákonem z roku 2008 zavázala, že do roku 2050 sníží emise skleníkových plynů produkované v zemi o 80 procent. Nyní chce konzervativní vláda tento závazek ještě zpřísnit.

"Dosáhli jsme velkého pokroku, když jsme docílili růstu naší ekonomiky a pracovního trhu při současném omezení emisí. Nyní je na čase jít dále a rychleji, abychom zajistili našim dětem kvalitní životní prostředí. Musíme vést svět k čistší a šetrnější formě růstu," řekla podle BBC Mayová.

Británie byla podle ní vůdčí zemí světové průmyslové revoluce a stála na čele ekonomického růstu poháněného fosilními palivy, proto by se měla i nyní postavit do přední linie při omezování jejich spotřeby.

K dosažení cíle, který oceňují environmentální organizace, musí Londýn podle BBC dokázat zcela odstranit emise oxidů uhlíku produkované domácnostmi, dopravou, průmyslem a zemědělstvím nebo je v krajních případech kompenzovat výsadbou nové zeleně.

Zpráva britských vládních expertů tvrdí, že pokud by si stejný cíl stanovily i další vyspělé země, existovala by padesátiprocentní šance, že se do roku 2100 podaří udržet růst teploty do 1,5 stupně Celsia proti době před průmyslovou revolucí, což je spodní hranice stanovená pařížskou klimatickou dohodou.

"Je to historický závazek, který bude mít ohlas po celém světě," řekla BBC k britskému plánu Laurence Tubianaová, jedna z iniciátorek pařížského paktu.

Vláda Mayové by chtěla snížit emise především pomocí investic do nových šetrných technologií například ve vytápění či osvětlení. Podle ministerstva financí by to mohlo britskou státní pokladnu přijít do roku 2050 až na bilion liber (28 bilionů korun).

Premiérka však tvrdí, že se tato investice vyplatí, například v tom, že lidé nedýchající emise budou zdravější a britskému zdravotnictví poklesnou výdaje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist