https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlastnici-lesu-dostanou-od-roku-2028-penize-za-ulozeni-uhliku-v-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlastníci lesů dostanou od roku 2028 peníze za uložení uhlíku v lesích

31.5.2024 19:10 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Vlastníci lesů budou od roku 2028 dostávat platbu za zajištění klimatické funkce lesů, tedy uložení uhlíku v lesních porostech. ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství (MZe), které plošnou platbu připravuje. Půjde o první podporu za dodržování klimatických opatření, kterou lesníci dostanou od státu a bude součástí zákona. Soukromí vlastníci na setkání s novináři řekli, že jejich lesy, které tvoří zhruba 21 procent výměry všech lesů v ČR, dokážou každoročně zadržet až procento vyprodukovaného oxidu uhličitého v celém Česku.
 
Konkrétní částku platby zatím MZe nesdělilo, bude se odvíjet od množství uloženého uhlíku v lesních porostech, uvedl resort. Cílem platby je podle ministerstva podporovat rozvoj zdravých a odolných lesů. Podpora nabyde účinnosti v roce 2027, s vyplácením počítá ministerstvo o rok později.

Vlastníci lesů dosud žádnou platbu za dodržování klimatických opatření od státu nedostávají. Mohou ale žádat například o příspěvek na podporu adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu, což je víceletá podpora vyplácená Evropskou unií.

Ministerstvo nestátním lesníkům přes dva roky slibovalo příspěvek na adaptaci lesů na klimatickou změnu, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ale už dříve řekl, že na tuto slíbenou podporu zatím nejsou peníze. Peníze měli soukromí vlastníci dostat letos za loňský rok, protože s platbou počítali a opatření dodržovali, řekl Richard Podstatzký ze Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL).

Nestátní vlastníci lesů, kteří představují 45 procent výměry lesů v ČR, proto novou platbu vítají. Podstatzký uvedl, že vlastníci podle něj pociťují tlak, aby upřednostňovali ekologické požadavky před ekonomickými a potřebují kompenzaci za to, že ustoupí ve svých ekonomických nárocích, tedy v zisku z prodeje dřeva, za to, že zvýší pestrost a biodiverzitu lesů.

"Nikdy jsme nechtěli peníze za sběr lesních plodů, klestu či návštěv v lese, nechceme poplatky, ale přinášíme společnosti spoustu benefitů a naším příjmem z lesa je jen prodej dřeva a nic jiného," řekl Podstatzký. Doplnil, že lesy mají mimo jiné protierozní funkci, zadržují vodu v krajině, vyrábí kyslík a slouží také k rekreaci.

Hektar lesa podle informací SVOL vyprodukuje ročně až deset tun kyslíku a z atmosféry odstraní téměř pět a půl tuny oxidu uhličitého. V lesích soukromých vlastníků každoročně vyrostou zhruba čtyři miliony metrů krychlových dřeva, jeden metr krychlový surového dřeva podle SVOL uloží až 280 kilogramů uhlíku.

"Lesy ve vlastnictví SVOL tak ročně zadrží asi procento vyprodukovaného oxidu uhličitého v ČR, tedy zhruba milion tun," řekl za SVOL Petr Bláha. Server Fakta o klimatu uvádí, že roční objem emisí v Česku byl v roce 2021 přes 119,4 milion tun.

Ministerstvo odhaduje, že platba bude mít dopad do státního rozpočtu přibližně ve výši sedmi miliard korun. Podstatzký řekl, že pokud by ministerstvo vyplácelo platbu jen nestátním vlastníkům lesů, byl by zásah do státního rozpočtu zhruba o polovinu menší. Státní lesy představují 55 procent výměry lesů v Česku.

Platby budou nejspíše vyplácet krajské úřady, vše ale bude podle ministerstva záležet na finální podobě novely lesního zákona, u které skončilo 22. března připomínkové řízení a ministerstvo v současnosti novelu upravuje na základě připomínek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

1.6.2024 08:59
Není to nějak postavené na hlavu? A až se dřevo spálí nebo rozloží, bude se dotace vracet? Je to podobné jako dotace zemědělcům na kukuřici.
Kdyby raději se dávaly dotace na změnu struktury lesa, na zkvalitnění půdy, na zadržování vody!
Nejhorší je stát byrokraticky řízený fanatiky: zákony, příkazy, kontroly, nesmyslné dotace.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

1.6.2024 09:24
To je dobře. Další zdroj peněz pro movité majitele a opět bude na další desátek pro ziskovky.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.6.2024 09:35
Neuvěřitelné. Dobrý Kocourkov.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.6.2024 10:13
Les nemí vůbec optimální ukladač sodovkáče. Jen jeho návrat trochu zpomalí. dDleko lepší by bylo ukádat uhlík do orné půdy jak statkovými hnojivy tak zeleným hnojením i biouhlem ( tepelně zuhelnatělé dřevní odpady). Dotovat za odměřené zvýšení humusu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.6.2024 07:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
To by se musely zvednout stavy skotu a zvěře. Ekologistům jde o prachy a zisk neziskovek. Příroda a klima jsou jim u zadele.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.6.2024 07:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
To by se musely zvednout stavy skotu a zvěře. Ekologistům jde o prachy a zisk neziskovek. Příroda a klima jsou jim u zadele.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

2.6.2024 15:46 Reaguje na Michal Ukropec
volů máme tady dost..., ale jejich exkrementy se na pole pokud vím nesmí vozit...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.6.2024 20:51
Budiž, nově rostoucí stromy uhlík na čas do sebe ukládají, ale po odumření stářím a chorobami ho zase při tlení uvolňují. Je to jako nasycený roztok,
který po nasycení nepřijme žádnou sytící látku navíc. Uhlík trvale uložit
může pouze bažina a voda, která to dřevo zakonzervuje a nedovolí se mu
zase rozkládat. Tak vznikaly zásoby uhlí v pravěku, ale to dnešní les
neumí. Před pár dny jsem si natěžil jako náhradu rašeliny trouchnivějící
dřevo a žádný zakonzervovaný uhlík to není. U mne se za pár let rozloží
ještě více a po uhlíku bude v půdě veta. Je to DOČASNÉ uložení uhlíku
a nikoliv trvalé, jako u ložisek uhlíkových paliv někde v podzemí.
Takže to vidím jako další tunel, jak se dostat k penězům za NICNEDĚLÁNÍ!
Dostanou totéž i LČR a nebo je to pouze určeno nestátním vlastníkům
a hlavně církvím a šlechtě, což jsou favorité ministrovy partaje KDU-ČSL?
Je vidět za koho ministr kope do poslední chvíle, než půjdou jako strana
do propadliště dějin.
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 15:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Machačku ,Vy mne SKUTECNE bavíte - upřímně,pište takhle otevřeně dále ,mne již za takto projevený názor zablokovali jinde ,ale palec nahoru !
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 15:09 Reaguje na Břetislav Machaček
On ten problém přijde až nás nechají vyresetovat AI ,zatím jí nepovolili pamět ale i na jiných serverech stačilo napsat ,že některý z diskutujících je policajt a ejhle - blikání obrazovky s výhružným sdělením "ministerstva vnitra".Některé "diskuse" jsou celé automatizované vč,témat podstrčených zájovým orgánem .Zde to doufejme zatím není . i když?....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist