https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlna-veder-zene-australske-hady-do-stinu-lidskych-obydli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští hadi se snaží přežít vlnu veder. Útočiště hledají ve stínu lidských obydlí

1.2.2019 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vzhledem k tomu, že „na souši“ australského kontinentu žije přes 140 hadů, z nichž většina se počítá mezi nejjedovatější na světě, je důvod k obavám místních pochopitelný.
Vzhledem k tomu, že „na souši“ australského kontinentu žije přes 140 hadů, z nichž většina se počítá mezi nejjedovatější na světě, je důvod k obavám místních pochopitelný.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zatímco se Česká republika ztrácí pod sněhem, v Austrálii řeší přesně opačný problém. Extrémní horko a sucho, na které k nelibosti lidí poněkud neadekvátně reaguje i místní fauna. Hadi, včetně těch pořádně jedovatých, teď vyhledávají úkryty v klimatizovaných lidských obydlích, potažmo v jiných příjemně chladných místech poblíž sídel. Píše o tom ScienceAlert.
 

Naměřené průměrné denní teploty, v okolí Adelaide například 47 °C, jsou prý na třináctiletém maximu. Hadům je teplo příjemné jen do určité míry. Když se i noční teploty vytrvale drží kolem 36 stupňů, radost už z toho nemají, a snaží se vyhledávat nejrůznější vlhké a chladné dutiny. Překvapivě se dost takových příhodných míst nachází v lidských domech. Za izolací stěn domu, pod hlubokou prasklinou v omítce, pod ledničkou nebo nedovřeným poklopem vypnutého grilu, v toaletě nebo v krabici klimatizační jednotky. To jsou jen příklady několika míst, kde v posledních dnech Australané „své hady“ našli.

Posaďte se prosím

Své o tom ví i Luke Huntley, lovec hadů z Queenslandu. I když má jeho profese blíž k našim deratizérům (jen v trochu šupinatějším podání), při vlně veder se stává spíše instalatérem. Toaletní mísy, potrubí odpadů a jímky jsou tehdy velmi oblíbeným útočištěm hadů. Za poslední týden si může na profesní konto připsat odchyt dvoumetrové krajty, která se zabydlela ve sprchovém koutě, a klubko několika bojg hnědých, které ucpaly záchod. Nepřirozené to prý není, zvířata jen hledají cestu k přežití.

„V extrémně horkých a suchých dnech se hadi snaží hydratovat se, stejně jako my,“ dodává k tomu. Lidé z toho radost pochopitelně nemají. Neradi by dopadli jako Helen Richardsová z Brisbane, která se v chabě osvětlené koupelně svého domu posadila na záchod, aby na ni vzápětí zaútočila krajta. Ta se totiž rozhodla použít toaletu jako první. Podobných nepříjemných setkání jsou teď regionální média plná. Vzhledem k tomu, že „na souši“ australského kontinentu žije přes 140 hadů, z nichž většina se počítá mezi nejjedovatější na světě, je důvod k obavám místních pochopitelný.

Hadi se s vámi setkat nechtějí

„Když se oteplí, hadi vylezou ven,“ říká Timothy Jackson z australského univerzitního týmu pro výzkum hadích toxinů a sér (AVRU). „A když je tepla o něco víc, dostanou hlad. Většina z nich nejedla celé měsíce.“ Snaží se mírnit paniku veřejnosti, ale k přitom vyzývá k opatrnosti. „Hadi se nesnaží proniknout do našich domů, aby nás dostali. Poslední, co si had přeje, je setkání s dvoumetrových primátem nebo jeho psem.“ Uznává ale, že případná setkání nekončí obvykle pro lidi a zvířata dobře. Jako příklad uvádí nedávný „zážitek“ jednoho z Australanů, který po návrat z práce narazil na krajtu hodující na jeho kočce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist