https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlny-oceanskych-veder-v-antarktide-jsou-prakticky-jiste-mini-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlny oceánských veder v Antarktidě jsou prakticky jisté, míní vědci

8.8.2023 19:03 | DUBLIN (ČTK)
Antarktické ledovce.
Antarktické ledovce.
Foto | Vincent van Zeijst / Wikimedia Commons
V Antarktidě budou extrémní klimatické jevy jako oceánské vlny veder a zrychlující se úbytek ledu téměř jistě stále častější. Komunity žijící u pobřeží tak budou stále častěji nuceny čelit povodním a bouřkám, které budou navíc stále silnější. Vyplývá to ze studie britských vědců, o které dnes informoval zpravodajský portál The Irish Times.
 

Antarktida je kolosální zásobárnou pevninského ledu, má tloušťku čtyři kilometry a její rozlehlý bílý povrch odráží sluneční záření do atmosféry, což udržuje Zemi chladnou. V březnu 2022 zažila dosud největší zaznamenanou vlnu veder, kdy teploty byly o 38,5 stupně Celsia vyšší než obvykle. Na Antarktidě tehdy naměřili minus deset stupňů v období, kdy bývá okolo 40 pod nulou.

Studie publikovaná v časopise Frontiers in Environmental Science dává dohromady data o dopadu extrémních jevů na Antarktidu. Podle vědců je kvůli nim narušené počasí, jsou silnější prašné bouře a hroutí se ledovcové šelfy. Autoři studie varují, že by to brzy mohlo vyvolat kaskádovité účinky po celé planetě.

Křehké životní prostředí Antarktidy "může být v budoucích letech a desetiletích vystaveno značnému tlaku a poškození" a může trvat staletí, než se zotaví, varuje studie. "Změny v Antarktidě mají globální důsledky," uvedl hlavní autor studie Martin Siegert, profesor na univerzitě v jihoanglickém Exeteru.

Kvůli změnám v ekosystému se v Antarktidě urychlil úbytek mořských druhů a dochází k invazi nepůvodních rostlin. V posledních letech se navíc v zimě netvoří dostatek ledu a v současnosti je nejnižší od začátku měření. Při písečných bouřích na povrch ledu dopadá stále více částeček písku a kamínků, povrch je tak tmavší, rychleji taje a neodráží tolik světla, citují ze studie The Irish Times.

Autoři studie poukazují na zranitelnost Antarktidy kvůli dopadům extrémních klimatických jevů na tamní biodiverzitu. Teplé roky provází nižší výskyt potěru, což vede k selhání rozmnožování savců, kteří jsou závislí na jeho konzumaci. Důkazem jsou podle vědců četná mrtvá mláďata lachtanů na plážích.

"Naše výsledky ukazují, že extrémní události, které mají dopad na celý svět v podobě silných dešťů a záplav, vln veder a lesních požárů, jako například v Evropě letos v létě, mají dopad i na odlehlé polární oblasti. Extrémní události ovlivňují antarktické ledovce, mořský led a přírodní ekosystémy. Proto je nezbytné, aby se uplatňovaly mezinárodní smlouvy a politika na ochranu těchto krásných, ale citlivých oblastí," uvádí Anna Hoggová, spoluautorka studie a profesorka na univerzitě v Leedsu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.8.2023 08:22
On to vyrovná - Tichý oceán se ochlazuje/iDnes.cz
Odpovědět
pk

pepa knotek

9.8.2023 08:34
Klimatolog R.Willis z New Scientis sděluje, že rovníková oblast Tichého oceánu se dlouhodobě ochlazuje, severoamerický kontinent zažil nejhorší zimu za posledních 40 let a pokud se nezmění konstelace tlakových útvarů nad Atlantikem, tak si letos zimu užijeme i v Evropě. Někde je tepleji, někde chladněji a pak se to zase vymění bez ohledu na to, co si v bruseli odhlasují za agendu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2023 10:29 Reaguje na pepa knotek
Rovníková oblast Tichého oceánu se dlouhodobě ochlazuje? Dáte sem i odkaz na to, kde to tvrdí?

Protože měření to vaše tvrzení nějak nepodporují...

https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=sstanom&ortho=6&wt=2

https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=t2clim&ortho=6&wt=2

https://climate.copernicus.eu/record-breaking-north-atlantic-ocean-temperatures-contribute-extreme-marine-heatwaves

Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.8.2023 10:42 Reaguje na Petr Eliáš
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/klima-zeme-new-scientist-ochlazovani-pacifik-teplota.A230808_183049_zahranicni_javu?zdroj=patro
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2023 12:00 Reaguje na Vladimir Mertan
Takže jak jsem si myslel. SST ne v celé rovníkové oblasti, ale SST v SE oblasti. :)

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2022GL100011
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.8.2023 13:14 Reaguje na pepa knotek
Ano.
Fotky z celé Sev. Ameriky od Kalifornie po Velká jezera tuto zimu byly úžasné - domy komplet obalené ledem jak v Mrazíkovi. A klimatisti mlceli, nanejvýš sdělili, že trend je jiný.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.8.2023 14:01 Reaguje na Jarka O.
1**
Odpovědět
Pe

Petr

9.8.2023 16:46 Reaguje na Jarka O.
Je to jako se suchem. Že je sucho přece taky neznamená, že už nikdy nebude pršet.
A když zaprší, tak se hned ozve spousta hlasů kde že je to sucho.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.8.2023 11:23 Reaguje na Petr
Ano, sucho nikdy neznamená, že už nezaprší, to každý ví. Spíš naopak. Ale p. Zárybnická straší suchem, v předpovědi počasí se toho preventivního lhaní vůbec nemůže nabažit, venku prší a je je zima, a ona tvrdí, že už za bukem ceká sucho. Tito lidi manipulují a není jim to trapné. Také byl v TV jakýsi klimatolog, který tvrdil, že máme nejteplejší červenec za 1000 let a za 3 minuty už tvrdil, že tak teplo tu nebylo 100 000 let. To se nedá poslouchat.
Zkuste si poslechnout London calling od The Clash z 80.let. Nechci nutit, neni to nic moc, jen je zajímavé poslechnout refrén a to je důkaz, že se vážně strašilo globálním ochlazením.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.8.2023 19:25 Reaguje na Jarka O.
Pankerka Jarka... čumim

tak tady máte něco, co se trefilo mnohem přesněji:
https://www.youtube.com/watch?v=NoJre_SEnWY
klidně můžete věnovat pozornost celému textu
pokud jste se vrátila z dovolené na rodosu, jen pozor na slzu dojetí:
https://www.youtube.com/watch?v=YoKf7bLxkNQ
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.8.2023 20:36 Reaguje na Jakub Graňák
Dobré. Jakube, jaká já jsem pankerka, když znám od Clash 2 skladby, je mi líto. Vy jste jasnej větší panker. Bohužel London calling znám a když tam křičeli i tito o přicházející době ledové a stoupající vodě v důsledku toho ochlazení, tak klimatisti nemůžou popřít, že to bylo téma. Tak jsem to sem dala. Mě baví víc Cash než Clash;). Man comes around zkuste celé album na uklidnění, Hurt, a to je dobrý i v originále od Nine inch nails. No, já byla na severu a tam, jak říká děda Komárek, chč.lo a chč.lo a teď mají záplavy. Asi tak ke GO.
Co chtěl básník říct tou 1. skladbou, mi prozradíte? 2.skladba je jasná, u první jsem volaká zmätená.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.8.2023 07:13 Reaguje na Jarka O.
NIN znám, stejně tak Cashe, preferuju spíš Younga.
1. skladba je o znečišťování moří a oceánů a oportinistickém lidském přístupu k témuž - jak prorocké vzhledem k roku vydání 1981
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.8.2023 11:29 Reaguje na Jakub Graňák
Aha, díky. U Britů odpad v moři nebyl prorocký. Myslím si, že nejen uran, vrtule a FV panely budou do moře sypat i nadále. Ale nahlas podpoří nějaké deklarace. K té dvojce: známá Řekyně mi řekla, že požáry zakládají chamtivci developeři vlastníci pozemků - prostě bezohlední idioti a horké větrné dny si vybírají záměrně. Bych to hnala do gulagů. Naposledy jsem byla na koncertu Nightwish a byli dost vystrašení, což nemuseli. Taky chodím na Laibach od té doby, co jsem viděla Iron sky. I Iron sky 2 za mě 1*, v obou filmech je toho hodně o naší době, tak jestli neznáte ... mohly by Vás pobavit.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.8.2023 15:30 Reaguje na Jarka O.
To jsou zrovna američani:-), to proroctví je spíš skryto např v Exxon Valdezovi...
Laibach znám velmi dobře, dokonce jsem je už párkrát podpořil nákupem jejich "merče", cyničtí glosátoři jak minulosti, tak současnosti, obzvláště se songem Eurovision trefili přesně mezi parohy, moc se mi líbí "koncept" se slovem chamtivost opakovaným ve všech jazycích členských států ve videoklipu:
https://www.youtube.com/watch?v=GOffk1G6OX8
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.8.2023 10:37 Reaguje na Jakub Graňák
1***! Whistleblower taky 1*** Oni umí, co jiní neumí, mají naprosto nej ironické glosy k cynickému světu. Jednou jsem s údivem poslouchala na YT od nich jakoby aktuální projev o míru, a až na konci z nich vylezlo, že to byly kecy od Daladiera po 1. Mnichovu. Ale už to ne a nenajdu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.8.2023 18:57 Reaguje na Jarka O.
Chech... ústřední pískanou melodii z whistleblowera jsem si onehdá pískal při zalívání záhonků... přišla na mně tchýně a říká, že pískám hrozně falešně, že správně je to takhle... a začla pískat yelow submarine od Beatles:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.8.2023 21:46 Reaguje na Jakub Graňák
Dobrá tchyně. Tu jste si zapískali spolu, ne:)? Se mi vždycky zdálo, že Ringo není žádný velký zpěvák, u něj to je samý půltón a čtvrtón nebo co ... kecám. Od Ringa ještě Octopus's garden 1* a Beatles taky 1*. Od nich znám úplně všechno;)
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.8.2023 06:28 Reaguje na Jarka O.
PS:..i s životopisama PS2: Znáte film Yesterday z 2019 o digitální demenci? Stoji za to a mohl by se líbit tchyni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.8.2023 08:57 Reaguje na Jarka O.
Kdybyste poslouchala ušma a používala na myšlení hlavu...ach jó...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist