https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vulkanicky-system-na-islandu-opet-chrli-lavu-jde-o-patou-erupci-od-prosince
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vulkanický systém na Islandu opět chrlí lávu, jde o pátou erupci od prosince

29.5.2024 19:25 | Reykjavík (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jihozápadě Islandu opět nastala erupce v místním puklinovém vulkanickém systému, od prosince už popáté. Ukazují to živé záběry z kamer na poloostrově Reykjanes. Úřady předtím podle agentury Reuters varovaly před obnovenou vulkanickou aktivitou v oblasti jižně od Reykjavíku, neboť studie ukázaly, že pod zemí se nahromadilo magma. Předchozí erupce na poloostrově Reykjanes skončila po téměř osmi týdnech chrlení roztavené horniny.
 
Ohnivá podívaná připomněla výzvy, kterým čelí země se 400 000 obyvatel. Vědci varují, že erupce na poloostrově Reykjanes by se mohly neustále opakovat po desetiletí, ba dokonce staletí.

Dnešní erupce je na poloostrově, na němž žije kolem 30 000 lidí, osmá od roku 2021, kdy se znovu aktivovaly geologické systémy dřímající předchozích zhruba 800 let, píše Reuters. Dnešní erupci předcházely silné otřesy v kráterovém systému Sundhnúk.

Předchozí erupce na Reykjanesu narušily místní systémy vytápění, uzavřely důležité silnice a zničily několik domů v evakuovaném rybářském městečku Grindavík, do něhož se mezitím vrátila jen malá část obyvatel.

Ve snaze zabránit dalším škodám byly postaveny bariéry, které mají zadržet lávu mimo místní infrastrukturu včetně geotermální elektrárny Svartsengi, lázní pod širým nebem Modrá laguna a čtyřtisícového Grindavíku.

Podle agentury DPA úřady několik hodin před odpolední erupcí nařídily evakuaci Grindavíku a Modré laguny. V oblíbených lázních bylo ještě dopoledne 700 až 800 návštěvníků. Láva dnes tryskala ze země do výšky nejméně 50 metrů, řekla podle rozhlasové stanice RÚV geofyzička Kristín Jónsdóttirová z islandského meteorologického ústavu a odhadla, že se vytvořila více než kilometr dlouhá zemská průrva.

Sami Islanďané často nazývají Island "zemí ohně a ledu" s poukazem na krajinu pokrytou ledovci i aktivními sopkami. V roce 2010 erupce v jiné části Islandu vychrlila do ovzduší tolik popela, že ve světě muselo být zrušeno na 100.000 letů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 19:49
napíšeme emisní povolenky?
co si dovolila sopka chrlit CO2....to by přece neměla, soudruzi v Bruselu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist