https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-zabery-z-jatek-se-budou-nahravat-na-zaznam-nebudou-se-vysilat-on-line
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Záběry z jatek se budou nahrávat na záznam, nebudou se vysílat on-line

28.12.2023 14:31 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Záběry z kamer, které by měla povinně zavést na jatkách novela veterinárního zákona, se budou uchovávat na záznamu. Nepočítá se ale s tím, že by se například přenášely na internetu, což v minulosti požadovali někteří aktivisté. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministerstvo se podle něj také bude muset vypořádat s mnoha připomínkami k novele mysliveckého zákona a v lednu by se do připomínkového řízení měla dostat také novela zákona o lesích.
 

Podle Výborného novela veterinárního zákona reaguje na případy neakceptovatelného zacházení se zvířaty, které se na jatkách objevily. Letos se například jednalo o případ týrání na jatkách v Dolních Heřmanicích na Žďársku, na který upozornila organizace Zvířata nejíme. Ta mimo jiné v minulosti přišla také s peticí, která chtěla zavést přenos z kamer přes internet.

Výborný k tomu uvedl, že potřebuje mít funkční Státní veterinární správu, která bude plnit celou škálu svých úkolů a povinností - hlavně co se týče dozoru nad bezpečností veškeré masné výroby. Veřejně přístupný on-line přenos by mohl zahltit veterinární správu podněty a prakticky omezit její činnost ve prospěch českých spotřebitelů, doplnil. Systém by měl fungovat tak, že bude možné po nějakou dobu dohledat, co se na jatkách dělo a vyhodnotit, zda došlo k pochybení, dodal.

Novela zákona o lesích podle ministra úzce souvisí s novelou zákona o myslivosti, která mimo jiné reaguje na vysokou míru poškození lesů přemnoženou zvěří. Podobně jako novela zákona o myslivosti by tak měl zákon o lesích méně svazovat vlastníky lesů. Výborný jako úspěch zmínil také připravenou novelu zákona o ochraně půdního fondu, který je v gesci ministerstva životního prostředí. Mimo jiné má podle něj účinně chránit nejúrodnější půdu proti stavbám například logistických center nebo různých hal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.12.2023 14:56
A to je výmysl těch v Bruseli a bude to platit celé EU, nebo zase zde chce být papežštější než papež, co !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.12.2023 18:06
Je vidět, že si z Číny bereme špiclovací systém namísto toho abychom se inspirovali pracovitostí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

29.12.2023 13:44 Reaguje na Richard Vacek
jaképak špiclování pomatenče ? jde jen o umístění kamer na místa kde se s tím živým dobytkem manipuluje aby nedocházelo už tak po cestě vystresovaného dobytka k jeho tlučení klacky či el. biči, kopání aj.zraněné zvíře už z přepravy by se mělo porazit a vykrvit přímo na korbě.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.12.2023 14:53 Reaguje na radim buffalo tobias
1*
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.12.2023 10:29 Reaguje na radim buffalo tobias
Předpokládám, že máte zkušenosti z nakládky. Vyskladňoval jste někdy v životě např. 500 ks prasat najednou? Pokud ano, tak moc dobře víte, že nejlépe jde takové vyskladnění v noci, pokud možno v klidu, nicméně vždy se najdou jedinci, kteří jsou schopni udělat mezi prasaty chaos a v tom případě je el. bičík neocenitelný pomocník, právě už z toho důvodu, že takového jedince usměrní a pošoupne správným směrem bez toho, aby se musely použít klacky. Ono teorie a praxe je něco trochu jiného.
Odpovědět
Milena Bocková

Milena Bocková

29.12.2023 16:07
Tohle není dobré rozhodnutí, protože tím se nic pro zvířata nezmění. Všechno to týrání se bude stále opakovat a veterinární správa bude vše tutlat jako do teď. Chudáci zvířata.
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.12.2023 20:36
Je jedno kdo to vymyslel zda nebo Brusel nebo Praha, ale asi se tam i tam už úplně pomátli. Mohli by si taky natočit jak surově např. vlk zachází s ulovenou ovcí. Ale to asi nevadí, to je o.k.?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.12.2023 06:07 Reaguje na Milan Milan
1* !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist