https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vychod-kanady-se-dal-potyka-s-rozsahlymi-pozary-kour-pocituji-i-v-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Východ Kanady se dál potýká s rozsáhlými požáry, kouř pociťují i v USA Aktualizováno

1.6.2023 19:53 | OTTAWA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Provincie Nové Skotsko na východě Kanady se dál potýká se sérií lesních požárů, které vyhnaly z domovů tisíce lidí a spálily území o desítkách kilometrů čtverečních. Regionální vláda označila vývoj za bezprecedentní a podle světových zpravodajských agentur se do boje s plameny zapojuje i armáda a hasiči ze Spojených států. Na východním pobřeží USA kouř zvýšil znečištění ovzduší.
 
Lesní požáry v Kanadě nejsou ničím výjimečným, málokdy se jich však objeví takové množství tak brzy v roce jako letos, napsala agentura Reuters. V Novém Skotsku se jich podle regionální vlády od začátku rozhořelo 190, zatímco za celý loňský rok jich evidovala 157.

Desítky hasičů se i za pomoci letounů aktuálně snaží zkrotit dvojici požárů, které několik dní hoří severozápadně od provinční metropole Halifaxu. Vyžádaly si evakuaci kolem 20.000 obyvatel a zničily na 200 budov, uvádí místní úřady. Jeden z požárů byl dnes ráno z 50 procent pod kontrolou, činitelé ovšem varovali před nejistým vývojem s ohledem na pokračování suchého a teplého počasí.

Ještě výrazně větší lesní požár zuřil na méně osídleném jihozápadě Nového Skotska u obce Barrington. Zachvátil už skoro 200 kilometrů čtverečních půdy, a je tak podle zpravodajské společnosti CBC největším v dějinách provincie. Celkem tam ve středu evidovali 14 neuhašených požárů, přičemž úřady nehlásily žádné oběti.

"Tyhle požáry jsou bezprecedentní," řekl ve středu premiér Nového Skotska Tim Houston. Pomoci s jejich zkrocením má také stovka amerických hasičů, kteří mají dorazit do konce týdne. Federální vláda také oznámila, že vybavení a personál poskytne také kanadská armáda. Vývoj tak kopíruje letošní boj s požáry v západní provincii Alberta.

"Potřebujeme a přijmeme veškerou podporu, která je k dispozici," uvedl podle agentury AFP premiér Houston.

Kouř z požárů na východě Kanady tento týden ovlivňoval kvalitu vzduchu i na stovky kilometrů vzdálených místech na východním americkém pobřeží a na americkém středozápadě. Výstrahy kvůli znečištění platily na jihu států Michigan a Wisconsin a také v částech Pensylvánie, New Jersey a New Yorku. Meteorologická služba ve Filadelfii doporučila "citlivým skupinám", aby se vyhýbaly venkovním aktivitám.

Děním na východě Kanady pokračuje jarní vlna lesních požárů, která v této druhé největší zemi světa začala v dubnu za nadprůměrného tepla a sucha. Zasažené jsou především západní provincie Alberta a Britská Kolumbie, kde dál hoří na desítkách míst. Do boje s plameny byly nasazeny i posily z USA, Austrálie a Nového Zélandu.

CBC uvádí, že změny klimatu zvyšují riziko ničivých lesních požárů, neboť jejich výsledkem je v Kanadě sušší vegetace a narůstající výskyt blesků, které aktuálně způsobují asi polovinu ohňů. Experti uvádí, že aktuální situace zapadá do pozorovaného trendu narůstajícího počtu mimořádně rozsáhlých požárů. Podle kanadských činitelů letos celkový počet požárů příliš nevybočuje z průměru za posledních deset let, ovšem rozsah spálené plochy mají za bezprecedentní, napsala agentura AP. Plameny už letos v Kanadě pohltily zhruba 27.000 kilometrů čtverečních půdy, což odpovídá asi třetině rozlohy ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2023 20:59
Nevím, přijde mi, že by to svoje přírodní bohatství mohli využívat více. Někde tomu tak je, ale také mají spoustu divočiny s obrovskými zásobami dřeva. A jak nastane sucho, je zaděláno na průtěr, stačí jeden blesk... Podobných průseků ( 58.7875308N, 121.8048261W ) bych vytvořil mnohem hustší síť a zralé stromy z lesa vozil na zpracování. Je to obnovitelná surovina, je škoda to nechat plamenům. Ale zase novináři mají teď žně...
Odpovědět
Pe

Petr

2.6.2023 00:59 Reaguje na Karel Zvářal
A co lesy rovnou všechny vykácet a prodat? Je škoda tolik peněz nechat jen tak ležet, viďte? Však zase narostou. Když náhodou přijde požár, není z toho nic, tak lepší prodat všechno hned, požáry pak nebudou vůbec a všichni budou bohatí. Les je jen riziko, kácení má samá pozitiva, na poušti žádné požáry nejsou.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.6.2023 20:33 Reaguje na Petr
Ano, ta “spousta divočiny s obrovskými zásobami dřeva” je prostě průšvih, Kanaďani jsou hlupáci, že je nelikvidují ve velkém, ale chovají se rozumně a hledí i na něco jiného, než na pouhé zužitkování (prachy) :) “Shořelo” 27 tisíc km2 z 2,4 milionu km2 lesa Kanady.. což vypadá už trochu jinak než “třetina ČR”, že.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.6.2023 08:27 Reaguje na Petr

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Pe

Pepa

1.6.2023 22:39
no to snad není možný, tak už i kanadské lesy sežral kůrovec, a oni ty obrovské plochy soušek ti líní kanadští dřevorubci taky nestačili odklidit a nechali ten střelnej prach na místě! Že by se neponaučili z naší národní tragédie? Jo, místní diskutující experti na ekolistu by jim to měli vysvětlit..
Odpovědět
Pe

Petr

2.6.2023 01:27 Reaguje na Pepa
Přesně, vůbec tam neumějí hospodařit. A jistě tam ani nepasou mamuty.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.6.2023 04:05
No jistě Pepa s Petrolem, dva místní diskutující experti... zde je i Werichova půlminuta zcela zbytečná.

... hoří? no tak ať hoří, ať tam všechno shoří! no a co jako?...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.6.2023 09:19
Před ochranáři stojí dnes dilema, zda přírodu nechat samotné přírodě a nebo
ji částečně regulovat. Bez zásahů do přírody budou nejenom kalamitní stavy,
požáry, ale i pronikání invazivních rostlin a tvorů, kteří se podmínkám umí
přizpůsobit lépe, než ti původní. Je tu i otázka, na co lidé budou stačit
a na co nikoliv. Nač si ale přidělávat práci dalšími "bezzásahy", které
v konečném výsledku vyžadují nákladné zásahy(viz požár v NP ČŠ). Když
začne hořet udržovaný hospodářský les s minimem snadno hořlavých souší
a s volnými cestami pro hasiče, tak je za pár hodin po požáru. Pokud je
tomu naopak, tak se čeká buď na dohoření a nebo stojí zásah miliony. Co
je lepší? Prevence a nebo nicnedělání? Ať si toto dilema vyřeší odpovědné
orgány dříve, než k takové situaci dojde. Kdo ale zažil požár lesa se
zmarem všech živých tvorů, tak asi odpověď zná. Ten, kdo to zná z teorie
o "prospěšnosti" požárů pro přírodu od PC, tak ty požáry bude hájit.
Takovým doporučuji se vžít do těch živých tvorů odkázaných uhořet v lese podle přání "vědců"(těm vědcům bych dokonce přál, aby to osobně zažili)!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist