https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysocina-se-nepostavila-proti-moznemu-umisteni-uloziste-v-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysočina se nepostavila proti možnému umístění úložiště v kraji Aktualizováno

9.9.2020 01:02 | JIHLAVA (ČTK)
Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v červnu schválila zúžení možných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu z devíti na čtyři. Z Vysočiny jsou Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku.
Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v červnu schválila zúžení možných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu z devíti na čtyři. Z Vysočiny jsou Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Zastupitelé Kraje Vysočina se na svém posledním jednání před krajskými volbami nepostavili proti možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Návrh na vyslovení nesouhlasu připravili opoziční lidovci, krajská rada ho doporučila schválit. Na úterním jednání pro něj ale zvedlo ruku jen osm krajských zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři zastupitelé se hlasování zdrželi. Dalších 21 členů zastupitelstva nehlasovalo.
 

"Mrzí mě, že jste nenašli odvahu se k této záležitosti vyjádřit," řekl po hlasování zastupitel Vít Kaňkovský, který je také lídrem kandidátky lidovců v krajských volbách. Uvedl, že se to stalo na rozdíl od Plzeňského kraje a Jihočeského kraje, které se svých občanů v této záležitosti zastaly.

Zastupitelé Vysočiny o návrhu hlasovali po krátké debatě. Kaňkovský v úvodu odkázal i na to, že stále chybí zákon, který by dával dotčeným obcím rovnocenné postavení v procesu výběru lokality pro úložiště. "Považuji za správné vyslat signál, že nám to není jedno," řekl Zdeněk Geist (ODS).

Josef Zahradníček z KSČM naopak označil hlubinné úložiště za velice odbornou záležitost. "Najít vhodnou lokalitu nemůže být otázkou předvolebního boje, jak je z dnešního jednání patrno," řekl.

Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v červnu schválila zúžení možných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu z devíti na čtyři. Z Vysočiny jsou Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Finální slovo ale bude mít vláda. Starostové z obou lokalit v kraji ČTK minulý týden řekli, že o vyjádření krajských zastupitelů stojí.

Obce z obou území na Vysočině počátkem léta požádaly o schůzku premiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér pak ČTK řekl, že žádost postupuje vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi (za ANO). Obce z Hrádku informovaly o tom, že s ním mají naplánovaný videohovor. Havlíček ČTK řekl, že postupně jedná se starosty všech lokalit zvažovaných pro hlubinné úložiště, které poradní panel expertů v technickém podkladu pro vládu vyhodnotil nejlépe.

"Probíráme aktuální stav, vysvětlujeme si další kroky, zajímá mě samozřejmě zpětná vazba přímo z místa. Také nastavujeme další komunikaci, která se se samosprávami uskutečňuje průběžně po celou dobu, co se hlubinné úložiště v ČR řeší. Se starosty jsem zpravidla dohodnul či chci se domluvit na osobním setkání na místě, jsou velmi rozumní, chceme posílit komunikaci a ekonomickou podporu dotčených obcí," uvedl ministr.

Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků. V tiskové zprávě uvedla, že vítá informaci, že vládní úřady přestaly odmítat variantu dlouhodobého skladování vyhořelého jaderného paliva jako alternativu k rychlé přípravě a výstavbě hlubinného úložiště.

"SÚRAO uzavřelo smlouvu o dílo s firmami ÚJV Řež, SATRA s.r.o. a Mott MacDonald CZ, s.r.o., které mají do začátku roku 2021 všestranně zhodnotit možnosti dlouhodobého skladování vyhořelého paliva u obou jaderných elektráren případně v centrálním podzemním skladu Skalka na Vysočině," uvedla platforma.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

9.9.2020 09:58
Z toho článku vychází, že je problém pouze s vyhořelým jaderným palivem.

Ostatní jaderný odpad a jeho uložení je tedy beze zbytku vyřešeno?
Odpovědět
ig

9.9.2020 13:35 Reaguje na Milan G
Není, vysokoaktivní odpad z jiných zdrojů než JE se dočasně ukládá v Richardovi, nízkoaktivní odpad (hlavně z nemocnic) trvale tamtéž.
Odpovědět
MG

Milan G

9.9.2020 15:38 Reaguje na
Takže ta problematika trvalého uložení se týká kompletně celého našeho jaderného odpadu. Mělo by se teda přestat takhle zjednodušovat. Hodně lidí si totiž neuvědomuje, že jaderný odpad není jen z JE.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.9.2020 18:04 Reaguje na Milan G
Ano. A i při eliminaci vytváření nového bychom stejně museli řešit ten, co už je. A tou eliminací bychom třeba medicínu hodili o desítky let nazpět. Jak v diagnostice, tak i terapii, zejména nádorů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.9.2020 19:31
Věřím, že z úložiště za humny nikdo nadšený nebude. Já bych dotčeným
obcím asi nabídl velmi tučný "úplatek", ve kterém by se provozovatel
zavázal k podpoře za celou dobu provozování uložiště. Ty obce by mohly
být takovými "ráji na zemi" a to by se možná obce o to úložiště i
popraly. Známe to i z jiných příkladů, kdy obce dostávají
takzvané "držhubné" za činnosti škodící zdravému životu. Někde takové úložiště být musí, tak jako různé jiné podniky a doly. Je spíše smutné, když to držhubné končí v kapsách zastupitelů, či se ani nevyplácí a
pro blaho obyvatel není použito. Stačí se podívat na přehled největších
znečišťovatelů ovzduší, vod a životního prostředí a co z toho mimo
zaměstnanosti lidé mají? Vše nelze vyvézt do "někam" a nehleďme ani
na cenu a bezpečnostní rizika. On ten radioaktivní odpad by rádi
odebrali určitě i teroristé, ale my ho musíme někde bezpečně uložit
a nečekat, až ho budou plná i úložiště dočasná. Pak už bude pozdě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist