https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-ve-znojemskem-muzeu-predstavi-zivot-a-dilo-botanika-obornyho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava ve znojemském muzeu představí život a dílo botanika Obornyho

20.1.2024 00:44 | ZNOJMO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihomoravské muzeum ve Znojmě připravuje výstavu o botanikovi Adolfu Obornym. Návštěvníci ji zhlédnou od 20. ledna v minoritském klášteře. Výstava přiblíží dílo botanika, jenž žil v letech 1840 až 1924, a nabídne také paralely se současným vědeckým výzkumem nebo ukázky změn krajiny. Lidé si budou moci projít také proces botanického bádání, uvedla mluvčí muzea Renata Hurníková.
 

Letos uplyne 100 let od Obornyho úmrtí. Německy píšící moravský botanik patřil k prvním vědcům, kteří komplexně dokumentovali květenu Moravy a Slezska. Většinu života prožil ve Znojmě, kde byl kurátorem muzea. Odkázal muzeu část svého celoživotního díla, srovnávací herbář a rukopisy některých svých prací. Herbář, který zachycuje více než 1200 druhů rostlin, je součástí muzejní sbírky dodnes.

Návštěvníkům výstava představí botanické bádání coby tvůrčí proces, kterým procházel Oborny i jeho následovníci. Proces zahrnuje rozlišení a sběr materiálu v terénu, vytváření herbářových položek, sestavování rukopisu a následné publikování vědecké literatury. Badatelské prostředí ilustruje dobově zařízená pracovna s knihovnou.

O tom, jak bádání vypadá, ví své i současný botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě a kurátor výstavy Radomír Němec. Před pěti lety pátral po vzácné rostlině, kterou na Znojemsku popsal právě Oborny. "Pokoušeli jsme se zjistit, zda v regionu dosud přežívá drobný a velice vzácný lomikámen trsnatý. Naposled ho zde prokazatelně do herbáře sebral Adolf Oborny v roce 1879. Nakonec se nám ho podařilo objevit téměř na den přesně po 140 letech," uvedl Němec.

Součástí výstavy budou i vybrané Obornyho rukopisy, jež byly podkladem pro publikace, které později vyšly tiskem. Zápisníky jsou plné ručně psaných popisů jednotlivých druhů rostlin. "Je to výjimečný pocit, v jedné ruce držet ručně psaný zápisník a v druhé ruce tištěnou knihu, která na základě těchto poznámek vznikla, a to před více než 140 lety," dodala knihovnice muzea Irena Závacká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist