https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-mezidruhovych-krizencu-zefektivni-slechteni-zemedelskych-plodin
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum mezidruhových kříženců pomůže šlechtitelům pěstovat odolné traviny i ve ztížených klimatických podmínkách

20.3.2023 15:41 | PRAHA (ČTK)
"Nový objev usnadní práci šlechtitelům a přispěje ke vzniku plodin s vyšším výnosem, kvalitou, odolností vůči chorobám a škůdcům, a především plodin, které se dokážou lépe adaptovat na změnu klimatu," uvedl vedoucí Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB AV ČR Jan Bartoš.
"Nový objev usnadní práci šlechtitelům a přispěje ke vzniku plodin s vyšším výnosem, kvalitou, odolností vůči chorobám a škůdcům, a především plodin, které se dokážou lépe adaptovat na změnu klimatu," uvedl vedoucí Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB AV ČR Jan Bartoš.
Zdroj | AV ČR
Výzkum mezidruhových kříženců přispěje k efektivnějšímu šlechtění odolnějších a výnosnějších zemědělských plodin. Odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR) totiž odhalili, proč se u některých kříženců trav časem ztrácí genom jednoho z rodičů a druhý naopak začíná dominovat. Zjištění olomouckých vědců pomůže šlechtitelům pěstovat plodiny i ve ztížených klimatických podmínkách, uvedla AV ČR.
 

Ústav dlouhodobě studuje křížence trav, které spojují vlastnosti kostřav a jílků. Tyto dva druhy trav dokáží podle akademie zabránit půdní erozi či zadržet vodu v krajině, v České republice pokrývají podle AV ČR dvakrát větší plochu než orná půda. Jílky obsahují velké množství nutričních látek, jsou proto významné pro chovatele dobytka, sdělila akademie. Kostřavy sice tyto požadavky nesplňují, ale na rozdíl od jílků dobře prosperují v suchu, horku, nebo mrazu. Podle AV ČR jsou pro pěstitele výhodné kombinace jílků a kostřav, jejich křížením tak vznikla řada takzvaných Festulolií.

Vědci ale zjistili, že s dalšími generacemi těchto odrůd se postupně eliminují vlastnosti kostřavy, přičemž vlastnosti jílků začínají dominovat. Podle akademie z výsledků výzkumu vyplývá, že jeden z rodičovských genomů je stabilnější, zatímco druhý je náchylnější k různým eliminacím. "Proces eliminace se uskutečňuje během takzvaného meotického dělení buňky, ke kterému dochází v květech trav. Nejdříve jsme z nich museli vyjmout přibližně dvoumilimetrové prašníky a teprve pak zjišťovat, ve které fázi nastává eliminace dědičné informace," popsal proces studie David Kopecký, vedoucí výzkumné skupiny.

"Nový objev usnadní práci šlechtitelům a přispěje ke vzniku plodin s vyšším výnosem, kvalitou, odolností vůči chorobám a škůdcům, a především plodin, které se dokážou lépe adaptovat na změnu klimatu. Šlechtění kříženců by tak mohlo být rychlejší a levnější," uvedl vedoucí Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB AV ČR Jan Bartoš.

Podle akademie hodlají nyní vědci zkoumat, jestli mechanismus, který zapříčiňuje nestabilitu mezidruhových kříženců trav, funguje také u dalších rostlin. Do budoucna plánují zjistit, zda lze tento proces ovlivňovat či zvrátit.

Olomoucké centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR zkoumá struktury a funkce dědičné informace rostlin, zejména obilovin, banánovníku a trav. Podle akademie se jedná o globálně uznávané pracoviště, které přispívá ke šlechtění nových odrůd zemědělských plodin s požadovanými vlastnostmi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

20.3.2023 17:01
Paráda. Člověk ze*ere životní prostředí, tak si pomůže tím, že ho ze*ere ještě víc. A ideálně na genetické úrovni, aby to ze*rání stálo za to! :) Nač dávat prostor přírodě, když to jde i nepřirozeně.
A co na tom, že se genetické znečištění začne šířit a ohrožovat divoké, přirozené, přírodní druhy? S*át na to, že.
Hlavně ať se dál "zvyšuje životní úroveň" druhu člověka blbého rozežraného.

"Podle akademie hodlají nyní vědci zkoumat, jestli mechanismus, který zapříčiňuje nestabilitu mezidruhových kříženců trav, funguje také u dalších rostlin. Do budoucna plánují zjistit, zda lze tento proces ovlivňovat či zvrátit." - člověk zvracející přirozené procesy. Úplně vidím, jak planeta chrochtá blahem.
Což takhle trochu pokory, respektu a sebereflexe? Fakt, do pr*ele s antropocentrismem!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.3.2023 17:29 Reaguje na Anyr
No začni u sebe. Než.. a nes... A bude pokoj o 1/10 miliard.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.3.2023 07:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
ačkoliv projev není kdo ví co, tak má pravdu v tom, že geneticky vytvářet zelenější trávník v jinak měnícím se prostředí o kterém je víc domněnek jak bude vypadat za desítky let je šílený hazard. Tohle zelené inženýrství nikam nevede a zdemoluje kde co...ale kam se budeme vracet v případě globálního ochlazení? budeme zase "inženýrovat" jako magoři nazpět?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2023 11:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě a honem, jak jinak . Znáte o červené královně, kdo chce stát musí běžet.
Odpovědět
sv

sv

22.3.2023 21:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Prd má a ne pravdu. Četl jste vůbec ten článek? Nevzdělaný zelený hysterik shora evidentně ne. Za prvé, to o čem se výše hovoří je výzkum přirozených mezidruhových kříženců, který má zefektivnit "ŠLECHTĚNÍ" a NIKOLI genetické inženýrství. Pro další podobné zelené hysteriky připomínám, že šlechtění je proces, který lidstvo praktikuje minimálně od začátku neolitu nebo dokonce mezolitu, tedy nějakých 10 000 let a víc. Jestli s tím máte problém, tak vám nezbývá než vysadit pečivo a místo toho louskat semínka jednozrnky, samozřejmě nemluvě o všech ostatních kulturních rostlinách.
Pokud bychom měli hovořit o genetickém inženýrství, tedy o něčem o čem se v článku nepíše, tak je třeba připomenout, že bez něj mělo lidstvo závažný problém s výživou. Mutanty konzumujeme minimálně od 60. let a bez nich by v mnoha zemích opakovaně vypukal hladomor, jak to bylo až do té doby běžné. Používání GMO tady je od 90. let zcela opět bez problémů, na rozdíl třeba od tzv. tradičních metody (jako zkrmování masokostní moučky, což skončilo dost fatálně) Po 30 letech v tom může "hazard" vidět leda důchodkyně s dutinou lebeční vyplněnou ordinací v růžové zahradě. Vy se v případě ochlazení asi chcete vracet do jeskyně. Normální jedinci se raději spolhenou na výsledky vědy.
Odpovědět
sv

sv

22.3.2023 21:23 Reaguje na Anyr
Tak proč jsi ho se.ral anyre. Nestačí, žes ze.ral tuto diskuzi?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.3.2023 07:27
Nepůvodní druhy ne a křížence jo ?
To snad ekotlupa nemyslí vážně !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.3.2023 07:45 Reaguje na Petr Pekařík
no ano, když se nad tím inženýrstvím člověk zamyslí, v kontextu zjistí, jak je to nesmyslné a krátkozraké. Žijem teď za dvacet let bude po nás. Je to hloupé, stejně jako tahle doba ochočovat si kde co a kdekoho. PROČ VYKOKÉ ŠKOLSTVÍ GENERUJE TAKOVÉ MENTÁLNÍ KATASTROFIKY kdo ví?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2023 11:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No vy jste ale chytrý ortodoxní aktivista.
Všechny kulturní plodiny jsou několikanásobní kříženci a mutanti. Pouze dříve šlechtitelé spoléhali na náhodu a nyní to dovedou rychleji.
Aby lidé nesežrali ty zbytky přírody, tlačeni klimatickou změnou, je nutno zvýšit výnosy aspoň o 50%. A hned. To bez cíleného šlechtění nepůjde.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.3.2023 08:55
Pokud to EU myslí vážně s razantním snižováním pesticidů a hnojiv, tak jiná cesta než přes genetické inženýrství k tomu nevede a nepovede.
Pak ještě existuje druhá cesta, a to je razantní snížení rozežranosti populace a to je politická otázka, nikoliv odborná.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2023 09:10 Reaguje na pavel peregrin
No, řekl bych že rozežranost v průměru 10 miliard je nízká, zato koeficient množivosti vysoký.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.3.2023 10:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jasně, ale když si vezmete, na jaký standard v potravinách je všeobecně naše populace zvyklá, tak si musíme přiznat, že se průměrně máme pořád královsky. Díky levným potravinám, kterých si nikdo neváží a i přes všeobecné zdražení.
Jenže to razantní snížení rozežranosti by s největší pravděpodobností politické elity nepřežily bez vyvolání občanských válek.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2023 11:11 Reaguje na pavel peregrin
Ale oni ví, že by si relativně polepšili. 10 tisíc multimiliardářů - boháčů by vyniklo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist