https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vznika-politicke-hnuti-zeleni?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Hnutí Zelení: Vzniká politické hnutí Zelení

25. září 2005 | Hnutí Zelení, tel: +420602207397
Několik desítek bývalých členů Strany zelených se dnes v Hradci Králové dohodlo na založení přípravného výboru politického hnutí Zelení. V příštím týdnu začíná sběr podpisů. S konáním ustavujícího sjezdu se počítá do konce roku 2005.

Jeho členy tvoří bývalí členové předsednictva Strany zelených Milan Smrž a Oldřich Lukáš, Eva Hlasová, bývalá předsedkyně Strany zelených v Bechyni a Olga Lomová, bývalá členka republikové rady a jedna ze čtveřice lídrů Strany zelených do Evropského parlamentu.

Přípravný výbor se na členy Strany zelených obrací s výzvou, v níž mj. píše: „Po sjezdu Strany zelených je jasné, že se stává tuctovou politickou stranou, zaměnitelnou s lidovci či liberály, jejíž předseda už před svým zvolením začal nadbíhat ODS. Budoucnost zelené politiky spatřujeme v našem politickém hnutí. Pokud nepovažujete politická témata, jako je ukončení jaderného programu či legalizace marihuany za příliš kontroverzní, pokud si na rozdíl od předsedy zbytkové Strany zelených nemyslíte, že ODS je přijatelným partnerem pro zelené, přidejte se k nám.“

Politické hnutí Zelení bude pokračovat ve snaze o uskutečnění programu Vize ekologické demokracie, který Strana zelených opouští. Zelení na rozdíl od Strany zelených rovněž považují za svůj prvořadý cíl usilovat o změnu tuzemské politické kultury.

Zelení budou navazovat na politický styl, který definovala kampaň do Evropského parlamentu, senátní kampaň Jaromíra Štětiny a vedení Jana Beránka. Přípravný výbor hnutí Zelení považuje za nepřijatelné zametání pod koberec prohřešků vlastních členů, jak se to děje ve Straně zelených. Výbor počítá s tím, že všichni členové budou vázáni etickým kodexem.
, tel: 420602207397
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist