https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/washington-jiz-nepovazuje-vlky-za-chraneny-druh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Washington již nepovažuje vlky za chráněný druh

30.10.2020 13:24 | WASHINGTON (ČTK)
Slavná bioložka a specialistka na primáty Jane Goodallová prohlásila, že je krokem administrativy "šokovaná a zarmoucená". Vlci se podle ní nyní neudrží ve svých teritoriích, protože se hlavně na středozápadě pravděpodobně znovu začne s lovem těchto šelem, jak tomu bylo i v minulosti. Nepřítomnost federálního zákazu pak podle odborníků pobízí k větší činnosti i pytláky.
Slavná bioložka a specialistka na primáty Jane Goodallová prohlásila, že je krokem administrativy "šokovaná a zarmoucená". Vlci se podle ní nyní neudrží ve svých teritoriích, protože se hlavně na středozápadě pravděpodobně znovu začne s lovem těchto šelem, jak tomu bylo i v minulosti. Nepřítomnost federálního zákazu pak podle odborníků pobízí k větší činnosti i pytláky.
Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa odstranila vlky ze seznamu federálně chráněných živočichů. Změnila tak označení, které tyto divoce žijící psovité šelmy získaly v roce 1978 poté, co byly na území Spojených států téměř vyhubeny. Po zrušení ochrany již delší dobu volali někteří občané a politici na středozápadě USA, který je významným bojištěm nadcházejících prezidentských voleb, napsala agentura AFP.
 

Ministr vnitra David Bernhardt ve čtvrtek oznámil, že vlci svým rozmachem překonali veškerá očekávání, která měli ochránci přírody v době, kdy je prohlásili za ohrožené. Mimo Aljašku a Havaj čítá nyní populace divoce žijících vlků v USA asi 6000 kusů, ke konci 60. let minulého století jich přitom byla necelá tisícovka.

Ochranu psovitým šelmám ve státech Idaho a Montana zrušil již Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama. Nyní bude po celých USA jen na úřadech jednotlivých států, jak se k vlkům postaví. Federální ochrana zůstane jen vlkovi mexickému, který žije na jihozápadě země.

Proti kroku protestovala řada vědců, volených činitelů i občanů. Někteří z nich považují za podezřelé načasování kroku tak blízko před volbami. Nevládní organizace Earthjustice chystá kvůli rozhodnutí na vládu podat žalobu, protože se podle ní federální úřady neřídily standardními vědeckými postupy.

Slavná bioložka a specialistka na primáty Jane Goodallová prohlásila, že je krokem administrativy "šokovaná a zarmoucená". Vlci se podle ní nyní neudrží ve svých teritoriích, protože se hlavně na středozápadě pravděpodobně znovu začne s lovem těchto šelem, jak tomu bylo i v minulosti. Nepřítomnost federálního zákazu pak podle odborníků pobízí k větší činnosti i pytláky.

"Vlci mají stejné vědomí, stejné emoce a stejnou inteligenci jako psi, možná větší," uvedla ve videu Goodallová. "Jak byste reagovali, pokud by vašeho psa někdo zastřelil, aby si mohl pověsit jeho hlavu na stěnu?" dodala.

Za Trumpovy vlády přišlo o svůj chráněný status 13 živočichů v USA, mezi nimi například gekon, netopýr či hraboš. Již v roce 2007 přitom ze seznamu ohrožených druhů zmizel orel bělohlavý, který je jedním ze symbolů USA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (65)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.10.2020 11:27
Konečně první dobrá zpráva po delší době ohledně vlčí problematiky, určitě by stálo za to se seznámit s odborným odůvodněním předmětného rozhodnutí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.10.2020 11:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nehledal bych za tím žádnou vědu. Trump prostě potřebuje voliče.
Odpovědět

Jirka Černý

30.10.2020 15:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když to udělá po volbách tak se řekne, nové koště dobře mete a snaží se zavděčit, před volbami se zase snaží zavděčit aby byl znovu zvolen, prostor na remcání je nekonečný.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.10.2020 11:39
Ovšem administrativa EU se na něco takového nezmotá a pokud se k moci dostanou fašisté z demokratické strany, tak toho vlka zase začnou chránit až do roztrhání posledního kusu dobytka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.10.2020 11:49
Jenom taková drobná poznámka - v USA na místech, kde byli vystříleni vlci, došlo k přemnožení jelenů a následkem toho začaly mizet lesy, které přemnožená jelení zvěř likvidovala. To byl dost pádný důvod pro to, aby začali vlky chránit.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.10.2020 16:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kolik procent těch lesů už ti jeleni zlikvidovali? Víto to, nebo jen tak blafujete?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 01:07 Reaguje na Jiří Daneš
Procenta neřeknu, ale stačí se podívat na nějaký přírodopisný film zabývající se příslušnou tématikou. Viděl jsem jeden, kde ukazovali rozsáhlé plochy v řádu stovek čtverčních kilometrů, které jeleni doslova vypásli a místo lesů tam byly louky. Jeleni totiž dokáží, když mají hlad, oloupat kůru i z desítky let starých stromů, které pak zahynou. Mimochodem, podobný problém mají ve Velké Británii, protože na těchto ostrovech vlci nejsou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 11:52
On ten titulek je z mého pohledu celkem zavádějící. Ve Státech obecně federál nemá tendenci se silou mocí do všeho státům montovat a uvedené tedy nechává jednotlivým státům rozhodovat podle místních podmínek.

Evropa jako taková, i EU, jsou trochu jiný příběh ... po všech stránkách.

Z mého pohledu nejde ani tak o vlka jako takového, jako o respektování decentralizace veřejné správy/moci. Což je rozhodně dobře. A hodnotit jak jsou na tom v USA s vlky, do toho fakt nejdu.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zděblo

30.10.2020 12:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Ad decentralizace: jak kdy viz příklad Broumovska, nebo ćásti Beskyd, kde jsou smečky s přeshraničním teritoriem. Anebo Kormorán. Určité věci je potřeba řešit na úrovní států a větších celků (myslím). :)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 15:22 Reaguje na Tomáš Zděblo
Našich států (Evropa), nebo jejich států ... a tam států jako států, nebo federálu:-)? Jinak tam je na naše poměry větší celek kde jaký okres/county:-).

Odpovědět
Sl

Slovan

30.10.2020 12:23
Uvidíme co na to jednotlivé státy, které to budou mít na starosti, pokud to opět nezruší soudy jako před 6 lety nebo případně i nová administrativa Bidena. Jsou státy, kde je vlčí populace opravdu zdravá - Minnesota s +/- 3000 jedinci, ale jsou i státy, kde se ta vlčí populace muže v klidu dál zvyšovat - třeba Washington.
V Coloradu se bude 3. listopadu hlasovat o navrácení vlků do tamní přírody (velice pravděpodobně to projde).

Mnohem nebezpečnější je snaha Trumpa a jeho administrativy překopat jako takový zákon o ohrožených druzích co to jde, absolutní nerespekt k vědeckým faktům a vědcům jako takovým nebo lezením těžařskému průmyslu doprdele, doslova. Třeba snaha povolit těžbu dřeva v jednom z největších a nejzachovalejších pralesů mírného pásma! A o tomhle se tu nenapíše ani písmenko... Trump prostě musí pryč! Já nemám nic proti republikánům typu Bush nebo Reagan není! Trump ale republikán není a nikdy nebyl!

https://www.livescience.com/alaska-tongass-national-forest-trump-lifts-protections.html

A na závěr slova Ronalda Reagana:
"And we want to protect and conserve the land on which we live — our countryside, our rivers and mountains, our plains and meadows and forests. This is our patrimony. This is what we leave to our children. And our great moral responsibility is to leave it to them either as we found it or better than we found it."
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

30.10.2020 15:19 Reaguje na Slovan
Bohužel se ukazuje, že stavy vlků se mnohde opravdu rychle zvýšili a působí neúnosné škody. Tak to prostě budou řešit jednotlivé státy podle svého. Ale tahat do toho Trumpa a jeho politiku, mi připadá hodně krátkozraké. Je jen vidět, jak se tento krok nehodí do krámu zdejším zastáncům rozšiřování vlků a pracovníkům ochrany přírody. A citovat tolik let starý koment Ronalda Reagana, i když je pravdivý, je v tomto případě mimo mísu. Alespoň jste ho mohl pane Slovane vložit česky. Jde spíš o to, jestli si dokáží vlády i lidé v jednotlivých zemích připustit, kdy je už takovýto stav potřeba rozumně řešit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.10.2020 18:11 Reaguje na Slovan
Když se říká a), mělo by se říct i b).

Federální rozhodnutí má 420 stran , z čehož plyne, že se velice podrobně zaobírá odůvodněním rozhodnutí.
Dále pod plnou federální ochranou zůstává poddruh vlk mexický.
A úplně naposled - již za prezidenta Obamy byl podobný návrh na stole .
V polovině 90. let učinila federální služba odvážný krok, přemístila 31 vlků z Kanady do Yellowstonského národního parku. Vlci se rychle se rozmnožili a nyní se asi 6 000 vlků pohybuje v oblasti západních Velkých jezer a severních Skalistých hor, s malým počtem šířících se do Oregonu, Washingtonu a Kalifornie.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.10.2020 20:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy jste zde velký bojovník za Králičák. Já to beru a jsem v tom s vámi.

To, co mě na Trumpovi extrémně vadí je to, jaká je jeho "ekologická" politika. Za Clintona vznikl zákon Roadless Rule Act, který mj. chránil onen Tongass. Zákon, který umožnil ponechat ty málo dotčené oblasti bez lidského zásahu. Hlavně tedy bez silnic nebo těžby. To vám fakt nevadí, že Trump doslova povolil těžařům zničit největší dochovalý deštný les mírného pásma? Tady nejde totiž vůbec o vlky, tohle je systematické ničení toho nejcenějšího co v USA mají! Tongass do tohoto zákona byl zařazen za prezidenta Bushe ml., tedy republikána v roce 2004. Naprosto zaslouženě! Vlci už jsou jen třešnička pro lovce. Jenže tam to mají v rukou státy. Fakt by mě zajímalo, když jste tak velký fanoušek Trumpa, zda vám tahle politika ničení nevadí...
Já fakt doufám, že se blíží jeho konec. Nejhorší prezident v dějinách Ameriky...
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.10.2020 07:48 Reaguje na Slovan
Podle jakého ceníku je "to nejcennější, co mají"?
A ten les bude zcela zničen a na jeho místě bude něco jiného (jako když se ničí tropické pralesy, aby na jejich místě vznikly plantáže, produkující ekologické palivo - palmový olej), nebo ta těžba bude jen probírka stromů vhodných k využití (a les jako takový zůstane)?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 09:26 Reaguje na Slovan
Žádný americký prezident se nesetkal s tak velkým odporem proti svému vítězství a proti své politice jako Trump a žádný nesplnil tak rychle tolik z toho. co sliboval. Trump zrušil deset regulací na každou jednu novou, čímž ušetřil každé americké domácnosti 3000 dolarů za rok . Ohledně ilegální migrace na hranicích začala výstavba nepropustné stěny a byla aplikována politika nulové tolerance vůči ilegálním migrantům – navzdory nenávistné kampani levičáků.
Trump obnovil výrobu v předtím zavřených podnicích a snížil nezaměstnanost černochů na historicky nejnižší úroveň. Zvýšení výroby souviselo též s revizí mnoha nevýhodných smluv, včetně dohody NAFTA s Mexikem; Trump též prosadil protidumpingová opatření a donutil Čínu ke změně mnoha neférových obchodních praktik. Ohledně mezinárodních dohod Trump odstoupil od nebezpečné mezinárodní dohody s Íránem a a od pro Ameriku nevýhodné Pařížské klimatické dohody.
Prosadil program přistání člověka na Marsu v nejbližších letech.
Trump úspěšně bojuje proti drogám a proti epidemickému zneužívání léků, které si dříve vyžádalo až 100 000 obětí ročně.
Jako jediný prezident USA od r. 1950 nerozpoutal ve světě žádný násilný válečný konflikt.
Přinutil Izrael a některé arabské země k uzavření smlouvy , doslova dokopal Srby a Kosovo ke společné dohodě .

To je snad málo ?

Co za tu dobu udělala EU ? Slova, slova a zas jenom slova. Ano,zveřejnila European Green Deal ,který je
v oblasti energetiky doslova "na hlavu".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 10:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
A právě proto Trump "soudruhům z Brusele" leží va žaludku, protože ti se zmohli akorát na ty kecy.
Odpovědět
MG

Milan G

31.10.2020 10:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Trump For President!
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 12:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, nesetkal. Stejně jako žádný jiný prezident nikdy nedokázal rozdělit společnost tak, jako Trump. Akce vyvolá reakci pane Vinkler. Chris Wallace z Foxu nedávno řekl, že si nepamatuje volby, kde by průzkumy byly tak stálé a bez známek výkyvů jako ty letošní. Ve prospěch Bidena.
Kde máte to úžasné nové zdravotní pojištění, co Trump sliboval? Minimálně první polovinu mandátu měl většinu v obou komorách kongresu. Kde je ta úžasná zeď ze západu na východ za MEXICKÝ peníze? Kde je to snížení dluhu? Kde je to snížení obchodního deficitu, když vyjednal ty úžasný dohody? Vždyť letos je ten obchodní deficit nejvyšší za posledních 14 let. Kde máte to slibované oživení uhelného sektoru? Já vidím jen to, že největší soukromá společnost na těžbu v celých státech krachuje a že se uhelné elektrárny rekordně rychle zavírají. Loni to bylo vůbec nejrychlejší mimo rok 2015.
Nulová tolerance ilegálních imigrantů? Vážně? Je zajímavé, že během let 2012-2014 bylo deportováno přes 400 000 lidí. Za celé období Obamy bylo deportováno více než 3 miliony lidí (3 miliony byl cíl Trumpa, mimochodem). Naproti tomu počet deportovaných v roce 2017 byl nejnižší od roku 2006 :)
Trump podkuřuje Saúdům ještě víc než jeho předchůdci. Jak koneckonců napsala Tulsi Gabbard: "Hey @realdonaldtrump: being Saudi Arabia’s bitch is not America First.” Tam to nebylo o diplomacii. Děje se to před volbami, náhoda? Je náhoda, že Trump chtěl do předvolební kamapaně zatáhnout právě izraelského premiéra? Sice mu to nevyšlo, ale byl to jen jasný důkaz.
https://www.jpost.com/us-elections/trump-asks-netanyahu-if-sleepy-joe-could-have-secured-sudan-deal-646763

Koneckonců vaše oslova o odstoupení od Íránské dohody mluví za vše. Vyjednat to Trump, už ho tu máte za poloboha. Přistání člověka na Marsu v nejbližších letech? Docela sci-fi. Proboha, nejdřív si zjistěte něco o té problematice a zároveň koukněte, kolik Trump dává na NASA peněz v % HDP. Projekty NASA spojené s letem na MARS se nijak extra neposunuli oproti dřívějšku. Projekt rakety SLS začal během Obamy, stejně jako x dalších projektů a většího zapojení soukromého sektoru, pane Vinkler ;) SpaceX by dnes bez Obamy jen těžko byli tam kde jsou dnes. Tady je vidět jak mu vše baštíte snad nejvíc :) Jak Trump úspěšně bojuje proti opiátové krizi prosím pěkně?
Během Obamy se nezaměstnanost černochů z skoro 17% snížila na necelých 8%. Během Trumpa se snížila na 5,5%. Oba poklesy jsou díky nastartování ekonomiky po roce 2008 Obamou. Tuhle rozjetou ekonomiku Trump zdědil a teď na jejím úspěchu parazituje. Kdo konec konců zachránil třeba automobilový průmysl v USA? Ano, duo Obama a Biden :) No a nakonec... i regulace mohou být často dobré - třeba v ochraně životního prostředí nebo zaměstnanců.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 12:45 Reaguje na Slovan
Svého času probíhal v malém italském městečku kongres matematiků. O přestávce se jeden z nich zatoulal do staré části a vyslechl si pavlačovou hádku dvou italských žen .

Suše poznamenal: " Ty ženy se nikdy nedomluví ,protože vycházejí z naprosto rozdílných argumentačních rovin."

==========
Trump má jednu obrovskou smůlu - pandemii covidu - Nebýt jí,tak si nikdo ani neškrtl,protože výsledky hospodaření USA a růst akciových trhů za jeho prezidentování předčila veškerá očekávání.

A abych se vrátil i do historie : Byli to právě republikáni, kteří se zasadili o zrušení otroctví. Prvním republikánským prezidentem byl právě Abraham Lincoln a první žena v historii zvolená do Kongresu pocházela z téže strany.
O demokratech pak jen / v dobrém/ ,že v jejich znaku byl a zůstal osel, což plně odpovídá profilu současného kandidáta demokratů na prezidenta.

Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 13:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pro někoho je covid obrovská smůla, pro jiné spíše výhoda, protože se k tomu postavili tak jak měli. Třeba pro novozélandskou premiérku, jejíž labouristé získali nedávno ve volbách skoro 50% a posílili o víc jak 12%. Nebo pro německou CDU/CSU, jejíž preference během pandemie stouply z necelých 30% na necelých 40%. Těch příkladů je ale víc.
Trump měl jedinečnou šanci spojit národ a ukázat, že dokáže mluvit jako prezident i těch, kteří s ním většinou nesouhlasí. I Zeman to udělal. Trump si místo toho jel svou čtyřletou kampaň dál a odborníci typu Fauci pro něj byli a jsou překážkou. To není smůla, to je naprostá neschopnost stabilního génia.
Odbíhat do historie fakt nebudu. Řeším současnost a ta je oproti minulosti u obou stran úplně jiná.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.10.2020 15:28 Reaguje na Slovan
Na tak odlehlých ostrovech, jako je NZ, není těžké řešit pandemii covidu-19. Stačí ohlídat pár letišť a přístavů. SARS-CoV-2 se větrem přes oceán nešíří.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 17:37 Reaguje na Jiří Daneš
Jistě. Pak si ale porovnejte to, jak je v této oblasti hodnocen Trump a jak třeba guvernéři Michiganu, Wisconsinu nebo Severní Karolíny ve svých státech.
Odpovědět
MG

Milan G

31.10.2020 13:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Naprosto s vámi souhlasím a proto Trump For President!
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.10.2020 16:32 Reaguje na Slovan
US intelektuální kruhy jsou prolezlé neomarxistickými levičáky. Tihle lidé budou vždy společnosti škodit a nenávidět všechny, kteří podporují pozitivní změny ve státě i společnosti. Proto také nenávidí Trumpa, který je jednoznačně nejlepším US presidentem za posledních sto let (minimálně).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.10.2020 18:14 Reaguje na Slovan
Nezlobte se, ale tohle dost demagogie ... zdědil rozjetou ekonomiku ... podobně by se dalo tvrdit, že Clinton zdědil zemi, která vyhrála válku v Kuvajtu, ale náklady s tím spojené spadly na hrb Bushovi st., nebo že Obama výrazně těžil z opatření, která udělal Bush jr. před jeho nástup do úřadu koncem ledna 2009. To prostě patří ke hře a je na každém kandidátovi jak tu hru zahraje.

A to rozdělení společnosti Trumpem je blbost, to existovalo a existuje, on toho jen využívá. Ostatně, Zeman je to samé.

Já nejsem nějaký Trumpův obdivovatel nebo fanoušek, vlastně se mi na něm líbí akorát Trump Tower v Chicagu, ta je fakt parádní (a mám na co šetřit:-). Ale mnohem spíš než řešit Trumpa by dávalo smysl řešit to, jak je možné, že celá GOP nebyla schopna postavit lepšího kandidáta, a že se celá DP nezmohla na nikoho lepšího, než byla Hillary za zenitem, resp. Biden před smrtí.

Když kdysi Trump vyhlásit svoji kandidaturu, tak jsem se smál. Když jsem pak viděl kdo jde proti němu, tak jsem jen nevěřícně kroutil hlavou. Trump byl a je nic moc volba, ale pořád ta lepší.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 18:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Já s vámi souhlasím vlastně v mnohém. Je logické, že Trump zdědil zemi i ekonomiku po Obamovi, stejně jako ji sdědil Obama po Bushovi jr. a tak bychom mohli pokračovat. Trump se ovšem chvástá úspěchy, na které on přímí vliv neměl - celý svět byl v dobrém ekonomické růstu po celý 4 roky a těžila z toho i americká ekonomika. A stejně jako nemůže za covid (ale za katastrofickou reakci už ano), tak neměl žádný výraznější vliv na růst ekonomiky.
Takový Bush st. za svou prohru ani tak sám nemohl. Prostě mu zlomil vaz ekonomický cyklus a velké deficity vzniklé za Reagana, kvůli kterým zvýšil daně.

Rozdělení společnosti v US vždy bylo, ale nikdy ho neživil prezident. Proboha, prezident má společnost spojovat, ne podporovat eskalaci v naději, že z toho něco bude mít!

Jinak souhlas. Za GOP měl být někdo typu Charlie Baker, Sununu nebo Nikky Haley. Za DEMS někdo typu Roy Cooper, Whitmer, Sinema nebo Mark Kelly (snad letos vyhraje senátní volby). Na druhou stranu Biden je za mě fajn osobnost - všichni ví, že dá 4 roky a pak to budou opět otevřené volby (nejspíš).
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 20:04 Reaguje na Slovan
Přímý vliv... pardon.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2020 14:43 Reaguje na Slovan
Njn, holt nesmíte říkat "Read my lips: no new taxes":-))).

S tím chvástáním ... to bych fakt politikovi nevyčítal, to je prostě běžné. A rozhodně není první.

Rozdělení se zvětšuje a tedy se zvětšuje možnost z něj profitovat, to co by dříve kandidátovi zlomilo vaz, jej dnes může vynést do WH. Takže je to jen příčina a následek. A v letošních volbách si tedy zrovna v tomto směru obě strany nemají co vyčítat.

Začíná to tam vypadat jak u nás, kdy kampaň se nenese v duchu "Volte mne, protože já jsem super a nejlepší.", ale spíš "Musíte volit mne, protože ten druhý je úplně hrozný a když to dáte jemu, a ne mně, tak do druhé dne vyjíždí čtyři jezdci a všichni najednou:-).".

Polarizace společnosti je je fenomén min celého západního světa a házet to na Trumpa mi přijde mylné.

Co se kandidátů týče, tam bych si netroufnu se k tomu vyjadřovat. Nicméně jedna věc je dávat nějaká jména, druhá je se pokusit objektivně analyzovat proč neuspěli. Já jsem třeba dodnes přesvědčen, že James Baker byl ideálním republikánským kandidátem. Což znamená jedno, Že se v politice USA neorientuji, protože kritériem teorie je vždy praxe.

Tohle fakt nechám na nich, já budu rád když se to tam nějak zklidní a příště mi zase dají ESTU:-)
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.10.2020 15:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to pravda, je to, z těch novodobých prezidentů on, kdo Spojeným státům nejvíc prospěl, i přes svou jistou velkohubost, ale tomu se dnes říká pěstovat si image.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

30.10.2020 14:34
Trump je ubohej lhář, snad už půjde od válu
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 15:24 Reaguje na Robert Jirman
Prostě ho nevolte a máte to:-))).
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

30.10.2020 17:32
určitě nebudu, v poho
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.10.2020 19:32
Zajímavá informace. V USA mimo Aljašku a Havaj 6 000 kusů. Evropa od
Pyrenejí po Ural 60 000. K tomu můžeme porovnat hustotu osídlení
Evropy spolu s bývalými zeměmi SSSR a Ruskem po Ural a hustotu osídlení
v USA, tak jsem z toho jelen. Tam už pozbyl status chráněného zvířete
a tu se mu nesmí zkřivit chlup v kožichu. Takže nevím jak se posuzuje
úměrnost počtu šelem na danou rozlohu a hustotu osídlení lidmi. Když
se podívám na ty obrovské Skalisté hory a srovnám je s našimi prťavými evropskými horstvy, tak tomu nerozumím taky. Nemusíme USA v tomto sice kopírovat, ale mi už stačí srovnat Skandinávskou populaci vlků a tu
z Pobaltí, Polska, Německa a už i nás a taky mi to rozum nebere. Tam
mají nesrovnatelně menší hustotu obyvatelstva, obrovské prostory zcela
bez osídlení a přitom zlomek vlků a ještě je i regulují. Navíc s nimi
žijí bez přerušení dodnes a přesto jejich stavy nenavyšují jako u nás.
Nevím, kdo má tedy v tom pravdu a patent na rozum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.10.2020 19:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Tam je daleko větším nebezpečím kojot, který po vyhubení vlka pronikl daleko na sever, dokonce žije i ve městech. Svou početností ohrožuje např. vzácnou lišku velkouchou (mimo dobytka a jiné zvěře), kterou aktivně pronásleduje, podobně jako vlci kojoty. Kojot právě po vyhubení vlků obsadil volná území. Ročně se tam uloví asi 100 tis. kojotů, někde jsem četl dokonce až 400 tis. Údajně se vzájemně i kříží, neb v muzejních depozitářích mají lebky velikostí "něco mezi", i s nejednoznačnými kranialními znaky.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.10.2020 22:36 Reaguje na Karel Zvářal
Což je krásná ukázka zpětnovazebných mechanismů, které v přírodě zajišťují zejména vrcholoví predátoři. Při absenci těchto predátorů přebírá jejich roli člověk, který ale nemůže vrcholového predátora typu vlk dostatečně nahradit (postrádá komplexitu a výběrovost). Přemnoženost kojota tedy má přímý dopad na třeba vámi zmiňovanou lišku a nejenom ji, ale na spoustu jiných druhů (např. ptáky, zajíce, obojživelníky...). Vlk pomáhá i společenstvu rostlin, kdy reguluje jeleny, srnce a divočáky. To je prostě fakt a proto je vlk klíčovým druhem temperátní zóny, která jiného podobného predátora nemá. Medvěd ani rys vám prostě nebude pravidelně lovit dospělého bisona, losa nebo jelena.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 01:00 Reaguje na Karel Zvářal
Ten kojot je tak variabilní nejen kvůli křížení se psem, ale i proto, že žije na hodně velkém území. Proto se jednotlivé populace odlišují. Podobně je na tom třeba i puma, která se s ničím nekříží. Populace pum z Everglades (Florida) se typově dost liší od pum, které žijí v Kanadě.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.10.2020 06:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To byli jedinci ze stejného území, takže tam bych tu možnost křížení nevylučoval. Zkřížil se i grizzly s m. ledním, kdy chlapa/lovce potom chvíli popotahovali kvůli podvodu... Hybrida pojmenovali grolar, nově pizzly.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.10.2020 07:50 Reaguje na Karel Zvářal
Lední medvědi se od grizzliů oddělili před relativně krátkou dobou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 10:48 Reaguje na Jan Šimůnek
Ale i tak je to zajímavé, protože oba mají jiné lokality výskytu a hlavně jiný jídelníček. A zřejmě i "namlouvací rituál" se bude lišit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 09:34
USA prolomily mantru o nedotknutelnosti vlka a jasně daly najevo, že musí existovat limita mezi veřejným zájmem na ochraně ohroženého živočicha a veřejným zájmem na společensky prospěšném využívání území.

To je hlavní poselství federálního opatření.
Opakuji to stále dokola. Vlk na území ČR patří, a to v jádrových částech NP a CHKO. Zde musí požívat nejvyšší ochrany.
Ovšem mimo tato území -typicky Broumovsko- musí být střílen jako škodná . Vlk do kulturní krajiny prostě nepatří , není na tom žádný veřejný zájem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.10.2020 10:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Doplnil bych to o to, že vlk by možná to své opodstatnění měl,
ale ne ta kreatura, která postrádá plachost z člověka a jeho
staveb jako jsou ohrady. Chybí mu neblahé zkušenosti s člověkem
lovcem a s tím, že lovit hospodářská zvířata ho může stát život.
Stačilo by napravit to, co se zkazilo totální ochranou a tolerancí
ke zmíněného chování. Možná by tak měl místo i v naši přírodě, ale
ty kreatury ho tu bohužel mají pouze díky nadšencům a EU.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 11:53 Reaguje na Břetislav Machaček
voji roli samozřejmě hraje i to, že někteří chovatelé svá zvířata nasrvítují vlkům jako na stříbrném podnose. Leckdy chybí i základní ochrana. Kdysi jsem viděl pořad o zubrech na Slovensku a tam ve vesnici na každém dvorku štěkal velký ostrý pes, přičemž s vlky tam neměli žádný problém. Naši chovatelé budou radši vlastnit nějakého gaučáka než si pořídit ostrého psa, který by dokázal třeba aspoň pozdržet útočící vlky do té doby, než přijde majitel s puškou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 13:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na rozdíl od vás jsem si osobně na Broumovsko zajel a strávil pár hodin s farmáři.
Udělejte to prosím taky, abyste příště mohl zlepšit kvalitu svých příspěvků k vlčí problematice.

Stejný profil má ředitel AOPK ČR ,jistý pan Pelc ,který ze své věže ze slonoviny nad Prahou , rozdává rozumy s nonšalancí uherského grófa a jehož koníčkem je rekreační hra tenisu.

Navíc je i básníkem , zde máte ukázku :

" Vlci jsou součástí naší biodiverzity – a také jsou samozřejmě krásní... Součástí kulturního prostředí je tedy vlk, koroptev nebo zdravý les. "

Zato,když dostane otázku na tělo ,udělí knížecí radu:

LIDOVÉ NOVINY: Kolik vlků by tu mělo být?

PELC: O tom se vede dost složitá diskuse. V každém případě je jich u nás jen zlomek. Číslo hledáme s vědci, ale rozhodně to není těch sedmdesát kusů, co u nás běhá. Jsou to násobky.

------------------------
Jak říkal neodsunutý Němec Schimunek z Bludova :
" S takovýma lidma hovna tlouct ! "


Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 13:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Nejsem obhájce ani kritik návratu vlků do naší krajiny. Nikdy bych si nedovolil se k této otázce vyjádřit, protože to mají dělat odborníci na vlky, kteří je studují. Chci jen postupovat korektně, neukvapeně a na základě pravdivých informací. Informací od odborníků a ne od lidí, kteří si na odborníky pouze hrají."

doc. Ing. Vlastimil HART, Ph.D.
vedoucí Katedry myslivosti a lesnické zoologie na ČZU v Praze.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 15:09 Reaguje na Slovan
Máme odborníky na důchodovou reformu...
Máme odborníky na energetickou koncepci...
Máme odborníky na vlky...
Máme odborníky na zemědělství a lesy...
/a podle toho to taky vypadá /
=================================
Méně odborníků, méně úředníků a více obyčejného zdravého rozumu.
A u politiků osobní hmotnou odpovědnost,kterou má i poslední prodavačka v obchodě..
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 17:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mě by vážně zajímalo, jakožto člověka s elektrotechnickým vzděláním, jak vymyslíte se "zdravím rozumem" onu energetickou koncepci. To mi tedy vysvětlete.
Pokud chci být v něčem dobrý, musím být odborník a mít znalosti. A je jedno jestli se jedná o vlka nebo o elektrárnu. Oční lékař vám taky nedokáže udělat složitou operaci břicha (nebo pokud bude mít "zdraví rozum" podle vašich kritérií, tak ano? :) ).
Vy si zde hrajete, že všemu rozumíte. Místo toho byste si měl spíše něco od oněch odborníků na vlky přečíst. Je to zajímavé čtení.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 17:39 Reaguje na Slovan
Už to na Ekolistu několikrát proběhlo,ale rád to zopakuji.

Podmínky pro OZE v ČR nejsou dobré a jejich masívní ,Bruselem diktovaný rozvoj, je špatným rozhodnutím.

Naopak máme skvělé podmínky pro jadernou energetiku,včetně kvalifikovaného lidského a technického potenciálu. /zatím/

Pojďme snížit systematicky a plánovaně fosilní zdroje energií ,zaručme lidem stabilní cenovou úroveň a státu energetickou bezpečnost.

Cílový stav - podíl jádra - 85%, zbytek,15% jako doplňkové zdroje OZE.

Všemu nerozumím, ale zrovna tento obor mně cizí není.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 18:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hm. To co jste napsal by se hodilo možná tak do nějakého politického programu.

Zní to strašně jednoduše. Napíšu to co si "zdravím rozumem" myslím že je správné. Vůbec neberete v potaz okolní státy a přetoky energie a že naše přenosové soustavy jsou vlastně propojené. A ani vystoupením z EU to tak nepřestane být. 85% jádra - hezké, ale znáte vlastnosti jaderné elektrárny? Kde máte elektrárny, které by narovnávaly nerovnoměrné zatížení nebo které by "odsávaly" přebitečnou energii? Kolik % by mělo být přečerpávacích vodních elektráren, které k tomu můžete využít? Protože jádro jen tak nezapnete a nevypnete stisknutím tlačítka. Plyn byste nevyužil? Přitom to je zdroj, který by měl mít v onom mixu určitě své zastoupení - má schopnost spuštění do několika minut a regulace výkonu, díky kterým je tento zdroj schopen stabilizovat elektrizační soustavu a reagovat na změny způsobené měnící se spotřebou nebo nestálou výrobou z jiných zdrojů.

Já se zde rozhodně nebudu pasovat do role odborníka na energetiku a už vůbec ne energetického mixu, protože to je nesmírně složitá věc, která ty znalosti potřebuje mít. A na tohle skutečně odborník být musíte. Ale vám evidentně nedochází ani naprosté základy...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 20:01 Reaguje na Slovan
K tomu zemnímu plynu - to je přece fosilní palivo a jak bylo doloženo, počínajíce těžbou-přeprava- spotřebitel- CO2 emise vůbec nejsou zanedbatelné. Proto tam není a ani být nemusí.
Francie svého času měla 82% elektřiny z jádra, dnes 75% a proti Ge výrazně nižší ceny.

Základy byste si měl osvěžit vy.
Odpovědět
MG

Milan G

31.10.2020 20:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
U plynu je dokázáno, že když se kompletně vše sečte tak jeho emise jsou vyšší než u uhlí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.11.2020 08:13 Reaguje na Slovan
Moderní verze JE mají vyšší flexibilitu výkonu, takže mohou zčásti vyrovnávat i OZE. Pokud nebude podíl OZE (a hlavně fotovoltaiky) moc velký, bude možné tato výkyvy vyrovnávat též elektrárnami na přehradách.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.10.2020 16:34 Reaguje na Slovan
Tohle není otázka pro odborníky. To je otázka pro referendum.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 16:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já se nechci chovat jako nějaká namyšlený soudruh z úřadu, ale myslím si, že vlk v rozumné míře do naší přírody patří. Na druhé straně se mi nelíbí, když lidé, kteří chovají dobytek za účelem výdělku, neudělají nic pro jeho zabezpečení. Mělo by to být stejné jako když si chcete pojistit majetek proti odcizení - musíte splnit určité podmínky zabezpečení. A stejné by to mělo být i u toho chovu zvířat. Až chovatel prokáže, že udělal maximum pro zabezpečení těchto zvířat, měl by mít nárok na odškodnění od státu. Situace, kterou jsem tady před časem popisoval, kdy chovatelka v neděli vypustila ovce do ohrady a další pátek při návratu zjistila, že jich několik zabil medvěd, je zvrácenost. Každý za svá zvířata nese odpovědnost. Co kdyby si nějaká ovce hned v pondělí zlomila nohu. To by do pátku trpěla jenom proto, že tam nebyl žádný dohled? Já bych ani neřešil otázku počtu vlků, jako spíše otázku toho, jak by se měli chovatelé starat, aby ty škody byly minimální. V tom by je měl vést stát prostřednictvím skutečných odborníků a ne nějakých ouřadů, kteří blahosklonně udělují pitomé rady. Navíc si myslím, že kdyby se povolil odstřel vlků, těch 90.000 registrovaných myslivců by si s tou stovkou vlků poradilo během jediné sezóny. Na druhé straně uznávám, že na ochranu svého majetku by měl mít chovatel právo použít zbraň. Aby to nedopadlo jako v případě divočáků, kteří se občas motají po obci, protože intuitivně cítí, že tam zákon odstřel zakazuje.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 16:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zcela s vámi souhlasím, jedná se o ono stanovení rozumné míry a kdo ji stanoví.
Zatím si usurpuje jediné vrchnostenské právo AOPK ČR přes Plán péče o vlky, který je nepřijatelný neboť onu hranici rozumné míry vidí v ničem nekontrolovaném množení vlčí populace.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 17:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte, já nechci qby to nakonec bylo jako s tím medvědím puberťákem, který loni otravoval v Beskydech. Sešla se "komis", ze samých úředníků, kterým velel Čunek a hned chtěli toho medvěda zastřelit. Nebyl tam ani jeden pracovník ze zoo, ani jeden ochranář, jenom sami byrokrati. Přitom se jednalo evidentně o mladého medvěda, kterého staří vytlačili ze svých revírů na Slovensku a ten v nových místech hledal svoje mantinely. Naštěstí pak přišla zima a on někde zalehl. Nebo jej možná někdo upytlačil.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2020 17:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To jsou ale přesně ti se "zdravím rozumem". K čemu odborníci. Vezmu si primitivně flintu a je to. Na to myslet přeci nepotřebujou :)
Odpovědět
Hu

Hunter

1.11.2020 01:02 Reaguje na Slovan
A třeba Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) už jsou pro vás dostatečný odborníci nebo primitivové, když legální lov považují za jeden z nástrojů ochrany velkých šelem?

https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/MYSLIVOST-Straz-myslivosti/2019/Prosinec-2019/Management-vlka-obecneho-z-hlediska-mezinarodni-le

Tady to máte v originále:
https://lciepub.nina.no/pdf/634991396895768563_COE%20LCIE%20position%20statement%20on%20LC%20hunting%202002.pdf
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2020 17:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Medvěd a rys,velké šelmy, celkem nikoho nevzrušuje a koexistence s člověkem je možná. Proti tomu tady na Ekolistu nikdo nezvedl ani špendlík.

Ovšem s vlky končí jakákoli legrace, tady se zadělalo na velký problém.
Odpovědět
Hu

Hunter

31.10.2020 23:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
AOPK potichu zveřejnla zatím pracovní verzi standardu, který by měl chovatel splnit, jako zabezpečení stáda, takže si můžete všichni počíst. Odkaz zde:

https://standardy.nature.cz/aktuality/zverejneni-pracovni-verze-standardu-ochrana-hospodarskych-zvirat-pred-utoky-velkych-selem/
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.11.2020 11:04 Reaguje na Hunter
Ze zmíněného materiálu je jasné, že
na drobnochovatele (do cca 20 ks)
nikdo nemyslel a ti budou obětováni.
S nimi pak i jejich pastviny a ty
zarostou náletem.
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

31.10.2020 17:58
Pořád dokola. A vypadá to, že jde více o politiku, než o přírodu.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

1.11.2020 09:32 Reaguje na Plha z Kojčic
Máte pravdu, dobrá zpráva která prolomila ledy s ochranou druhu, který už překročil přijatelné meze a působí škody. Alespoň se tak doufejme najde argument pro podobné hodnocení a řešení stavů i v Evropě. Dokud nebudou mít jednotlivé státy možnost podobné případy řešit, bude čím dál větší averze proti EU a jejím zákonům a nařízením. V tomhle případě je dobře, že zákon Trump podepsal. Teď jenom najít odvahu začít řešit podobné věci v EU.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2020 22:33
Trošku jsem popátral na internetu a tam se tvrdí, že v USA nežije 6 tisíc vlků, ale v USA a Kanadě je jich desetkrát tolik, tedy šedesát tisíc. To dává postoji Trumpa trochu jiný pohled.
Zdroj:
https://www.navratvlku.cz/o-vlkovi-vlk-a-clovek/

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.11.2020 10:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud jste četl výchozí článek, tak se píše o USA "mimo Aljašky
a Havaje". To znamená, že těch 54 000 žije v Kanadě a na Aljašce
a těch 6 000 v centrální části USA a to ještě pouze v několika
jeho státech. Přesto i tam už budou místně regulováni, protože
zřejmě důslednou ochranou došlo k podobným problémům jako u nás
a pozbyli plachost a respekt před člověkem. Nejde o nic jiného,
než mu tu plachost a respekt navrátit. Je to velice inteligentní
zvíře a už v druhé generaci lze očekávat, že tomu tak bude a
bude to daleko schůdnější, než jako u nás oplotit všechny louky
a nebo obětovat drobné chovatele při totální ochraně vlků a pak
se divit, že nespasené louky zarůstají náletem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist