https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wmo-extremni-projevy-pocasi-zabijely-v-letech-2011-2020-mene-skody-byly-vyssi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WMO: extrémní projevy počasí zabíjely v letech 2011-2020 méně, škody byly vyšší

5.12.2023 10:52 (ČTK)
Pokles obětí způsobených extrémními projevy počasí WMO vysvětluje zlepšením systémů včasného varování a reakce na přírodní katastrofy.
Pokles obětí způsobených extrémními projevy počasí WMO vysvětluje zlepšením systémů včasného varování a reakce na přírodní katastrofy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Extrémní projevy počasí způsobily v letech 2011 až 2020 menší počet obětí, než v předchozích dekádách. Vzniklé ekonomické škody však vzrostly. Uvádí to dnes ve své zprávě o klimatu v minulé dekádě Světová meteorologická organizace (WMO). Minulé desetiletí bylo podle WMO v průměru teplejší než ta předchozí a zaznamenalo zrychlení růstu koncentrace skleníkových plynů v atmosféře.
 

Pokles obětí způsobených extrémními projevy počasí WMO vysvětluje zlepšením systémů včasného varování a reakce na přírodní katastrofy. "Desetiletí 2011 až 2020 bylo prvním od roku 1950, kdy nenastala žádná krátkodobá (meteorologická) událost s 10 000 a více mrtvými," uvedla v prohlášení WMO. Největší počet obětí v minulé dekádě připadal na vlny horka.

"Ekonomické ztráty kvůli extrémnímu počasí a klimatickým událostem nicméně i nadále rostly," upozornila WMO. Projevem počasí, který způsobil největší škody, zůstává hurikán Katrina v roce 2005, na dalších čtyřech místech se v hodnocení pak umístily katastrofy způsobené počasím v letech 2011 až 2020. Největší škody způsobily tropické cyklóny.

Podle WMO bylo minulé desetiletí obdobím, kdy se zrychlily některé negativní projevy změn klimatu. Průměrná teplota v uplynulém desetiletí byla vyšší o 1,1 stupně ve srovnání s průměrem z let 1850 až 1900. "Každé další desetiletí od 90. let bylo teplejší, než všechny předchozí dekády," uvedla WMO.

Kvůli růstu teplot také zrychlilo tempo tání ledovců a ledové pokrývky v Arktidě a Antarktidě. Kvůli tomu se rovněž zvýšilo stoupání hladiny oceánů. V letech 2011 až 2020 se hladiny zvýšily v průměru o 4,5 milimetru ročně, v předchozím desetiletí to bylo o 2,9 milimetru ročně.

"Koncentrace tří hlavních skleníkových plynů v atmosféře v desetiletí (2011 až 2020) nadále rostla," sdělila WMO. V případě oxidu uhličitého průměr činil 402 ppm (částic na jeden milion), v letech 2001 až 2010 byl průměr o 22 ppm nižší. Roční tempo růstu koncentrace oxidu uhličitého rovněž rostlo. "Pro stabilizaci klimatu a zastavení dalšího oteplování musí být emise výrazně sníženy," uvedla WMO.

Pozitivní vývoj WMO zaznamenala ohledně stavu vrstvy ozonu. Díra ve vrstvě byla v letech 2011 až 2020 v průměru menší než v předchozích dvou dekádách. Je to pozitivní výsledek omezení výroby a vypouštění látek, které ozonovou vrstvu poškozovaly.

WMO zveřejnila své údaje v době konání klimatické konference COP28 v Dubaji, na které světové státy jednají o tom, jak omezit růst světových teplot, a o opatřeních, jež mají zmírnit dopad změn klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist