https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-evropa-spotrebou-soji-prispiva-k-odlesnovani-v-jizni-americe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WWF: Evropa spotřebou sóji přispívá k odlesňování v Jižní Americe

7.3.2022 16:42 (ČTK)
"Většina sóji používané v Evropě pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se hojně na odlesněném území Amazonie a dalších lesních porostů přetvořených v zemědělskou půdu," upozornil WWF.
"Většina sóji používané v Evropě pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se hojně na odlesněném území Amazonie a dalších lesních porostů přetvořených v zemědělskou půdu," upozornil WWF.
Foto | H. Zell / Wikimedia Commons
Na každého obyvatele EU a Británie připadá ročně zhruba 61 kilogramů sóji, informoval ve zveřejněné zprávě Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podle něj Evropané spotřebou této plodiny přispívají k odlesňování Amazonie, většina dovezené sóji totiž pochází z Jižní Ameriky, především z Brazílie a Argentiny.
 

"Většina sóji používané v Evropě pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se hojně na odlesněném území Amazonie a dalších lesních porostů přetvořených v zemědělskou půdu," upozornil WWF. "Evropané tak, aniž by si to uvědomovali, přispívají ke kácení lesů ve světě," dodal WWF. Podle něj se produkce sóji na světové úrovni za 20 let zdvojnásobila a neustále se zvyšuje. Pěstování této plodiny je tak podle WWF hlavní hlavní silou ničení ekosystémů kácením lesů.

Podle statistiky Světového fondu na ochranu přírody, která vychází z údajů z roku 2020, spotřebovali Evropané většinu sóji nepřímo. Asi 90 procent dovezené sóji se totiž použilo jako krmivo pro hospodářská zvířata. Ze statistiky rovněž vyplývá, že před dvěma lety Evropan v průměru zkonzumoval 237 vajec, 117 kilogramů mléčných výrobků či 58 kilogramů masa.

Omezení dovozu produktů, jejichž výroba je spojena s odlesňováním planety, navrhla loni i Evropská komise. V rámci plánu klimaticky šetrné politiky zamýšlí, že by dovozci měli mimo jiné dokládat, že jejich produkty nevyrostly na nově odlesněné půdě. Požadavky se mají týkat sóji, hovězího masa, palmového oleje, dřeva, kávy, kakaa a některých s nimi souvisejících výrobků jako je kůže, čokoláda či nábytek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.3.2022 17:29
Tu elektroodpad s "vysokou hodnotou" vyvážený do Afriky a Asie ctnostnou EU ,
zde zase zlomek pravdy k čemu vede evropská rozežranost, která z Brazílie udělala supermarket levných potravin pro EU.
Pokud by se skutečně poctivě spočítaly dopady , tak si dovolím tvrdit, že nejméně za třicet procent odlesnění stojí vykutálená EU i s neméně vykutáleným gryndýlem.
Na co jsou v EU skutečně přísná odpadová pravidla, která vedou pouze k tomu, že odpady "darujeme" mimo náš dvorek a svojí rozežraností stojíme za ničením amazonského pralesu ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.3.2022 06:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
co je zakázané v unii je přece povolené někde jinde...efekt nulový ale hlavně že jsme pokrytecký eko a eurohujeři se plácají, jak chrání Zemi...soudný člověk by z toho měl asi žaludeční potíže...byznys je přece byznys...a chemie se používá dál, co na to, že to musí dovést přes oceán
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.3.2022 17:54
Hlavně přesvědčte Čínu, aby přestala dovážet sóju. Spotřeba sóji v EU je řádově nižší.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.3.2022 19:00
Císař je "NAHÝ !!!" No to je mi odhalení, kdo stojí za kácením pralesů!
Vždyť vlády zemí EU tak bojují proti kácení a vypalování a ono to je
kvůli tomu, že místo pícnin pěstujeme v Evropě biopaliva a zastavujeme
i ty nejúrodnější půdy. Oni to tam vypěstují díky kvantům chemie a
mazutové lodě to sem přivezou, abychom my mohli spalovat biopaliva
z našich polí a do budoucna ještě přitvrdíme s bioplynkami. Když nám
pochybí naše štěpka, tak ji dovezeme z pralesů, ale budeme uhlíkově
čistí. Děkuji za takový článek, který našel skutečného viníka toho
odlesňování a nehází to pouze na ty, kteří jen plní naši poptávku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist