https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-na-lavici-obzalovanych-prestizni-ochranarska-organizace-je-vinena-z-teroru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WWF na lavici obžalovaných? Prestižní ochranářská organizace je viněna z teroru

6.3.2019 09:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
WWF si ve světě praktické ochrany přírody vydobyla kladnou reputaci a ještě donedávna byla považována za profesní jedničku.
WWF si ve světě praktické ochrany přírody vydobyla kladnou reputaci a ještě donedávna byla považována za profesní jedničku.
Foto | S. / Flickr
Organizace Světového fondu na ochranu přírody (WWF) čelí závažnému obvinění. Podle zpráv sesbíraných investigativními žurnalisty financovala tato environmentální charita nejrůznější militantní bojůvky v Africe a Asii, které se podílely na teroru a vraždách lidí podezřelých z pytláctví. Píše o tom BuzzFeed.

 

Od roku 1961, kdy byla WWF založena, si ve světě praktické ochrany přírody vydobyla kladnou reputaci a ještě donedávna byla považována za profesní jedničku. Pravda, v několika posledních letech jí byla vytýkána jistá „bezzubost“, s jakou se potýkala s problémy ochrany konkrétních druhů. Aktuální zpráva uveřejněná v žurnálu BuzzFeed ale hovoří spíše o opaku. Podle ní se totiž zdá, že boj proti pytláctví vzala WWF možná až příliš vážně.

Údajně totiž financovala a podílela se na vyzbrojení nejrůznějších protipytláckých hlídek, které měly s jejím svolením podnikat nájezdy na domorodé vesnice, unášet a věznit podezřelé, mučit je do bezvědomí ve snaze získat od nich informace, znásilňovat a zabíjet.

V roce 2017 ochranáři v rezervaci v Kamerunu, kterou WWF financuje, mučili jedenáctiletého chlapce před očima jeho rodičů. Obec, z níž rodina pocházela, si kvůli tomu přímo u ekologické organizace stěžovala, nikdo se jim prý ale neozval.

„V hloubi srdce naší práce WWF jsou místa a lidé, kteří na nich žijí. Respekt vůči lidským bytostem a jejich právům je jádrem všech našich misí,“ odpovídá WWF v tiskovém prohlášení. Zveřejněná obvinění tato charitativní organizace popírá a v reakci na ně rozjíždí vlastní šetření. Rozsáhlé, protože zmíněná extrémní činnost jimi placených hlídek se týká minimálně šesti zemí, včetně Nepálu a Kamerunu. V první zmíněné destinaci mělo docházet k opakovanému mučení podezřelých s následkem smrti, v druhé pak k nájezdům na domorodé vesnice. Vše ve jménu ochrany ohrožených druhů.

Mimo jiné je přímo WWF nařčena z nákupu automatických zbraní a budování vlastních „zpravodajských“ sítí. Vyvrátit tato nařčení nebude zrovna snadné, protože důkazní materiál prý čítá přes stovku konkrétních výpovědí, zprávy očitých svědků, různá důvěrná data a interní rozpočty, kopie obchodních smluv a e-mailů. Údajně tisíce stránek materiálu. Obviněná WWF i ti, kdo ji žalují, se shodují na jednom: „Pro jednu z nejprominentnějších ochranářských organizací světa nastávají velmi napjaté okamžiky.“

Světový fond na ochranu přírody byl založen v roce 1961 v Curychu, šlo o pokus o nápravu svévolných zásahů člověka do přírody, které přivedly některé druhy zvířat a přírodních oblastí na pokraj vyhynutí. Své oficiální sídlo má dodneška v Glandu ležícím na břehu Ženevského jezera. V současnosti organizace působí ve více než stovce zemí světa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

6.3.2019 12:36
Zabíjení řadových pytláků v Africe je opravdu silně kontroverzní. Ti lidé nepytlačí pro zábavu, ale proto, aby uživili rodiny. Zločinci jsou především ti, kteří jim dodávají loveckou výzbroj a odebírají od nich slonovinu, rohy nosorožců a další produkty, se kterými pak nelegálně obchodují a mají z toho velké zisky. Ochranáři, kteří se uchylují k zabíjení pytláků, tak vyvolávají nepřátelství místních obyvatel vůči ekologům.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.3.2019 12:49 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Hlavním nepřítelem ekologistů je udržitelný rozvoj. V JAR je na farmách zvěře dost, ale teoreticky se s nimi nesmí nijak nakládat. Nemusíme chodit daleko. U nás přírodě " škodí" myslivci, rybáři, včelaři...… Přínosem jsou lány kukuřice, řepky a pšenice na OZE se všemi postřiky a hnojivy. Ekologisti jsou militantní. A jak je vidět, někde se neštítí ničeho. To vyplývá z neomarxismu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist