https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-prahy-do-bruselu-bude-brzy-jezdit-primy-nocni-vlak-slibuje-vlakovy-dopravce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Prahy do Bruselu bude brzy jezdit přímý noční vlak, slibuje vlakový dopravce

11.10.2023 01:35 | BRUSEL (ČTK)
Podle zveřejněného jízdního řádu bude vlak vyjíždět ze stanice Praha hlavní nádraží v 18:04 a ráno v 09:27 bude v Bruselu.
Podle zveřejněného jízdního řádu bude vlak vyjíždět ze stanice Praha hlavní nádraží v 18:04 a ráno v 09:27 bude v Bruselu.
Nizozemsko-belgická železniční společnost European Sleeper hodlá svůj noční spoj z Bruselu do Berlína prodloužit až do Prahy. Společnost to oznámila na twitteru s tím, že do Prahy bude tento vlak jezdit už od 25. března příštího roku.
 

Cestující se mohou těšit na atraktivní jízdní řád s promyšlenými časy odjezdu a příjezdu, uvedl podle deníku The Guardian dopravce. Podle zveřejněného jízdního řádu bude vlak vyjíždět ze stanice Praha hlavní nádraží v 18:04 a ráno v 09:27 bude v Bruselu. Stavět bude mimo jiné v Ústí nad Labem, Děčíně, Drážďanech, Berlíně, Amsterodamu a Antverpách. Zpět z Bruselu pak bude vlak vyjíždět v 19:22 a do Prahy přijíždět v 10:56.

Praha byla vždy zamýšlenou finální destinací vlaku z Bruselu. Kvůli rozsáhlým pracím jižně od Drážďan ale linka, která zahájila provoz v květnu, nakonec prozatím končí v Berlíně, sdělila železniční společnost.

Cestování nočními vlaky na dlouhé vzdálenosti se těší v poslední době v Evropě oblibě s tím, jak Evropská unie propaguje méně znečišťující způsoby cestování, než je létání, podotkl The Guardian. Rakouské dráhy ÖBB ve spolupráci s německým dopravcem Deutsche Bahn od 11. prosince plánují provozovat tři dny v týdnu noční linku mezi Berlínem a Paříží.

Francouzský vlakový přepravce SNCF spolu s Deutsche Bahn pak tento rok oznámil, že plánuje zahájit provoz rychlovlaku mezi Paříží a Berlínem. Vlak by měl začít jezdit koncem příštího roku s tím, že cesta mezi těmito evropskými metropolemi bude trvat sedm hodin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.10.2023 09:36
To,že vlak bude jezdit zařídíl PÁN Andrej Babiš bývalý a budoucí premier české republiky a snad i prezident.A protože má dnes Andrej svátek tímto mu jménem svým a všech diskutujících ne ekolistu přejí-Pevné zdraví,prosperitu v podnikání,znovuzvolení do čela státu,pevné nervy v boji s dezoláty,populisty,xenofoby z pětikoalice a odpornými pisálky a redakturky,kteří špíní Vaše dobré jméno. MNOGA LJETA
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.10.2023 10:02 Reaguje na karel krasensky
pan Babiš se znemožnil stejně jako kterýkoliv politik i přesto, že si hraje na nepolitika což je jasné, že když není politikem v politice, je byznysmenem v politice....za svůj úspěch vděčí STB a infiltraci do celkem fungujících firem je rozložil a za pakatel nakoupil. Je to mafián a někdo by mohl říci, že i zločinec.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.10.2023 11:55
Že by konečně ?
Odpovědět

vladimír šmídl

11.10.2023 20:05
SUDOP Praha vypracoval s německou firmou spoj Donau-Moldau Bahn, který zahájí pravidelný provoz v roce 2015.Provopz bude veden na české straně jednak v původním tělese trati rychlostí 160 km/h, jednak v novém tělese rychlostí 200 kmn/h.Podrobněji na www.trat180.cz
V Nittenau se postavoli nádraží (aby se objela úvrať ve Schwandorfu), v Rokycanech tunel až do Plzně a už se těším na rok 2015.(to není překlep)
Odpovědět
va

vaber

12.10.2023 09:03
vlak může jezdit ,
budou ho používat naši poslanci a úředníci v Bruselu a začne létat méně letadel?
určitě ne,
Odpovědět
ig

12.10.2023 12:46
Ve srovnání s letadlem delší, ale za to dražší. No nekup to :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist