https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-podvod-se-solarni-elektrarnou-na-brnensku-padly-tresty-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za podvod se solární elektrárnou na Brněnsku padly tresty vězení

20.5.2018 01:00 | BRNO (ČTK)
Krajský soud v Brně na začátku května potrestal  vězením až 8,5 roku a propadnutími majetku trojici mužů za podvod se solární elektrárnou v Sokolnicích na Brněnsku.
Krajský soud v Brně na začátku května potrestal vězením až 8,5 roku a propadnutími majetku trojici mužů za podvod se solární elektrárnou v Sokolnicích na Brněnsku.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Krajský soud v Brně na začátku května potrestal vězením až 8,5 roku a propadnutími majetku trojici mužů za podvod se solární elektrárnou v Sokolnicích na Brněnsku. Informovala o tom mluvčí soudu Eva Sigmundová. Podnikatelé si podle obžaloby zajistili pomocí nepravdivých zpráv vyšší ceny za výkup elektřiny. Škoda je bezmála 260 milionů korun.
 

Podnikatelé Pavel Novák a Václav Šindelář si podle obžaloby pro udělení licence pro solární elektrárnu nechali vypracovat nepravdivé zprávy, na nichž se podílel revizní technik Klement Konečný. Podle těchto materiálů byla elektrárna hotova do konce roku 2010 a ten rok od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dostala licenci, přestože hotová nebyla. Získání licence ještě v roce 2010 zajistilo podnikatelům vyšší cenu za výkup elektřiny.

Novák od soudu odešel s trestem 8,5 roku vězení, Šindelář s trestem o rok nižším. Oběma soud zároveň udělil zákaz činnosti v soukromém podnikání na deset let a propadnutí majetku. Technik Konečný dostal pětiletý trest, zákaz výkonu funkce revizního technika na osm let a také propadnutí majetku.

"Vědomě uvedli v omyl odpovědné pracovníky ERÚ ohledně splnění a prokázání nezbytných technických předpokladů," uvedl státní zástupce v obžalobě.

Soudy se už v minulosti zabývaly několika případy podvodného získání licencí u solárních elektráren. Některým licenci zrušily. Několik lidí spojených s podvody dostalo tresty, některé soudy zprostily obžaloby.

Majitelé solárních elektráren zprovozněných do konce roku 2010 měli dlouhodobě garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se ale výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu se držitelům licence začalo vyplácet jen 5500 korun. Proto se řada majitelů snažila stihnout kolaudaci elektrárny tak, aby získali ještě výhodnější garantovanou cenu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

20.5.2018 17:33
Dle článku je škoda 260 mil. Zabavený mejetek je jaký???? Případný rozdíl + úrok doplatí doufám soudce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist