https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-rustem-cen-emisnich-povolenek-nejsou-nekale-trzni-praktiky-zjistil-regulator
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za růstem cen emisních povolenek nejsou nekalé tržní praktiky, zjistil regulátor

19.11.2021 11:42 | BRUSEL (ČTK)
Výrazný růst cen emisních povolenek, který částečně přispívá ke zdražování energií, nezpůsobují záměrné manipulace na trhu. Vyplývá to z předběžné zprávy Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA), který pověřila kontrolou fungování emisního trhu Evropská komise (EK). Za vysokými cenami povolenek vidí cenové manipulace část unijních politiků, včetně premiéra Andreje Babiše. Ten kvůli požadavku na regulaci emisního trhu v říjnu blokoval přijetí závěrů summitu Evropské unie.
 

Ceny povolenek, které musejí nakupovat velcí průmysloví znečišťovatelé ovzduší, za poslední rok vzrostly více než dvojnásobně a v současnosti se pohybují kolem 70 eur (1770 Kč) za tunu oxidu uhličitého (CO2). Kromě podniků mají na trh přístup i například investiční fondy, jejichž roli by chtěl Babiš i někteří další unijní politici omezit.

"Růst počtu účastníků trhu nemůže být sám o sobě brán jako důkaz jakékoli formy neuspořádaného obchodování či nekalých praktik na uhlíkovém trhu," uvedl ve čtvrteční zprávě evropský regulátor. Podle ESMA je fungování trhu včetně růstu počtu obchodníků v souladu s předpoklady, úřad nicméně hodlá situaci dál analyzovat. Prozkoumáním tržní praxe jej pověřila komise, kterou k tomu na říjnovém summitu po Babišově tlaku vyzvali lídři unijních zemí.

Prudký růst cen energií přiměl v posledních týdnech evropské státy k zavádění daňových úlev či přímé finanční podpoře nejzasaženějších obyvatel či firem. Česká republika, Francie a jihoevropské země požadují, aby EU navíc zasáhla do fungování trhů s elektřinou či právě s emisními povolenkami. Růst cen emisních povolenek má však podle Evropské komise na zdražování energií jen malý vliv, zásadnější je velká poptávka související s pokrizovým oživením či nedostatek zásob zemního plynu. Podobný názor zastává i řada unijních zemí, Brusel se proto v rámci celounijních plánů hodlá soustředit spíše na společné nákupy plynu či na rozšiřování strategických rezerv.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2021 13:16
"Výrazný růst cen emisních povolenek, který částečně přispívá ke zdražování energií, nezpůsobují záměrné manipulace na trhu. Vyplývá to z předběžné zprávy Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA), který pověřila kontrolou fungování emisního trhu Evropská komise (EK)."

Pochopitelně, že ESMA lže až se jí od huby práší. Vstup na trh emisních povolenek dostaly i investiční fondy a jak říká sám název,jejich cílem je zajištění zisku investorů. Což se i povedlo, 100% nárůst ceny !

Divadlo zinscenované EK, tady v tomto měl Babiš naprostou pravdu.
Je to stejné jako by organizace charitativního večírku byla svěřena italské mafii.
První dají bohulibý záměr, druzí kapitál a oškubou všechny kolem sebe.
Běžte báchorky o nevinných emisních povolenkách vykládat klientům Bohemia Energy, které následně DPI doslova stáhl z kůže.

Zdeněk Mlynář v emigraci napsal knihu Mráz přichází z Kremlu okolo dění po sovětské okupaci ČSSR 1968-69.
Teď by mohl napsat pokračování " Žár přichází z Bruselu" ,které by bylo ještě čtivější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 13:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy se z toho bolševismu nevyhrabete.
Zvláštní je, že brutální faktury dostali jen klienti Bohemia Energy v babišistánu, ovšem emisní pvolenky se platí v celé EU a nic takového se tam neděje. Není vám to divný??
Není. Realita se vás už netkne, už jste ve světě iluzí...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.11.2021 14:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Píše někdo, kdo je z Paroubkova Marsu :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 14:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Napište, kdo v které zemi EU dostal 10x vyšší zálohu na energie jinde, než u nás.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

22.11.2021 09:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Předpokládá se, že spotřeba energie poroste, Rakousko už teď dováží 40% jádro nechce, až Němci zavřou JE jsem zvědav od koho budou dovážet, když ta situace bude všude stejná. Co se týče ceny tak to bude mít jednu výhodu, energie která nebude tak nebude stát vůbec nic. Možná nakonec dojde i v tom Německu na zase uhlí, které se, ale bude díky ekofanatikům pálit nekologicky, protoýe se přestalo investovat do výzkumu technologií.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2021 18:07
Jak nekalé ?
Jednoduše - šmelina !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.11.2021 19:53
Představte si povolenku jako lék na nevyléčitelnou nemoc. Může ho koupit
i zdravý investor, který ho skoupí těm nemocným a prodá jim ho dvojnásob
dráž. Je to obchodník a nebo hyena? Odpovězte si každý sám, zda se má lék
(povolenky)prodávat pouze nemocným(spotřebitelům paliv)a nebo i těm, kteří je mají jako investici a zdroj nekřesťanských zisků. Kapitalizmus není o charitě a léčbě nemocných, ale o kšeftu i za cenu jejich smrti. Takže se
není co divit rozhodnutí regulátora, protože skutečný trh nezná ani pojem
regulátor trhu. Regulátorem trhu je pouze kapitál a povolenka je pouze
netržní paskvil deformující trh samotný. No a samotné EU? To je pokus
o řízení ekonomiky Evropy pomocí netržních regulací a přináší tyto
výsledky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.11.2021 14:35
Škoda, že předmětem zjišťování mohla být jen cena povolenek a nikoli samotná myšlenka povolenky jako ideologického klacku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist