https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-jadernou-energii-roste-nove-ji-odebira-ustecka-spolchemie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o jadernou energii roste, nově ji odebírá ústecká Spolchemie

27.10.2021 00:51 | PRAHA (ČTK)
Zájem o jadernou energii podle společnosti ČEZ ESCO roste. Nově ji dodává do ústecké Spolchemie, která je předním producentem syntetických pryskyřic v Evropě. Chemička postupně modernizuje výrobní procesy a snaží se omezit svou uhlíkovou stopu. O uzavření smlouvy na odběr elektřiny vyrobené v českých jaderných elektrárnách informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.
 

Do konce roku 2024 odebere Spolchemie přes 900 gigawatthodin (GWh) elektřiny z jaderných elektráren. "Celkem tak do konce roku 2024 Spolchemie uspoří 480 000 tun oxidu uhličitého (CO2). Tlak na snižování produkce skleníkových plynů vychází z evropských klimatických závazků," uvedla Holingerová. Členské státy EU schválily závazek, podle kterého evropský blok jako celek do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Do roku 2050 chce Evropská unie dosáhnout uhlíkové neutrality.

Spolchemie spustila výrobu před 165 lety. "Jako významná průmyslová firma chceme jít příkladem ostatním firmám nejen v našem oboru. Naše závazky týkající se životního prostředí bereme vážně a neustále modernizujeme naše výrobní postupy," uvedl ředitel společnosti Daniel Tamchyna. Chemička se v roce 1994 přihlásila k celosvětové iniciativě odpovědného podnikání v chemii. "Za další logický krok v naší strategii stát se zelenou Spolchemií považuji, aby celý náš výrobní proces poháněla čistá energie s nulovou klimatickou stopou," uvedl.

Energii z jádra dodává nyní ČEZ ESCO desítce firem. "A s dalšími jednáme. Těší nás, že roste zájem o dodávky bezemisní elektřiny," uvedl ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ČEZ ESCO je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmysl a města. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist