https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaz-obchodu-s-tygry-a-nosorozci-ale-legalizace-tradicni-cinske-mediciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína zakázala obchod s tygry a nosorožci, ale zároveň zlegalizovala tradiční medicínu. A na tu je potřeba co?

31.10.2018 09:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čínská vláda nyní zakazuje obchod, směnu, využití, dovoz tygrů a nosorožců, včetně částí jejich těl a produktů z nich odvozených. / Ilustrační foto
Čínská vláda nyní zakazuje obchod, směnu, využití, dovoz tygrů a nosorožců, včetně částí jejich těl a produktů z nich odvozených. / Ilustrační foto
Vypadalo to jako dobrý nápad: Čína se rozhodla přitvrdit a konečně převzít kontrolu nad obchodem s částmi těl tygrů a nosorožců. Tak to alespoň tvrdí tamní Státní rada v tiskové zprávě ze dne 29. října. Znamená to konec pašování kriticky ohrožených zvířat a pytláctví? Tak jednoduché to zase není. Píše o tom National Geographic.
 

Čínská vláda nyní zakazuje obchod, směnu, využití, dovoz tygrů a nosorožců, včetně částí jejich těl a produktů z nich odvozených. Což vypadá velmi slibně a mohlo by ochráncům přírody činit stejnou radost, jako čínský zákaz obchodu se slonovinou z loňského roku. Tisková zpráva čínské Státní rady dost zřetelně artikuluje potřebu nové certifikace, dozoru a kontroly, zablokování manipulací a dalšího přeprodeje, konfiskaci nelegálního zboží. Jenže zmiňuje i výjimky z tohoto zákazu.

To, že třeba tygří kůže mohou být veřejně vystaveny pouze jako „schválené vzorky“ (například v rámci environmentální výchovy) nebo že se části těl nosorožců uhynulých v zoologických zahradách mohou využít pro výzkum v genetických laboratořích, problém jistě nepředstavuje. Horší už je to s větami o tom, že: „V lékařském výzkumu nebo pro účely léčení mohou být využívány nosorožčí rohy a tygří kosti pouze ze zvířat chovaných na farmách a podávána výlučně ve schválených zařízeních certifikovanými lékaři.“

Zákaz i povolení v jednom

Co to znamená? Že se vlastně vysoce kontroverzní praxe, kterou tu často nazýváme tradiční čínskou medicínou, stává tímto dokumentem legální. Všichni už tak nějak víme, jaké dobroty jsou schopni čínští lékaři vyrábět z tygřích kostí a nosorožčích rohů a na jaké lidské neduhy jsou ochotni je podávat. A že tahle vášeň pro „přírodní“ medicínu je hnací silou vybíjení tisíců zvířat z celého světa ročně.

Také je pravdou, že Čína už pětadvacet let disponovala oficiálním zákazem dovozu a vývozu částí těl zmíněných zvířat, byť nad domácí praxí tradiční léčby trestuhodně přivírala oči. Teď ale její existenci vlastně oficiálně potvrdila a legalizovala. Což je podle ochránců přírody přinejmenším děsivé. Státní monopol totiž může jen stimulovat poptávku. A za „legální a schválené“ tygří kosti z farmových chovů se může velmi snadno schovat dovoz upytlačených kusů ze zahraničí.

Jak říká Susan Liebermanová z Wildlife Conservation Society: „Potřebujete nějaký ten legální trh, abyste za něj mohli skrýt ten nepovolený. Bez rozboru DNA nikdo nepozná, odkud zvířata, ze kterých se stane povolená medicína, pochází.“ Z prohlášení čínské Státní rady tak nejspíš mají největší radost pašeráci a překupníci, kterým se teď oficiálně znovuotevírá miliardový trh.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

31.10.2018 12:03
Třeba je to opravdu naděje pro ty nosorožce. Chov na farmě bude nejspíš levnější než pytlačení a když v tom lítá tolik peněz, dá se očekávat, že někdo vymyslí, jak je chovat ve velkém. Že by se Číňani sami vzdali těch rohů moc nevěřím, to dřív přesvědčím děvčata v diskusi na mimibazaru, že homeopatie je blbost :-)
Odpovědět
mr

31.10.2018 22:31 Reaguje na
Farmový chov skoro čehokoliv není většinou žádný problém, a proto i existuje. Jenže problémem jsou různí ochránci čehokoliv, jelikož tyto specializované farmové odchovy jim kazí jejich kšefty s důvěřivostí daňového poplatníka snad v cokoliv, jež je pak ochoten platit záchranu snad čehokoliv. A opět jsme u nevládních organizací, jež si různí politici neustále nepochopitelně vykrmují ze státních peněz, i když dnes už snad všichni vědí, že tu nejde o skutečnou záchranu těch druhů, ale jenom a pouze o vysávání vypsaných grantů. Samozřejmě - odchovy v zajetí jsou vždy produktivnější a tím i levnější, než pytlačení nebo i naivní záchrana druhu v samotné přírodě.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.11.2018 07:47 Reaguje na
odchovy v zajetí jsou záchranou, pokud je nějaká seriozní snaha odchov v trošku přirozeném prostředí, čili ne zvěřinec, na léto tříarový výběh, na zimu klec dvacet čtverečných metrů a ze dvou metrů tisíce diváků a ječících dětiček a blejskání foťáků, ale nějaká lépe střežená obora, kde se ony zvířata mohou chovat aspoň částečně přirozeně. čili jak ty číňáci chovají pandy (aby je mohli půjčovat servilním poskokům v historicky zajímavém, ale politicky a ekonomicky bezvýznamném západním výběžku asie) v oploceném bambusovém háji obehnaném plotem a praporem po zuby ozbrojených vojáků, to je třeba dobrý příklad. samozřejmě to jde jakžtakž slušně u nepříliš migrujících býložravců a všežravců, u velkých šelem s teritoriem desítky až stovky čtverečných kilometrů to jde asi dost blbě.

nedobrý příklad jsou samozřejmě takové ty bulvární srceryvné snímky stovek medvědů v mrňavých klecích, každej napíchlou kanylu do žlučníku a žluč odkapává do flašky.
Odpovědět
mr

1.11.2018 19:50 Reaguje na Lukas B.
Rád teoretizujete, jako drtivá většina ochranářů. Jenže to chce toho trochu nejdříve vědět. Nelze se pak divit, že jejich konkrétní výsledky jsou prachbídné. Jediné, co umí velmi dobře, je prošustrování k tomu vyčleněných fondů.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.11.2018 21:23 Reaguje na
nezlobte se, asi jste mě špatně odhadl, já nejsem enviro věřící, já jsem pouhý technokrat, ovšem emotivně zaměřený, já má plyšáčky rád.
já bych ochranu ohrožených druhů nechal na farmách a oboráchj, které by žily z prodeje rohů a permitů za picnutí, ovšem tím zachováme genofond, ale ne životaschopnou populaci kde kočka učí koťata lovit.
Odpovědět
mr

3.11.2018 00:26 Reaguje na Lukas B.
Odhadl jsem vás naprosto přesně - jste leda neznalý teoretik. A svými dalšími hloupostmi, cit.:"ale ne životaschopnou populaci kde kočka učí koťata lovit." můj odhad leda potvrzujete. Dle vás zřejmě učí i kráva tele žrát seno.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.11.2018 08:41 Reaguje na
víte Vy co, uděláme takový hypotetický pokus. za pár let se budou cirkusy (pravděpodobně) zbavovat zvířat, a tak vezmeme nějakou tu přiměřenou skupinku tygrů nebo lvů, třetí generací v cirkusových klecích, a vypustíme je někde kam patřej, do džungle či savany. můžeme je očipovat a sledovat, a uzavírat sázky, za jak dlouho pojdou hlady / začnou požírat pokojné obyvatelstvo přilehlých vesnic.
Odpovědět
mr

5.11.2018 18:16
Ad: lu 5.11.2018 08:41
Zase leda teoretizujete. Ty šelmy znáte leda z TV, ale už víte, že pojdou hladem nebo požerou pokojné obyvatelstvo. Taky nevím, proč by měly cirky vozit ta zvířata do jejich domoviny. Problémem není dnes většinou odchovávaný druh, ale nedostatek životního prostoru a potravy. Prostě neustále leda teoretizujete bez nejmenšího minima věcných poznatků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist