https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaz-plastovych-priboru-taliru-nebo-brcek-je-ve-snemovne-pred-schvalovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve Sněmovně před schvalováním

6.6.2022 01:20 | PRAHA (ČTK)
Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček, jak jej vyžadují předpisy Evropské unie, je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci ve druhém čtení navrhli spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje také povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Sněmovna o ní rozhodne zřejmě na příští schůzi.
 

Zákaz se týká hlavně jednorázových plastových výrobků - vedle příborů, talířů a brček rovněž vatových tyčinek či tyček na uchycení balonků, nápojových kelímků z polystyrenu a výrobků z oxoplastu. Po zákazu by se podle ministerstva životního prostředí měla ročně snížit spotřeba těchto plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, už existují náhrady.

Sněmovna poslala do závěrečného kola také doprovodnou předlohu, která například stanoví cíle pro zajištění tříděného sběru plastových nápojových lahví. Zavede rovněž požadavky na část samotných výrobků z plastu. Lahve budou muset od roku 2025 obsahovat aspoň čtvrtinu recyklovaného plastu a všechny nápojové plastové lahve o objemu až tři litry od roku 2030 aspoň 30 procent recyklátu. Nápojové lahve do tří litrů také budou muset mít od poloviny roku 2024 připevněná plastová víčka.

Návrh dále zjednodušuje dobrovolné zálohování. Zavedení povinného zálohování plastových lahví a plechovek nikdo z poslanců nenavrhl. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) dnes uvedla, že ministerstvo se bude touto záležitostí dál zabývat. Podle jejího předchůdce RIcharda Brabce (ANO) je třeba vyčkat na vyhodnocení, jak systém povinného zálohování funguje na Slovensku, a shromáždit argumenty všech zainteresovaných stran.

Výrobci například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků a tabákových výrobků s filtry budou muset podle návrhu zákona informovat uživatele o tom, jak se těchto produktů po použití správně zbavit. U některých výrobků budou muset být upozornění na dostupnost opakovaně použitelných alternativ. Na cigaretách s filtry, samostatných filtrech, vlhčených ubrouscích, hygienických pomůckách a kelímcích bude muset být jednotné značení.

Producenti cigaret, vlhčených ubrousků a balonků budou muset podle předlohy hradit obcím náklady na úklid odpadu z těchto výrobků z veřejných prostranství. Návrh možná čeká v této věci ještě úprava, když v nynějším znění předpokládá, že výrobci budou muset mít smlouvy s nejméně 90 procenty obcí, v nichž žije aspoň 90 procent obyvatel Česka. Skupina poslanců navrhla postupné naplňování této povinnosti ve třech letech. Chce upravit také například postihy za porušování zákona.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

6.6.2022 09:29
No konečně! Soudruzi z NDR udělali chybu a my jí léta opakujeme. Vidličku do klobásy jsem píchnul jednou a pak hezky do prstů, nožík krkovičku stejně nenakrájí, tácky brčka nahrazuje snadno papír, jen ten plast pak poletuje léta všude kolem...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.6.2022 19:39 Reaguje na Pepa
A kde jsou ty doby, kdy to zelený / plast / propagovali.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.6.2022 08:41
Tak to nás teda spasí! Postupují přesně jako EU, které se zabývá hloupostmi
a neřeší komplexně výrobu a likvidací plastů. Není jak vytrhnout ze sortimentu pár kravin a bít se v prsa, jak umí zatočit s odpadem. Co tak
příště zakázat plastová těsnění korunkových uzávěrů a mikroténové sáčky
nahradit něčím více festovním? To, že jsou auta napůl z plastů a plasty
zateplujeme domy a nahrazujeme jimi dřevo ve stavebnictví nevadí. Při rekonstrukcích je to směsný odpad s razítkem inertní a končí v zásypech
a u polystyrénu rozfoukán po okolí. Nevadí, brčka jsou lépe viditelná
a nahradí je za pět minut rozmočená papírová a nebo dáme vydělat Asii
při produkci brček z bambusu, který v našich podmínkách hnije 100 let.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist