https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelenskyj-varuje-svet-pred-ruskym-teroristickym-utokem-na-jadernou-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelenskyj varuje svět před ruským teroristickým útokem na jadernou elektrárnu

22.6.2023 13:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku jsou nádrže, ve kterých se rozprašováním ochlazuje ohřátá voda před opětovným použitím. Na pozadí je Záporožská jaderná elektrárna, snímek je z 29. března 2023.
Na snímku jsou nádrže, ve kterých se rozprašováním ochlazuje ohřátá voda před opětovným použitím. Na pozadí je Záporožská jaderná elektrárna, snímek je z 29. března 2023.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na svém facebookovém kanálu informoval, že podle ukrajinské rozvědky zvažuje Rusko teroristický útok na Záporožskou jadernou elektrárnu, v jehož důsledkem by byl únik radiace. "Mají pro to vše připraveno," říká ukrajinský prezident. "Nikde by nemělo dojít k teroristickým útokům na jaderné elektrárny. Tentokrát by to nemělo být jako s přehradou Kachovka - svět byl varován, takže svět může a musí jednat," říká Volodymyr Zelenskyj. Podle včerejšího prohlášení generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaela Mariana Grossiho si agentura je vědoma zpráv o minách. Podle něho by hlavní bezpečnostní funkce elektrárny neměly být ovlivněny.
 

Ve včerejším prohlášení Mezinárodní agentury pro atomovou energii stojí, že agentura si je vědoma zpráv o minách umístěných v blízkosti chladicí nádrže. Během nedávné návštěvy generálního ředitele nebyly na místě, včetně hlavní chladicí nádrže, žádné miny pozorovány. Mezinárodní agentura pro atomovou energii si je však vědoma předchozího umístění min vně obvodu elektrárny, o kterém agentura již dříve informovala, a také na určitých místech uvnitř elektrárny - což bezpečnostní personál elektrárny vysvětlil tím, že se jednalo o obranné účely.

"Naše hodnocení těchto konkrétních umístění bylo takové, že ačkoli přítomnost jakéhokoli výbušného zařízení není v souladu s bezpečnostními standardy, hlavní bezpečnostní funkce zařízení by nebyly významně ovlivněny. Tuto záležitost sledujeme s velkou pozorností," uvedl generální ředitel Grossi.

Záporožská jaderná elektrárna je největší jaderná elektrárna v Evropě. Během ruského útoku na Ukrajinu byla bezpečnost jaderného zařízení těžce zkoušena. Při obsazování areálu ruskými vojáky se zde střílelo, areál byl pod dělostřeleckou palbou, byla téměř zcela zničena rozvodná síť, která je nutná pro vyvedení elektrického výkonu z elektrárny, nebo pro napájení elektrárny v době odstávky. Což je aktuální stav: kromě jednoho reaktoru, který běží na minimální výkon kvůli zabezpečení vlastního provozu areálu, jsou všechny reaktory odstavené.

Další bezpečnostní ohrožení jaderné bezpečnosti přišlo s nedávným zničením přehrady Nová Kachovka. Ta byla primárním zdrojem vody pro uchlazení celého zařízení. Jaderná elektrárna totiž potřebuje neustálé chlazení, a o i v době, kdy je odstavena. Je potřeba chladit jak reaktory, tak uskladněné vyhořelé palivo. Pokud z jakéhokoliv důvodu chlazení selže, dojde k přehřátí, roztavení reaktorů a následnému úniku radiace do prostředí.

Podle včerejšího stanoviska Mezinárodní agentury pro atomovou energii se nicméně i bez vody přímo z přehrady Nová Kachovka daří zajistit chlazení. Poslední dva týdny získávala největší evropská jaderná elektrárna potřebnou chladicí vodu z výpustního kanálu sousedící Záporožské tepelné elektrárny, který je od zničené přehrady oddělený.

Voda z tohoto kanálu se používá k zásobování rozstřikovacích bazénů Záporožské jaderné elektrárny, které chladí šest odstavených reaktorů a sklad vyhořelého paliva.

Voda z výpustního kanálu tepelné elektrárny udržuje plnou také samostatnou velkou chladicí nádrž v elektrárně, kde kompenzuje především odpařování. V důsledku toho a v souladu s očekáváním klesá hladina vody v kanálu až o 10 centimetrů denně a v současné době je naměřeno něco málo přes 17 metrů.

"Situace v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení Záporožské jaderné elektrárny je velmi křehká. Ztráta nádrže Kachovka byla katastrofou pro celý region a přispěla i k vážným potížím této významné jaderné elektrárny. Nyní více než kdy jindy musí všechny strany plně dodržovat základní zásady Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které mají zabránit jaderné havárii," říká Grossi. "Zintenzivníme své úsilí, abychom pomohli zajistit jadernou bezpečnost a zabezpečení, a zároveň poskytneme postiženému regionu pomoc i jinými způsoby," dodal Grossi

Předpokládá se, že voda v tomto kanálu bude ještě mnoho týdnů zajišťovat chlazení. Také tým expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii na místě byl pracovníky elektrárny informován, že postřikovací bazény jaderné elektrárny jsou doplňovány také čerpáním z drenážního systému, do kterého je přiváděna podzemní voda.

Rafael Mariano Grossi 19. 6. 2023 u postřikovacích bazénů Záporožské jaderné elektrárny.
Rafael Mariano Grossi 19. 6. 2023 u postřikovacích bazénů Záporožské jaderné elektrárny.

Záporožská jaderná elektrárna se nyní připravuje na doplňování výpustního kanálu tepelné elektrárny, a to buď čerpáním vody z přívodního kanálu k tepelné elektrárně, což byla běžná praxe před poškozením hráze, nebo z vodní nádrže v přístavu jaderné elektrárny. Ten byl před několika měsíci vytvořen vybagrováním dna přístavu, aby se zajistilo zadržení části vody pro případ, že by hladina vody v nádrži klesla pod úroveň, kdy by bylo možné vodu přivádět z přívodního kanálu tepelné elektrárny.

Čerpání další vody do výpustního kanálu by jaderné elektrárně poskytlo více času do doby, než bude případně nutné využít mnohem větší chladicí nádrž.

"Velká chladicí nádrž, menší rozstřikovací bazény a vypouštěcí kanál mají dohromady dostatek vody na několik měsíců," říká Rafael Mariano Grossi. "Ale Záporožská jaderná elektrárna také podniká kroky, aby tyto zásoby co nejvíce zachovala a doplnila."

Generální ředitel Grossi minulý týden osobně jadernou elektrárnu navštívil, aby zhodnotil stále náročnější situaci v oblasti jaderné bezpečnosti a jaderného zabezpečení.

Rafael Mariano Grossi nahlíží do prostřelené střechy skladu čerstvého paliva. 7. 9. 2022.
Rafael Mariano Grossi nahlíží do prostřelené střechy skladu čerstvého paliva. 7. 9. 2022.

Elektrárna se potýká s problémy s chladící vodou v době, kdy se vojenská situace v oblastí stává stále napjatější kvůli ukrajinské protiofenzívě. Záporožská jaderná elektrárna je nyní v držení Ruska.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii posílila svůj dohledový tým v jaderné elektrárně, aby dohlížela na dodržování pěti základních zásad ochrany elektrárny během vojenského konfliktu, které koncem května stanovil generální ředitel Grossi v Radě bezpečnosti OSN.

K potenciálnímu nebezpečí, které elektrárně hrozí, přispívá i skutečnost, že jaderná elektrárna je nadále závislá na jediném provozním 750 kilovoltovém elektrickém vedení, které jí dodává elektřinu potřebnou pro chlazení reaktoru a další základní funkce jaderné bezpečnosti a zabezpečení. Před ruským útokem byly tyto linky čtyři.

Záporožská jaderná elektrárna stále postrádá záložní napájení pro případ, že by hlavní vedení 750 kV opět vypadlo - což se od začátku vojenského konfliktu opakovaně stalo. Poslední zbývající vedení 330 kV bylo odpojeno před téměř čtyřmi měsíci.

Ukrajina dala už několik odhadů termínů opětovného připojení, které nebyly dodrženy. Generální ředitel minulý týden navštívil rozvodnu 330 kV v Záporožské tepelné elektrárně, kde viděl značné škody, které byly přičítány předchozím incidentům, a také zbytky toho, co podle jeho informací byly části bezpilotních letounů, které se na tuto oblast zaměřily.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii má stálé týmy odborníků i v dalších hlavních ukrajinských jaderných zařízeních. Začátkem tohoto měsíce oznámila, že byly zahájeny transporty vyhořelého paliva z ostatních jaderných elektráren do centrálního skladu vyhořelého paliva v Černobylu, přičemž první zásilka z Rovenské jaderné elektrárny dorazila do Černobylu v květnu.

"Pokud jde o tento nedávný převoz z Rovenské jaderné elektrárny do Černobylu, byla agentura v souladu s ukrajinskou dohodou předem informována a byla přijata všechna požadovaná opatření a ověřovací činnosti agentury," uvedl generální ředitel Grossi.

Vyhořelé palivo bylo ověřeno během nakládky do sudů a byla zachována kontinuita znalostí od okamžiku, kdy bylo vyhořelé palivo umístěno do sudů v Rovenské jaderné elektrárně, až po jeho konečné umístění v centrálním skladu vyhořelého paliva v Černobylu, kde zůstává pod zárukami Mezinárodní agentury pro atomovou energii, dodal Grossi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Martin Kováč

22.6.2023 14:26
Chápu, pokud předpokládáme, že nepřítel je šílený, nepotřebujeme pro zdůvodňování jeho možných úmyslů logiku...
Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 10:17 Reaguje na Martin Kováč
Kdyby byli rusáci logičtí, tak by neútočili na Ukrajinu, nevraždili ženy a děti, nemučili zajatce i civilsty.
Odpovědět
MK

Martin Kováč

23.6.2023 10:52 Reaguje na sv
Máte pravdu, jinak by nestříleli z děl a minometů na jadernou elektrárnu, kterou sami obsadili. První obětí války je logika.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.6.2023 11:17 Reaguje na Martin Kováč
Oni nestříleli na tu jaderku, ale na dědinu vedle. Jenže vodka je sviňa.
Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 15:37 Reaguje na Martin Kováč
Tak, tak, hlavní je nepřežvykovat rusácké srágory o "ostřelování elektrárny". Takový přežvykující jedinec pak vypadá, že logika je pro něj sprosté slovo. Realita je samozřejmě jiná: https://defence24.pl/geopolityka/rosjanie-prowadza-ostrzal-uzgodnionej-trasy-prowokacja-rosyjskich-oddzialow-pod-zaporoska-elektrownia-atomowa-komentarz
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.6.2023 15:03
Že by nás Ukrajina připravovala na další pokud o osvobození elektrárny? Protože při něčem takovém se používají výbušniny a nedá se moc spoléhat, že to elektrárna přežije bez poškození. Mohl by doporučit abychom si pořídili osobní dozimetry. Z Číny jsou za akceptovatelnou cenu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2023 16:49 Reaguje na Richard Vacek
Výbušniny používají obránci, když jim teče do laptí.
Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 10:25 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 15:53 Reaguje na Richard Vacek
Nevím jak Ukrajina ale facek přípravu nezanedbává. Jen se obávám, že recyklace puťkových zplodin zde na ekolistu z hlediska ideolgického ovlivňování ČR moc efektivní není. Ani snaha o cenzuru mu nepomůže.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

22.6.2023 15:24
Pokud vybuchne Energodar - tak vinik bude nejspis ten stejny, jako u Nord Streamu ci Kach(l)ovky. I kdyz uz te Kachlovky abych pravdu rekl nevim, neumim zdalky posoudit tamni situaci (hlavne pak po vypusteni te nadrze) a vyhodnost ci nevyhodnost takove akce pro obe ze znepratelenych stran a nevvylucuji, ze to z nejakych duvodu udelala ta druha strana... Nez ta, o ktere si stale jeste spis myslim, ze to udelala
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2023 16:00 Reaguje na Miloš Zahradník
Jde o vůbec možnost ten útok realizovat. NS2 mohl odpálit kdokoliv, ovšem dominantní zájem mělo Rusko, což důkaz ale není. Pro Kachovku byla podle délky a totálního zničení hráze nutno použít tuny (desítky tun?) výbušnin a pod kontrolou to měli od začátky války pouze Rusi. Takže tam není co řešit. Tak jak let MH17 mohli sestřelit pouze Rusi (nikde v širokém okolí žádný jiný BUK nebyl), ale vyšetřováním je jasně dokázáno, že to byli oni a velel jim Strelkov.
Odpovědět
PE

Petr Eko

22.6.2023 16:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Zdravím, Vy pracuje v rozvědce, že máte takové zaručené informace?? Na takového odborníka jen tak člověk nenarazí..
Ale co budete říkat, až se jednou ukáže, že vše bylo obráceně než tedka tvrdíte ?? To pak bude legrace..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2023 16:48 Reaguje na Petr Eko
Nepracuji v žádné rozvědce, ale sleduji všemožná média prakticky pořád a průběžně, už za komára jsem sledoval zprávy a ty jejich demagogie. A vím, že náš svět se dnes rozdělil na normální, tj. západní a nenormální ruský, který je prakticky naopak.
Nežijeme v žádném matrixu (i když se nám to Rusi snaží nakecat) a svět ruský je totálně prolhaný, proto je nefunkční, zbídačený a agresivní. Jediné co umí, jsou neskutečně chtré demagogie a vylhanosti, knspirace a prostě úplné pitomosti, které mám velmi chytře natloukají do hlav. Jednou se možná ukáže to, co víme už dávno. Že Rusko je jen vřed a rakovina lidstva.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.6.2023 18:27 Reaguje na Pavel Hanzl
A co taková Čïna, Brazílie, Maroko? Rovněž se jedná o vřed a rakovinu lidstva?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2023 20:30 Reaguje na Richard Vacek
Nikoliv. Čína je klasická, bolševická totalita a masakruje Ujgury, což je sice hnusné, ale pořád v rámci Číny. Nevím o tom, že by Brazíle nepadala sousedy a vyvražďovala kohokoliv a co takové Maroko? Co se vám na něm nelíbí?
Já píšu o státu který napadá a vraždí u sousedů v masivních objemech, ničí celé státy, vytváří uprchlické vlny a jště vyhrožuje celému svěru jaderným napadením, na které techniku bohužel má. Tohle je ten vřed lidstva, nikdo jiný.
Odpovědět
va

vaber

23.6.2023 07:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl,když sleduješ média ,určitě jsi viděl video na kterém prezident Biden mluví o Nord Stream ,ješte dávno před teroristickým útokem a říká ,že stavba se musí zastavit z ekologických důvodů,samozřejmě na stavbu dali embargo a všude se psalo o lodi na kladení potrubí,kterou si Rusko nakonec vyrobilo samo,
když se ho jedna novinářka zeptala ,jak chtějí stavbu zastavit, zakoulel očima , takovou otázku neměl dostat a odpověděl ,,we'll find a way,,
Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 10:51 Reaguje na vaber
Ano, je srandovní co si místní lidoví rusáci jsou ve svém ideolgickém zoufalství na základě nesouvislých událostí vymyslet za blábolivé konstrukce. Mimochodem, ty už jsi vaberku zaznamenal svědectví o pohybu rusáckých lodí specializovaných na podvodní operace v místě výbuchu pár dní před tím než k němu došlo? Asi ne. Vždy když se objeví nějaká fakta o rusáckých zločinech nasazuješ si na palici atrapu puťkových půlek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.6.2023 11:43 Reaguje na vaber
Samozřejmě nesleduji, který mašlonka kde co plácne. Ale vím, že Američani proti NS2 dost bojovali a zdůvodnění bylo (vlastními slovy): Pitomečci Evropani, jste závislí na ruském plynu z možná 60% a Putin je krysa podraznická, o ten plynovod staví hlavně proto, abyste byli závislí úplně a pak vás podrazí. A kdo vás má pořád zachraňovat před vaší vlastní pitomostí?" A jak to dopadlo? Přesně tak, jak to Amíci řekli. Bez jejich LNG by byla celá Evropa v dupě.
Odpovědět
va

vaber

24.6.2023 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,co to meleš,
výherce v loterii s korespondenčními hlasy a americký prezident je mašlonka?
já to vidím opačně, kdo neposlouchá bude za to platit a neposlouchala celá EU,
no a že platí je jisté,že jo Hanzl
u každého zločinu se vždy hledá motiv,
nic se neděje bez příčiny,
ovšem motivy co nám předhazují média ,těm může věřit jen hloupý blázen nebo šílený nenávistný fanatik, jako je třeba Hanzl,
ale ne rozumně uvažující člověk ,
nemá smysl ti opakovat jak dlouho Rusko dodávalo plyn Evropě ,levně a zcela bez problémů,
až se začaly problémy vytvářet a je z toho válka a bude ještě dlouho,
protože o mir není zájem a kdo by začal o míru mluvit je zradce a je odstraněn,
není to podivné ,Hanzl,
já vím že pro tebe ne,
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

22.6.2023 23:01 Reaguje na Petr Eko
Na toto Hanzlove tvrdenie nie je treba inžiniersky titul zo stavbáriny a hydrauliky.
Obria priehrada je stavaná aj na zemetrasenia do istého stupňa a silné vlnobitia. Preto sú pod hladinou desiatky metrov hrubej betonovej stavby a vnútri je strojovňa.
To nejakou raketou typu himars zvonku nie je možné zbúrať , ani niekoľkými raketami. Maximálne s nimi poničíte korunu priehrady.
Za druhej svetovej zničili sovieti priehradu Dnipro - obrivský kolos a potrebovali na to desiatky ton výbušnín.
Odpovědět
va

vaber

23.6.2023 08:03 Reaguje na Jaroslav Pobeha
mluvíš hlouposti, viděl jsi fotku protržené přehrady,kde je díra?
na bourání takových staveb se už kdysi dávno vyvíjely speciální střely a Amerika je použila v Avghanistánu na Tora Bora, který sama pomáhala Talibanu postavit ,ještě v době kdy tam byli Rusove
Odpovědět
va

vaber

23.6.2023 08:04 Reaguje na vaber
Afghánistánu
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.6.2023 09:03 Reaguje na vaber
Jojo - Daisy Cutter - sedmitunová bomba z Tora Bora se už nepoužívá. Používá se desetitunová GBU-43/B MOAB, přepravovaná pomocí C-130 Hercules. A rusové mají jistě záznam o pohybu C-130 v okolí přehrady, že? :-)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

23.6.2023 09:19 Reaguje na vaber
Videl som a nemienim tu diskutovať na puberťáckej úrovni. Na tú priehradu žiadne strely, čo má ukrajina k dispozícii nestačia.
Zničená bola aj strojovňa hlboko vo vnútri.
Na jej zničenie sú treba desiatky ton bežných vojenských výbošnín.
Odpovědět
va

vaber

24.6.2023 08:48 Reaguje na Jaroslav Pobeha
nevím kde je strojovna ale normálně se strojona nestaví v hrázi, hráz není možno zeslabovat a ani jiné dutiny ve hrázi se nedělají, takové prostory jsou mimo hráz,ale mohou být i za ní,
já viděl záběry, kde byla díra přesně v prostředku hráze v její horní části a zdaleka ne tak veliká ,byly to informace z amerických zdrojů
kolik vody vyteklo a kolik v přehradě ještě zbylo,
buď si jist ,že dnes jsou zbraně na zničení hrází ,ona totiž stačí i malá díra nebo prasklina v hrázi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.6.2023 11:52 Reaguje na vaber
Viděl jsem přehradu protrženou raketou, ale Kachovská to rozhiodně nebyla. Tam není díra, ale pár dlouhých úseků totálně stržené hráze. Navíc žádná raketa tam nepřiletěla, takže klídek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.6.2023 09:01 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Viděl jste snímek díry v přehradě? Ta díra nebyla
v betonové části, ale u zdymadel, které jsou z
oceli a jak známo, ocel poškodí kdejaká raketa.
Pak už stačí tlak unikající vody, která potrhá
to upevnění vrat v betonové hrázi. Pokud by se
i u nás někdo trefil do vypouštěcích vrat, tak
by to dopadlo stejně. Přehrady jsou stavěny na
dobu míru a neznám žádnou, která by odolala
zbraním určeným k jejímu zničení. Na některé
hráze stačí přílivová vlna ze zničené přehrady
nad ní. Každý může věřit své verzi, ale zkuste
si rozdělit papír na dva díly a napsat, komu
prospělo zničení přehrady více, stejně jako u
Nord Streamu. Mimochodem silnice vedoucí po koruně
hráze byla cílem ukrajinského odstřelování od
doby jejího obsazení Ruskem a jak známo, tak
stokrát NIC zabije i vola.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

23.6.2023 09:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano videl. Kachovská priehrada je dlhá 400 metrov. Na záberoch jasne vidieť, že zničený úsek má minimálne sto metrov. To nespraví nejaká malá raketa typu GLMRS alebo shadow storm. Tam došlo k obrovskej explozii.

Ad "Přehrady jsou stavěny na
dobu míru a neznám žádnou, která by odolala
zbraním určeným k jejímu zničení."
Priehrady sa z akých dôvodov stavajú predimenzovane.
Akým zbraniam ? Za druhej svetovej zničili sovieti inú priehradu Dnipro - museli použiť desiatky ton výbušnín v telese priehrady. Žiadna raketa čo má ukrajina k dispozícii by takú škodu nedokázala spraviť iba ak by pálili na priehradu opakovane so stovkami rakiet.

"Mimochodem silnice vedoucí po koruně
hráze byla cílem ukrajinského odstřelování od
doby jejího obsazení Ruskem a jak známo, tak
stokrát NIC zabije i vola"
Sa bavíme o masívnej priehrade, nie o dlubaní vrtákom do zdravého dubu. Ostreľovanie tým čo má AFU by muselo trvať celé dni. S takým ostreľovaním sa dá zničiť koruna nie vnútro priehrady. Pred pádom priehrady bola na záberoch len málo poškodená.

S tou poslednou vetou ste to prehnal -typické ruské vatnické bláboly. Chodte s tým rovno do psej ....
Pomohlo ukrajincom že si zaplavili stovky km územia, že museli zahraňovať zatopené štvrte miest ? Pomohlo AFU, že dno koryta bude v obrovskej šírke zanesené blatom celé mesiace a neprejazdné pre akúkoľvek ťažkú techniku ?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

23.6.2023 10:03 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Oprava - Sa bavíme o masívnej priehrade, nie o dlubaní vrtákom do spráchniveného stromku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.6.2023 12:00 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Jistě, logika celého případu je celkem srozumitelná a nehledejme záhady tam, kde nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.6.2023 11:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Přehrady se staví především na dlouhou životnost, jsou silně předimenzované (zvlášť v Rusku) a musí vydržet kromě povodně i zemětřesení a nějaké ostřelování za války. Takže raketa to neřeší, váš nápad s vraty byl možná z jiné přehrady, ale Kachovka má totálně zdemolovaných minimálně 100 metrů hráze. Kličkováním to nevyřešíte. Samozřejmě to bylo v zájmu Rusů, oni ustupují a tak si vytvořili bariéru.
Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 11:08 Reaguje na Petr Eko
Jako, že rusáci spáchají svinstvo nikoli kvůli totální ignoranci, korupci a bordelu, který u nich panuje ale úmyslně? No to by opravdu bylo velké překvapení.
Odpovědět
sv

sv

23.6.2023 10:59 Reaguje na Miloš Zahradník
Ano viník bude stejný. Bude to tentýž viník, který ovládal přehradu a celé okolí a jediný měl možnost umístit TUNY výbušnin DOVNITŘ tělesa přehrady a tentýž viník jehož lodě specializované na podvodní operace se pohybovaly pár dnů před výbuchem poblíž potrubí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.6.2023 12:14 Reaguje na sv
Mě je pořád divné, proč řekněme normální lidi mají stálý pocit omlouvat prasácké až zrůdně ruské postupy a snažit je shazovat ma všechyn okolo. To s rozumem a logikou nic spolčného nemá, je to čistě iracionální - pocitové jednání.
Odpovědět
va

vaber

24.6.2023 08:32 Reaguje na sv
ty jsi jako naše BIS která sledoval ruské špiony ,nechala je odstřelit Vrbětice a potom je nechali v klidu odjet a po šesti letech nám to ozámili ,
takových zpráv které se objeví až po události ,vyrobí každý novinář haldu a nepotřebuje k tomu nic než tužku,nebo počítač,
důležité je jen ,že se to někomu hodí a líbí
Odpovědět
sv

sv

24.6.2023 14:16 Reaguje na vaber
Na to nemít hlavu zaraženou mezi puťkovýma půlkama nemusíš být BIS, vaberku. Respektive soustavné sledování je zvykem jen u vás v rusácku. V civilizované zemi musí stačit analýza videozáznamů z bezpečnostních kamer po té co banda vrahů placená zločincem, kterého místní lidoví rusáci, tak milují, něco spáchá. Novinář si jistě může vymyslet co chce, jenže protože je novinářů hodně, informace volně proucí a protože narozdíl od tvého domovského rusácka nemusí v civilizovaných zemích většina z nich držet hubu a krok, je každý výmysl snadno ověřitelný a zpochybnitelný. Tvrzení o výbuchu uvnitř tělesa přehrady ani o rusáckých lodích u zničeného potrubí ani přítomnost rusáckých agentů v ČR nikdo zpochybnit nedokázal. Naproti tomu na logické mezery v tebou přežvykovaných rusákých srágorách snadno přijde i žák ZŠ.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist