https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-kritizoval-pomalost-soudu-ci-klimaticke-nabozenstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman kritizoval klimatické náboženství Video

27.12.2019 00:30 (ČTK)
Kritice pomalosti soudních a stavebních řízení i charakteru debaty o klimatické změně se ve včerejším vánočním poselství věnoval prezident Miloš Zeman.  / Ilustrační foto
Kritice pomalosti soudních a stavebních řízení i charakteru debaty o klimatické změně se ve včerejším vánočním poselství věnoval prezident Miloš Zeman. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kritice pomalosti soudních a stavebních řízení i charakteru debaty o klimatické změně se ve včerejším vánočním poselství věnoval prezident Miloš Zeman. Hlava státu uvedla, že si není jista, zda rozhodujícím faktorem oteplení planety je činnost člověka. Zeman v té souvislosti varoval před důsledky, které může způsobit upřednostňování obnovitelných zdrojů energie a tzv. zelených projektů. Projev ocenili premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), chválili ho také lídři SPD a KSČM. Obsah naopak kritizují pravicová opozice či oslovený odborník na klimatické otázky.
 

Zeman uvedl, že se považuje za kacíře debaty o změnách klimatu, ze které se podle jeho názoru stává nové náboženství. Varoval před tím, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropské unie ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel. Dodal také, že by si nepřál, aby se v unii prosadilo tzv. zelené bankovnictví, které upřednostní ekologické projekty před ekonomicky smysluplnějšími.

Prezident argumentuje tím, že již miliony let se na planetě střídají teplá a chladná období. Jeho slova odmítl ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) Michal Marek. Zeman podle něj opakoval věci, které už byly tisíckrát vyvráceny. Zpochybňování vlivu člověka na změny klimatu označil Marek za krajně nezodpovědné, projev pak za nepřijatelný a tragický.

Zeman chválil nízkou míru nezaměstnanosti, ekonomický růst, poměrně nízký státní dluh a růst průměrné mzdy a starobních důchodů, kritizoval naopak pomalost soudů, stavebních řízení a budování dopravní infrastruktury. Podpořil v této souvislosti stávající ministry. Chystaný stavební zákon ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) podle něj nejvíce kritizují právě ti, kdo ke zdlouhavosti stavebního řízení přispívají.

Zeman uvedl, že příští rok v krajských volbách bude přát úspěch především starostům, kteří dobře řídí obce a města. Vyslovil se naopak proti tomu, aby místa na kandidátkách obsadili straničtí funkcionáři. V souvislosti s demonstracemi spolku Milion chvilek za odstoupení Babiše zopakoval, že předsedové vlád přicházejí jen na základě výsledku voleb.

Babiše potěšilo, že Zeman se snažil povzbudit občany a připomenout jim, aby se radovali z toho, jak se zemi daří. Problémů, o nichž Zeman mluvil, si je podle něj kabinet vědom. "Patří mezi naše zásadní priority je vyřešit. Lhůty v justici se zkracují, doba výstavby velkých staveb by se měla zkrátit o tři až čtyři roky," napsal Babiš novinářům. "Co se týče klimatické změny, souhlasím, že nesmíme být hysteričtí, to ale neznamená, že se o přírodu kolem sebe nemáme velmi zodpovědně starat," dodal.

Šéf ČSSD Hamáček pochopil Zemanův projev jako výraz podpory práce současné vlády včetně ministrů sociální demokracie. Za státnické a vyvážené označil poselství šéf SPD Tomio Okamura, podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se pak jednalo o vyvážené shrnutí konzistentních názorů hlavy státu. Oba političtí lídři souhlasí s názory prezidenta na potřebu zrychlení práce soudů.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše žije Zeman v minulosti. Bartošovi vadí, že prezident popírá riziko klimatické změny. Předseda lidovců Marek Výborný míní, že v projevu nezaznělo nic nového, podobný názor vyslovila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které už Zeman nemá co nového říct. Předseda STAN Vít Rakušan ocenil smířlivější tón a výzvu k diskusi mimo sociální bubliny, postrádal ale vizi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

28.12.2019 12:12
I když už se poněkolikáté opakuje, tak stále jaksi zapomíná zmínit, že v době vyjednávání podmínek vstupu ČR do EU k tomu klimatickému náboženství držel hubu a krok a bez náznaku protestu odkýval povinný podíl tzv. oze v českém energetickém mixu, čímž výrazně přispěl k bilionovému oze tunelu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.12.2019 17:56 Reaguje na
Ano, stejně tak zapracoval na naší potravinové soběstačnosti a konkurenceschopnosti tuzemského zemědělství ministr jeho vlády Ing. Palas
Odpovědět

Jan Škrdla

28.12.2019 21:17 Reaguje na
Není to poprvé, co jako prezident kritizuje něco, co přímo nebo nepřímo zapříčinil jako premiér. Jenže to je dávno, a volič už stihl zapomenout.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2019 06:41 Reaguje na Jan Škrdla
Jenom blbec nemění své názory.
Odpovědět

Jan Škrdla

30.12.2019 09:54 Reaguje na Karel Zvářal
Tady primárně nejde o to, že mění své názory, ale o to, že to nedokáže přiznat (nebo spíše nechce).
Ale to se ve vysoké politice nenosí, stejně jako uznání vlastní chyby.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.12.2019 16:39
Zeman má pravdu. Mnozí uvádějí, že je to jeho nejlepší novoroční projev.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.12.2019 17:58 Reaguje na Jan Šimůnek
Zeman je lhář, to nám dokazuje už po dekády
Odpovědět
VN

Vilém N

29.12.2019 07:46
Souhlasím pouze s tím, že se "klimaalarmismus" stal náboženstvím. Nebo spíš jen záminkou pro levicové bojovníky proti všemu a všem.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2019 08:14 Reaguje na Vilém N
Mně spíš připadá, že náboženstvím se stal boj proti nim.
Odpovědět
VN

Vilém N

29.12.2019 12:21 Reaguje na Karel Zvářal
Nemyslím. Většině jsou obě strany celkem volné. Protože mají spoustu jiných všedních starostí ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist