https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-by-uzivila-dalsi-miliardu-lidi-kdyby-se-plytvalo-o-polovinu-min?ids%5Bx854370b34979bd81d3507dd82ff9689e%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země by uživila další miliardu lidí, kdyby se plýtvalo o polovinu míň

18.10.2012 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Další jednu miliardu lidí by bylo možné nasytit z dnes využívaných zdrojů. Musely by se ale ztráty při produkci potravin srazit na polovinu.
Další jednu miliardu lidí by bylo možné nasytit z dnes využívaných zdrojů. Musely by se ale ztráty při produkci potravin srazit na polovinu.
Aktuální lidská populace je odhadována na sedm miliard lidí. Další jednu miliardu lidí by bylo možné nasytit z dnes využívaných zdrojů. Musely by se ale ztráty při produkci potravin srazit na polovinu. Výzkumníci z Aalto University potvrdili předchozí odhady, kolik lidí by mohlo být nakrmeno, pokud by se podařilo snížit neefektivitu při produkci potravin.
 

Efektivnější využití celého řetězce výroby potravin a omezení ztrát potravin by dramaticky pomohlo k zachování přírodních zdrojů naší planety a zároveň zlepšení kvality lidského života.

Je tu ale celá řada omezení. Čistá pitná voda není dostupná všude. Zemědělská půda je čím dál víc zbavována minerálů a živiny v ní klesají. A zároveň velké množství kalorií potravin se ztrácí v celém procesu výroby potravin. To vede k velkému plýtvání našimi zdroji, říká Matti Kummu, výzkumník z Aalto University.

Nová studie, na které se Kummu podílel, jako první hodnotí dopad ztrát v produkci potravin a vztah ke zdrojům, které máme globálně k dispozici. Ročně se neefektivností při výrobě potravin v přepočtu na jednoho člověka promrhá 27 metrů krychlových pitné vody, 0,031 hektarů zemědělské půdy a 4,3 kilogramů hnojiv.

„Z celkové spotřeby pitné vody má 90 procent na svědomí zemědělství. Stejné je to u surovin používaných pro výrobu hnojiv,“ říká Kummu. „Lepší efektivita a omezení ztrát při výrobě potravin jsou proto klíčové pro ochranu prostředí a budoucí potravinovou bezpečnost.“

Vědci z Aalto University se pokusili globální ztráty v produkci potravin vyjádřit v kilokaloriích na osobu. A vyšlo jim, že globálně jsou ztráty 614 kilokalorií na osobu a den. Pokud by se podařilo tuto neefektivitu odstranit, byly by celkové výnosy činí 2 609 kilokalorií a den a člověka. Pokud by se podařilo současné ztráty omezit na polovinu, Země by se současnými zdroji pohodlně uživila 8 miliard lidí.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ještě by to chtělo vyčíslit, - 21. 10. 2012 - Petr 2

Oni to nejsou nové stromy ale velice staré jabloně, snad naroubovoné na Jadrničce, či jen na nahodilém semenáči, u švestek se jedná zřejmě o odkopek švestky domácí, u tzv pološvestek mi žádný odborník nevysvětlil odrůdu, natož podnož. Ale jsou na naší zahradě 90(!)let, takže se nejedná o to, že bych zapisoval sklizeň, nebo kvetení na jiných, už obměnených stromech. Na hrušních je to stejné, ale nemám žádný strom k pozorování starší 40ti let. Jedná se o pozemek ve výšce 660m, v okrajové oblasti Žďárských vrchů. Délku trvání sněhové pokrývky si snadno najdete, stejně tak jako vývoj teplot. Mrkněte prosím poctivě na to. Zdraví Petr2
Jinak jsem rád za Váš názor, ale nikdo s lidí kteří přírodu sledují nemůže s Vámi souhlasit.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist