https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-eu-souhlasily-s-petiletym-prodlouzenim-licence-glyfosatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU souhlasily s pětiletým prodloužením licence glyfosátu

28.11.2017 08:27 | BRUSEL (ČTK/Ekolist)
Pro prodloužení licence látky, která je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, hlasovalo 18 zemí EU, devět států bylo proti a jeden se zdržel.
Pro prodloužení licence látky, která je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, hlasovalo 18 zemí EU, devět států bylo proti a jeden se zdržel.
Zástupci členských zemí Evropské unie včera po diskusi takzvaného smírčího výboru souhlasili s návrhem Evropské komise na pětileté prodloužení licence pesticidu glyfosát. Ta by jinak skončila k 15. prosinci. O výsledku jednání výboru informovala Evropská komise.
 

Pro prodloužení licence látky, která je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, hlasovalo 18 zemí EU, devět států bylo proti a jeden se zdržel. Hlasování umožní komisi licenci včas prodloužit. Česká republika, stejně jako klíčové Německo nebo Velká Británie byly podle informací ČTK mezi zeměmi, které prodloužení licence podpořily. Proti se dlouhodobě staví hlavně Francie.

"Toto hlasování ukazuje, že pokud chceme, jsme schopni přijmout naši kolektivní odpovědnost při rozhodování," uvedl po hlasování eurokomisař odpovědný za zdraví a kvalitu potravin Vytenis Andriukaitis.

Členské země si podle informací ČTK vymohly určité drobné změny v přílohách rozhodnutí, týkající se například ochrany půdní fauny či privátních uživatelů.

O prodloužení licence kontroverzního pesticidu se v Bruselu jednalo několikrát, včerejší schůzka smírčího výboru byla posledním reálným pokusem o dohodu před vypršením nynější licence v polovině prosince.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Europoslanci v říjnu ve Štrasburku schválili nezávaznou rezoluci požadující úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní.

Rozhodnutí států EU okamžitě kritizovaly nevládní ekologické organizace. Podle Adriana Webba z evropské pobočky sítě organizací Přátelé Země je krok promeškanou příležitostí zbavit se rizikové látky. "Dalších pět let pro glyfosát vystavuje naše zdraví i životní prostředí riziku a je vážnou ranou na cestě k udržitelnému zemědělství," dodal Webb.

“Několikaletý proces rozhodování o budoucnosti glyfosátu skončil promarněnou šancí. Promarněnou šancí pro životní prostředí, zdraví lidí i zdravé a udržitelné zemědělství. A také pouze posunul problém o dalších pět let,” komenujte výsledek Klára Kyralová, expertka Hnutí DUHA na potraviny a zemědělství.

“Přes prodloužení glyfosátu v EU je potřeba začít s jeho omezováním a postupným nahrazováním bezpečnějšími technikami. Významné evropské země, Evropský parlament i široká veřejnost daly jasně najevo, že glyfosát nechtějí. Ministr Jurečka proto musí dostát svým slovům a glyfosát začít nahrazovat, jinak budeme nejpozději za pět let stát před stejným nebo ještě větším problémem,” říéká Klára Kyralová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist