https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-musi-investovat-do-skladovani-mocuvky-a-kejdy-aby-snizili-unik-dusicnanu-do-pudy-a-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci musí investovat do skladování močůvky a kejdy, aby snížili únik dusičnanů do půdy a vod

16.6.2020 00:06 | PRAHA (ČTK)
Evropská unie po zemědělských podnicích skladovací prostory žádá, aby se zabránilo vyvážení hnojiv na půdu v době, kdy je velké riziko úniku dusičnanů do půdy a do vod.
Evropská unie po zemědělských podnicích skladovací prostory žádá, aby se zabránilo vyvážení hnojiv na půdu v době, kdy je velké riziko úniku dusičnanů do půdy a do vod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Do skladování statkových hnojiv budou muset čeští zemědělci do konce příštího roku investovat 752 milionů korun. Uvádějí to ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství v materiálu, který v pondělí projedná vláda. Evropská unie po zemědělských podnicích skladovací prostory žádá, aby se zabránilo vyvážení hnojiv na půdu v době, kdy je velké riziko úniku dusičnanů do půdy a do vod. Statková hnojiva jsou třeba močůvka a kejda.
 

"Uvedený odhad zahrnuje náklady spojené s údržbou a obnovou skladovacích prostor podle platných právních předpisů ve výši 0,229 mld. Kč a nově vzniklé náklady na vybudování nových skladovacích kapacit nutných k dodržení požadavku nitrátové směrnice ve výši 0,523 mld. Kč," uvádějí ministerstva v dokumentu, který má ČTK k dispozici. Velikost skladů musí odpovídat půlroční produkci, výjimku mají hnojůvka a tuhá statková hnojiva. Kdyby byla tato výjimka zrušena, náklady by stouply o dalších 1,8 miliardy korun.

Jakost podzemních vod se předloni v Česku meziročně mírně zhoršila. Podle zprávy o stavu vodního hospodářství překročilo limity o 0,9 procentního bodu více měření než předloni, překročení limitů tak bylo v 83,5 procenta případů. Menší problémy jsou u hlubokých vrtů a pramenů, u mělkých vrtů překročily některé z látek limity v 95,5 procenta případů. Nejvýrazněji překračují limity pesticidy, jež do vody zanáší vodní eroze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Petr Difko

16.6.2020 09:52
To si připadám jak v Kocourkově.Kdyby se probudily zemědělci např.z r. 1920 tak by dnešní zemědělce a celou politiku okolo zemědělství musely vypráskat .Kam asi dávaly hnůj,kejdu,močůvku??? Přeci na pole!!!!
Dnes se řeší sucho ,povodně ,atd.Proč,protože půda je tak udusaná že nic nevsákne-divím se že tam něco vůbec roste.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.6.2020 10:35 Reaguje na Petr Difko
Nemusíte si připadat jak v Kocourkově. Hnůj, kejda i močůvka se na pole samozřejmě vyvážejí, jenže ten článek pojednává o uskladnění těchto hnojiv pro období, kdy je jejich vývoz zakázán či nevhodný a to je po celé zimní období a v době, kdy na tom poli není plodina ve vegetaci, která by dusík odčerpala. Je to psáno hned v prvním odstavci.
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

3.7.2020 17:16 Reaguje na pavel peregrin
Viděl jste někdy hnojit nějakou plodinu hnojem ve vegetaci ???
Já ne - rád se nechám poučit.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.6.2020 21:33
Tak jo, krajina bez hnojišť = dokonalá krajina. Donutíme zemědělce odstranit všechna polní hnojiště. Hm, jen asi bude zase trochu větší problém s biodiverzitou - žádný hnůj - méně hmyzu - méně hmyzožravých ptáků - méně dravých ptáků - sterilní krajina = ještě méně biodiverzity - obviníme a potrestáme zemědělce, že se o biodiverzitu špatně starají, dáme jim za úkol vybít všechna hospodářská zvířata - prdí, krkají, vyrábí hnůj = škodí biodiverzitě. Svět se zbláznil. http://www.agris.cz/zemedelstvi/kupky-hnoje-na-polich-prispivaji-podle-vedcu-k-rozmanitosti-ptactva?id_a=210776
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

2.7.2020 07:47 Reaguje na Marcela Jezberová
A jak to děláte jako laický zahrádkář na vaší zahrádce ?? Jako správný ekozahrádkář nehnojíte ani neošetřujete. Výnos pro rodinnou spotřebu máte ze zahrádky. Používáte svůj kompost z domácího odpadu, jež je podobný po uzrání stájovému hnoji ? Domovní kejda z wc odchází do kanalizace a čov.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist