https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivot-na-zemi-je-ohrozen-varuji-vedci-s-poukazem-na-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Život na Zemi je ohrožen, varují vědci s poukazem na změnu klimatu

27.10.2023 15:22 (ČTK)
Nejambicióznější cíl Pařížské dohody - udržet oteplení na 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou - by bylo třeba dodržovat po několik let, aby mohl být považován za dosažený. Ale nyní naopak hrozí, že tato hranice nyní bude každý rok překračována, varuje spoluautor zprávy William Ripple.
Nejambicióznější cíl Pařížské dohody - udržet oteplení na 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou - by bylo třeba dodržovat po několik let, aby mohl být považován za dosažený. Ale nyní naopak hrozí, že tato hranice nyní bude každý rok překračována, varuje spoluautor zprávy William Ripple.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Změna klimatu představuje "existenciální hrozbu" pro život na Zemi. Varovala před tím tento týden skupina předních vědců ve zprávě analyzující extrémní jevy počasí a nedostatečná protiopatření. Studie, kterou publikoval časopis BioScience, zkoumala 35 globálních jevů zásadních pro život, včetně znečištění oxidem uhličitým (CO2), spotřeby energie a masa na hlavu, vypalování lesů nebo počtu dní s extrémními vedry. Dvacet z těchto ukazatelů dosáhlo v roce 2023 rekordní úrovně, varuje mezinárodní vědecká koalice.
 

"Jsme vskutku šokováni prudkostí extrémních klimatických jevů v roce 2023. Vstoupili jsme na neprobádané území, které nás děsí," píšou vědci. Jejich zpráva varuje, že tři až šest miliard lidí by se do konce století mohlo ocitnout "mimo obyvatelnou oblast" zeměkoule.

Rok 2023 se má stát nejteplejším rokem v historii, celé regiony letos trpěly smrtelnými vlnami veder, bouřemi, záplavami a někdy jednou katastrofou za druhou. Pokud jde o oceány, jsou teploty už měsíce "zcela mimo normu", aniž by to vědci dokázali plně vysvětlit, zdůrazňuje Johan Rockström, ředitel Postupimského institutu pro výzkum vlivu klimatu (PIK).

Podle vědců je zjištění nepochybné: "Život na Zemi je v obležení." Přesto lidstvo dosáhlo jen "minimálního pokroku" ve snižování emisí skleníkových plynů. Jejich koncentrace naopak dosahují rekordních úrovní a subvencování fosilních paliv raketově vzrostlo. "Musíme změnit svůj pohled na klimatickou nouzi, která již není izolovaným ekologickým problémem, ale systémovou a existenční hrozbou," konstatuje studie vydaná měsíc před 28. klimatickou konferencí OSN v Dubaji.

Nejambicióznější cíl Pařížské dohody - udržet oteplení na 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou - by bylo třeba dodržovat po několik let, aby mohl být považován za dosažený. Ale nyní naopak hrozí, že tato hranice nyní bude každý rok překračována, varuje spoluautor zprávy William Ripple. To podle něj připravuje půdu pro začarovaný kruh oteplování: tání ledovců na pólech, odumírání lesů, tání permafrostu se zásobami uhlíku, vymírání korálů. "Překročení těchto bodů zlomu by mohlo změnit naše klima způsobem, který bude obtížné, ne-li nemožné, zvrátit," varuje profesor z Oregonské univerzity.

Více než 200 vědeckých časopisů tento týden také zveřejnilo společnou výzvu Světové zdravotnické organizaci (WHO), aby kvůli klimatické a přírodní krizi vyhlásila globální zdravotní stav nouze, neboli "ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu" (PHEIC). K výzvě se připojily renomované magazíny jako The Lancet nebo The British Medical Journal (BMJ).

"Klimatická krize i ztráta biologické rozmanitosti škodí lidskému zdraví, jsou navzájem propojeny," řekl podle agentury DPA šéfredaktor BMJ Kamran Abbasi. Mluvčí WHO však upozornil, že k vyhlášení stavu nouze je třeba splnit jasná kritéria například, že nastalý jev musí být nový a nezvyklý a představovat riziko celosvětového rozšíření, uvedla DPA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

27.10.2023 11:41
Zajímavé by bylo zveřejnit, jaké jsou zdroje příjmů daných vědců. Možná by to vysvětlilo jejich obavy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2023 12:35 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.10.2023 13:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo zná latinské přísloví
"Koho chleba jíš, toho píseň zpívej"
by se měl zajímat o to, za co a od koho dostávají tito špičkoví vědci peníze.
Pro vás to samozřejmě důležité není.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.10.2023 15:02 Reaguje na Richard Vacek
Homo sapiens zapomnělo, že nic není napořád ani na věky ani ono samo. To, co se bojí je ego.
Je to jedno, máme tohle tělo v tomhle životě...NO STRES.
Nepotřebujeme vědce, kteří jsou připodělaný. Jejich tělo tu není na věky...a na to zapomínají...místo toho, aby žili, tak živoří ve strachu...je to hloupé ale žijou tak i jiní...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:09 Reaguje na Richard Vacek
A kdo kdy platil astronomy, aby zjistili, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce? Ti stejní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 15:10 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 15:14 Reaguje na smějící se bestie
Přizpůsobovaly se všechny předchozí generace celá tisíciletí, co tahle kdyby ti vědci raději zkoumali, proč se to předkům nakonec vždy povedlo.
Místo toho jejich neustálého strašení !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:11 Reaguje na smějící se bestie
Přizpůsobili se lehce, bo NIKDY v historii Zeměkoule (nejen lidské) tahle situace nanastala. A to tu bylo katastrof něurékom.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.10.2023 09:28 Reaguje na smějící se bestie
Tak zrovna tohle není třeba zas až tak moc zkoumat: Adaptace (ale to nedal celkem nikdo, tedy kromě lepšího oblečení a tak), migrace (nejběžnější) a smrt (tu dal kdekdo). Takže migrace - samozřejmě do oblastí, které už zabydlené jsou, takže války a zase smrt.
Na něco jsem zapomněl?
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.10.2023 09:30 Reaguje na Richard Vacek
No, celkem chápu, proč byl smazán příspěvek pana Hanzla :-D!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2023 12:38
Bohužel, je to pravda sdělená natvrdo a vůbec nechápu ropáky, kteří tomu pořád nevěří. Kdyby se aspoň podívali z okna a vzpomněli si, jaké bylo poslední 2 měsíce počasí....ach jo, i tohle je na ně moc.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.10.2023 13:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaké tedy počasí bylo p. Hanzle podle vás?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:12 Reaguje na pavel peregrin
Na asi 40 stanicích zaznamenali teplotní rekordy za celou dobu měření. Něma problema, hlavně, že je teplóčko.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.10.2023 17:37 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

29.10.2023 16:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Největší ropak spalující čínské uhlí jste tu vy, vy fosilní abuzere.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

27.10.2023 12:58
Ano, již přes třicet let jsme různými „vědci“ i politiky, strašeni globálním oteplováním, kvůli přírodnímu plynu, který všichni tvorové, včetně rostlinstva, produkují a vděčí mu, i za své bytí na planetě Zem. A ku podivu, čím tepleji a více je toho plynu ve vzduchu, tím lépe se rostlinkám daří, živočichové potom netrpí hlady a lidé si nemusí vychutnávat cvrčky a červy.
Možná právě kvůli tomu, že se to globální oteplení, oproti výpočtům a předpovědím těch vědců, přisátých na granty a dotace, stále nějak opožďuje, jsme zatím alespoň vyzýváni k zateplování budov, které stejní politici veřejně podporují dotační politikou.
Až naši vnuci a pravnuci, na konci století, venku konečně pocítí to vědecky předpovězené horko, ten polystyrén na domech a trojitá skla v plastových okenních rámech, je jistě před ním ochrání.
A mezi tím, hra na záchranu klimatu Země pokračuje – dalšími varováními „vědců“ a následnými, stále přísnějšími restrikcemi a kontrolou toho „provinilého a nepoučitelného“ lidstva…
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.10.2023 13:18 Reaguje na Tonda Selektoda
Jen aby dřív nenastalo Maunderovo minimum, některé predikce to předpovídají. Samozřejmě nemohu posuzovat, zda tomu tak bude či nikoliv, ale co mohu s jistotou říci je to, že raději oteplení jak ochlazení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:31 Reaguje na pavel peregrin
Dá se to říci zcela jasně. Takové minimum nebude mít na oteplování vůbec žádný vliv.
Odpovědět
pk

pepa knotek

27.10.2023 13:20 Reaguje na Tonda Selektoda
Tepleji už v minulosti bylo a starověké civilizace z toho jen profitovaly, v dobách kdy se ochladilo to žádná hitparáda nebyla - viz. středověk v Evropě. Buďme rádi, že je teplo, až se trend otočí a začne se ochlazovat, nebude lidstvu co závidět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:36 Reaguje na pepa knotek
Starověké civilizace ty naše poslední (pokud neznáte nějaké statisíce staré) tak žily v jen o něco málo chladněji, než je dnes. Sahara byla lesostep, když Židé přišli do Judeje a Kanánu po vyhnání z Egypta, byly to velmi plodné oblasti. Zvědové přece nosili víno a fíky atd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:37 Reaguje na pepa knotek
A kdy se ten trend otočí? A proč by vůbec měl? Dejte link na nějaký seriózní zdroj.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.10.2023 09:34 Reaguje na Tonda Selektoda
Jste hodně vedle svými chytristikami. Je třeba mít i trochu sem tam nějakou znalost, než se pustíte do diskuse na tohle téma.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.10.2023 13:49
"Nejambicióznější cíl Pařížské dohody - udržet oteplení na 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou - by bylo třeba dodržovat po několik let, aby mohl být považován za dosažený."

Co je toto za hloupou větu?

Jsem přesvědčen, že ještě 10 let bude globální teplota pod 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou, tudíž bychom podle té výše uvedené hloupé věty měli závazek Pařížské dohody splněn.

Je otázka, kdo je tím hlupákem. Zda William Ripple nebo autor zprávy ČTK.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.10.2023 15:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Ten článok je zverejnený celý https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biad080/7319571?searchresult=1&login=false. Samozrejme to čo citujete je voľná tvorba ČTK.
Zase autori článku sú zjavne nedočkaví a tak sa tešia na spomínaných magických globálnych 1,5 °C nad predindustriálny priemer, že začali hodnotiť jednotlivé dni kedy globálna teplota presiahla túto hranicu. "However, 2023 has already seen 38 days with global average temperatures above 1.5°C by 12 September—more than any other year—and the total may continue to rise." :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Žádných 10 let cha cha nebudeme pod +1,5°C, bo dnes jsme už výš - jak kde.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.10.2023 16:04
Začal som počítať zamestnancov Postupimského inštitútu. Skončil som spočítaním priezvisko A a B = 90 mien. Môže povedať takýto inštitút, že klimatická zmena neexistuje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2023 18:16 Reaguje na Vladimir Mertan
Nejen že može, ale i musí. Pokud neexistuje. Pokud existuje, musí hlásit, jak to vypadá a mít to stoprocentně podožené. Normálka. Na jeho financování to nemá žádný vliv, pokud hlásí pravdu. Pokud by lhal, zruší ho. Fakt to není složitý.
Prof Žarkovová lhala jak Lavrov a dlouho jsem o ní neslyšel.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.10.2023 09:33 Reaguje na Vladimir Mertan
Máte opravdu hodně bludné představy...
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

31.10.2023 09:36
No, dneska tady diskuse hodně zajímavá přehlídka názorů :-). Ve stylu Nejlépe si pokecáme na téma, kterému nerozumíme :-D!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist