https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-proplati-dalsi-skody-zpusobene-vlkem-a-vydrou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené vlkem a vydrou

1.12.2020 08:47 | ZLÍN (ČTK)
Český rybářský svaz podal žádost o náhradu škody způsobenou vydrou říční ve výši 125 731 korun.
Český rybářský svaz podal žádost o náhradu škody způsobenou vydrou říční ve výši 125 731 korun.
Zlínský kraj proplatí pěti žadatelům škody, které jim způsobil vlk obecný a vydra říční. Zatímco vlci roztrhali osm ovcí a pět beranů, vydry způsobily škody na rybách. V součtu kraj vyplatí náhradu 416 231 korun, sdělil ČTK Jan Vandík z odboru kanceláře hejtmana.
 

Proplacení škod schválili na svém zasedání krajští radní. "Vlk obecný čtyřem chovatelům potrhal dohromady osm ovcí a pět beranů, těm proplatíme celkem 290 500 korun. Český rybářský svaz podal žádost o náhradu škody způsobenou vydrou říční ve výši 125 731 korun. I tuto škodu proplatíme," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem, medvědem nebo rysem. Letos už takto Zlínský kraj vyplatil podle dostupných informací okolo dvou milionů korun.

Loni přesáhla celková proplacená částka ze strany kraje 2,4 milionu korun. Za škody způsobené bobrem to bylo 888 536 korun, kormoránem 589.836 korun, vydrou 429.385 korun, medvědem 300.760 korun, vlkem 218 285 korun a rysem 9500 korun. Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

1.12.2020 13:14
Myslela jsem, že škody způsobené kormoránem, už loni nebyly propláceny. A ono se za ně ve Zlínském kraji zaplatilo poškozeným půl milionu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2020 14:38 Reaguje na Majka Kletečková
Taky mě to překvapilo, když byl ze seznamu vyřazen už v roce 2013.
https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pravo-v-ochrane-prirody/vyrazeni-kormorana-velkeho/
Odpovědět
DA

DAG

1.12.2020 14:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No tak, když dovolili jeho přemnožení, tak by měli platit i škody. Nebo snad by ho moli dát do lovné zvěře, aby to platili myslivci. To by se státní zpráva vyznamenala.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.12.2020 17:06 Reaguje na DAG
Jakým způsobem tedy dochází k regulaci kormorána?
To musí rybáři či majitelé rybníků s přemnoženými ptáky žádat AOPK o souhlas?
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2020 08:36 Reaguje na Majka Kletečková
Netuším, u nás kormoráni nejsou problém. Jen volavky a vydry. Ty byli dvě a ten problém vyřešil náklaďak.
Ovšem nedaleko je cca 8 km dlouhý potok a tam stát , potažmo jím placené organizace, vysadil několik párů vyder a všichni majitelé rybníků okolo jsou nezměrně štastní, že si mohou užívat přítomnosti těchto krásných a vzácných tvorů ;) jinak proti vydrám nic nemám. Mě nijak neškodí.
Odpovědět
VJ

Václav John

1.12.2020 21:23 Reaguje na DAG
Kormorán není přemnožený, jak k nám v zimě přilétají ve velkých počtech kormoráni z Polska, Švédska a Dánska. To jsou ta obří hejna, která v kombinaci se špatným stavem rybníků působí rybářům škody. Takže bychom se podle vás měli s odškodněním obrátit na Polsko, Švédsko a Dánsko? Nebo je aspoň vyzvat, aby si svoje kormorány umravnili?
Odpovědět
VJ

Václav John

1.12.2020 22:24 Reaguje na Václav John
Resp. situace se změnila, zdá se, že kormoráni k nám zaletují víc z východních oblastí Baltu - viz zde:
https://www.karelsimecek.cz/?clanky=odkud-k-nam-na-jizni-moravu-priletaji-kormorani-velci

Princip ale zůstává stejný. Navíc tady jde čistě o jižní Moravu, situace v západní části republiky se může výrazně lišit.
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2020 08:31 Reaguje na Václav John
Tak jestli není přemnožený, tak super. JJ klidně je vyzvěte. Hlavně, že nechcete hodit cizí zodpovědnost na myslivce.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.12.2020 20:04 Reaguje na DAG
Uživatel honitby by hradil škody způsobené ZVĚŘÍ pouze v uznané honitbě. A to asi bude jen rybník , řeka , ale ne sádky apod. Proto taky nehradí střety se zvěří na silnici. Poškozený by měl prokázat , že provedl opatření k zabránění škod.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.12.2020 20:06 Reaguje na Petr Pekařík
...zvěří , kterou lze obhospodařovat lovem !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist