https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-brno-bude-pristi-rok-opravovat-mensi-expozice-pribudou-pelikani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Brno bude příští rok opravovat menší expozice, přibudou pelikáni

6.1.2024 23:10 | BRNO (ČTK)
Pelikán kadeřavý.
Pelikán kadeřavý.
Brněnská zoo bude v roce 2024 pokračovat v opravách menších expozic, některé z nich se chystá znovu obsadit. Přibýt by měla například malá skupina pelikánů. Zoo o plánech na tento rok informovala na svém webu.
 

Ředitelka zoo Radana Dungelová uvedla, že se snažili z vlastních prostředků průběžně opravovat menší expozice už od konce předloňského roku. Loni se to podařilo u korsaků a manulů. "Máme kompletně nové a moderní pletivo na venkovních voliérách v Exotáriu, také jsme upravili expozici Žijí tu s námi ve vstupním esíčku a vytvořili novou voliéru pro sýčka obecného. Dále jsme zmodernizovali voliéry v zázemí, čímž se významně zlepšilo welfare ptáků v zimovišti," uvedla ředitelka. Doplnila, že by v tomto trendu rádi pokračovali i v roce 2024, záležet ale bude na penězích a také na dalších projektech.

Jedním z nich je obsazení expozice po lachtanech medvědích. Umístění jakýchkoli ploutvonožců do současné expozice podle zařízení není vhodné, protože se v posledních letech významně zpřísnily podmínky pro jejich chov. Zoo v ní tak po opravách plánuje chov malé skupiny pelikánů.

"Naším záměrem je chovat ohrožené pelikány kadeřavé, na které se budou v příštích letech soustřeďovat významné evropské ochranářské aktivity. Aktuálně ale nejsou v evropských zoo k dispozici vhodní jedinci k sestavení hejna. Jsme v kontaktu s evropským koordinátorem plemenné knihy, který ví o našem zájmu, a pokud by se ukázalo, že můžeme nějaké ptáky získat, tak nám vyhoví. Do té doby budou v Zoo Brno k vidění pelikáni bílí v počtu dvou až tří párů," uvedl kurátor chovu ptáků Petr Suvorov. Doplnil, že pelikání bílí by měli přijet v prvním čtvrtletí v závislosti na tom, jak rychle se zoo podaří expozici po lachtanech opravit.

Chystají se i další novinky. V expozici Žijí tu s námi budou od ledna návštěvníkům k dispozici nové interaktivní prvky. Půjde o 3D modely tuzemských plazů, tabule a další informační prvky. Na jaře zoo nainstaluje nové informační cedule také k expozici lvů.

Brněnská zoologická zahrada letos slaví 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová kolem 2200 zvířat 400 druhů. Patří k vyhledávaným turistickým cílům, loni ji navštívilo zhruba 325 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist