https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-bude-v-zime-krmit-cast-zvirat-cerstvymi-obilnymi-klicky-a-vyhonky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr bude v zimě krmit část zvířat čerstvými obilnými klíčky a výhonky

19.11.2022 00:34 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Malý hrošík liberijský si pochutnává na klíčcích
Malý hrošík liberijský si pochutnává na klíčcích
Foto | Simona Jiřičková / Safari park Dvůr Králové
Safari Park Dvůr Králové nad Labem bude v zimě krmit část zvířat čerstvě vypěstovanými klíčky a zelenými výhonky z pšenice a ječmene. Na živiny vydatné klíčky budou v krmení zvířat nahrazovat a doplňovat zejména zeleninu. Klíčky a výhonky si zoo sama pěstuje v zařízení, které se podobá laboratoři a je umístěné v lodním kontejneru v zázemí zoo, popsala mluvčí zoo Zuzana Boučková.
reklama

 

Pěstování klíčků a osení v zařízení, které zoo loni poskytla firma BHT Bio Technology, Dvorští zatím testovali a nyní jej uvádějí do plného provozu. "Denně aktuálně sklízíme kolem 120 kilogramů zelené hmoty, která okamžitě míří k hrošíkům, hrochům, impalám, primátům, štětkounům a dalším vybraným zvířatům," uvedla vedoucí výživy zvířat safari parku Monika Ptáčková.

Obilí klíčí ve vanách při teplotě 19 až 22 stupňů Celsia při vlhkosti zhruba 70 procent. Jeden pěstební cyklus od založení zrna po sklizeň trvá sedm dní. Zařízení, jehož hodnota je asi 3,5 milionu korun bez daně, obsluhuje jeden člověk dvě až čtyři hodiny denně. Denní provozní náklady jsou kolem 2000 korun.

S produkcí zeleného krmení zoo počítá od podzimu do konce dubna, kdy již většina zvířat zamíří z teplých stájí zpět do otevřených výběhů. Za důležitou výhodu vypěstovaného krmení zoo považuje jeho stabilní kvalitu a výživové hodnoty, což u nakupované zeleniny během roku neplatí. Výhonky, jejichž produkce se obejde bez živného roztoku, substrátu a hnojení, zoo krmí i kuřata, která chová na potravu šelmám.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech. Velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

20.11.2022 14:08
A v zimě budou ten ocelový kontejner vytápět velbloudím trusem ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.11.2022 17:17 Reaguje na Petr Pekařík
Asi, ale není to nic nového. Už mí prarodiče takto přilepšovali
slepicím v zimě, aby měly snůšku vajec. Já takto nechávám pšenici
v zimě naklíčit ve sklepě u okna, aby se i zazelenala a holky ji
zbaští raději, než cokoliv jiného. Používám staré pečíci plechy
a s rozumem denně kropim vodou. Za pár dnů je to zelený koberec
a na snůšce se to ihned pozná. Chce to těch plechů ale několik
a podle množství nosnic je postupně "osévat". Mi se to velmi
osvědčilo a podotýkám, že sklep má v zimě stabilní teplotu pouze
+ 10 stupňů Celsia. Ten kontejner ale asi nebude to pravé ořechové
jako třeba ten sklep pod domkem. To máte s tím vytápěním pravdu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist