https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvirat-v-utulcich-je-stejne-jako-behem-pandemie-zustavaji-v-nich-ale-delsi-dobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvířat v útulcích je stejně jako během pandemie, zůstávají v nich ale delší dobu

6.8.2022 00:08 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet psů v útulcích na jihu Moravy je v současné době srovnatelný s obdobím pandemie, zůstávají v nich ale delší dobu. V době pandemie ve srovnání s předchozími lety množství zvířat v útulcích mírně kleslo, byl o ně ale větší zájem a lidé je rychleji adoptovali. Problémy s financemi kvůli narůstající inflaci mají spíš soukromé útulky, které převážně spoléhají na příspěvky od lidí. ČTK to zjistila od zaměstnanců oslovených jihomoravských útulků.
 

Podle Lucie Benešovské z Městského útulku pro psy Načeratice ve Znojmě, kde se nyní starají o 25 psů, byla situace v útulku při pandemii lepší. "Nejenže jsme se starali o méně psů, ale i se jich méně nacházelo," řekla Benešovská. Dodala, že se majitel o nalezeného psa mnohdy nepřihlásí nebo pes není registrovaný, a tak se jeho majitel nedopátrá.

Srovnatelná je i situace v Útulku pro opuštěná zvířata Městské policie Brno. Zvířat je přibližně stejně, déle ale trvá, než si zvíře někdo adoptuje. "Aktuálně se staráme o 30 psů a 30 koček," řekla vedoucí útulku Petra Volešová.

Největší zájem o adopci zvířat bývá na konci školního roku, kdy je lidé dávají jako dárek za vysvědčení, nebo o vánočních svátcích. "Lidé nejvíc stojí o malá štěňata. Pro starší psy se nové domovy nacházejí obtížněji," dodala Benešovská.

Podle Jarmily Jurové z Útulku pro psy Blansko většina zvířat přicházela do útulku na jaře, teď spíš záleží na ekonomické situaci majitele. "Častěji k nám volají lidé, kteří někam potřebují umístit zvíře, o které se už nezvládnou postarat. Myslím si, že na podzim bude situace nejhorší," dodala Jurová.

Narůstající inflace ovlivnila více soukromé než městské útulky, které mají zásoby krmiva nakoupené dopředu. Soukromé útulky si financují vše samy s příspěvky od lidí, kteří ale letos přispívají méně. "Stávalo se mi, že jsem objednávala granule pro zvířata jednou za tři měsíce, zbytek jsme dostávali darem od lidí. Teď objednávám granule každý měsíc," řekla Lenka Pospíšilová z útulku HAFo naděje v Suchově na Hodonínsku, kde se nyní starají o 18 psů. O jejich adopci nemá nyní nikdo zájem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist