Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí, doplní Lidl a Billu
Loni poprvé prodej kaprů z kádí před svými obchody nepovolil řetězec Billa, letos v tom bude pokračovat. U Lidlu si zákazníci kapra z kádě nebudou moci koupit třetím rokem. I tyto řetězce odůvodňují své rozhodnutí snahou o odpovědnější podnikání a nabízejí naporcovaného baleného kapra.
Naopak před ostatními velkými obchodními řetězci kádě s kapry budou. "Jedná se o jednu z českých tradic, na kterou jsou zákazníci zvyklí," uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Prodej kaprů z kádí začíná pár dní před Vánoci, například u Kauflandu letos 17. prosince a u hypermarketů Globus o den později.
Proti prodeji živých kaprů bojuje například organizace Compassion in World Farming. Problémem je podle ní mimo jiné to, že kádě jsou často přeplněné, a ryby tak nemají dostatek prostoru. Kapři ale trpí i při přepravě do kádí nebo následně do domácností. V igelitové tašce a ve vaně mají totiž málo kyslíku, neodborné omráčení jim pak způsobuje velkou bolest.
Organizaci se nelíbí ani případné vypuštění ryby zpět do vody, jelikož je ryba podle ní vyčerpaná a dlouho nepřežije. Kampaň na toto téma organizace plánuje i letos, řekla ČTK její zástupkyně Romana Šonková.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (7)
Vl K
21.11.2024 08:52Když si člověk kapra koupí u kádě, může si ho tam nechat rovnou zabít, vykuchat a hlavně si donést vlastní obal, ideální je kyblík.
Viděl bych za tím spíš to, že že takhle mají víc peněz z prodeje, než co mají z pronájmu.
Lukas B.
21.11.2024 11:39 Reaguje na Vl Kno a kapr; přes rok jej nekupuje skoro nikdo, během těch tří dnů před štědrým dnem skoro každý. to znamená, že rybu nezabíjejí, nekuchají, nefiletují a neporcují jen zruční rybáři, ale kdejaká vohrábla brigádnická, a jednomu se až protáčejí panenky, jak je slušné surovině ublíženo a jak je naporcováno blbě (ne podél žeber ale skrz žebra, ryba je fakticky kontaminována úštěpky kostí). to se dá tak smažit ve friťáku, ale na pánev se to moc nehodí. i průměrně zručný člověk naporcuje kapra mnohem lépe než brigádník, který to neumí a má na jednoho kapra sotva minutu (podívejte se u kádí, někdy radost pohledět na fortel rybáře porcujícího rybu, jindy děs a bída brigádníka).