https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ze-skandinavie-se-stava-novy-cil-milovniku-vina
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze Skandinávie se stává nový cíl milovníků vína

31.12.2024 00:56 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ze Skandinávie se stává nový cíl milovníků vína. První generace profesionálních vinařů mění dřívějšího koníčka v malé, ale prosperující odvětví. Píše o tom zpravodajský web BBC.
 
Návštěvník tohoto chladného regionu na severu Evropy si v souvislosti s ním pravděpodobně nepředstaví, jak popíjí místní víno. Přesto jsou po celém Dánsku, Švédsku a dokonce i Norsku rozesety stovky komerčních vinic. Jen na svazích největšího dánského ostrova Sjaelland se nachází více než 10 000 vinohradů.

"Lidé zjistili, že v Dánsku je skutečně možné pěstovat víno, a tak sem rok co rok přicházejí noví zájemci,“ říká Nina Finková, když novináře BBC provází svým vinařstvím Vejrhöj o rozloze sedmi hektarů.

Nina a její manžel Niels se dali na výrobu vína před 13 lety, když opustili svá zaměstnání v oblasti obchodu v Kodani. Pěstují převážně zelené hrozny a vyrábějí květinová bílá vína, ale i šumivá a růžová vína.

"Máme delší letní dny s větším množstvím slunečního svitu než ve Francii nebo v Itálii, takže podmínky jsou jiné,“ vysvětluje Finková.

Na většině skandinávských vinic se pěstuje solaris, což je aromatická hybridní odrůda, která je dobře přizpůsobená chladnějšímu podnebí. Snadno dozrává a je odolnější vůči chorobám, takže se vinaři mohou vyhnout postřikům pesticidy.

Její hrozny poprvé vyšlechtili v Německu v roce 1975. Ve Skandinávii se začaly pěstovat až od roku 2004, kdy se zdejší vinařství začalo vzmáhat.

Průměrné teploty v obou zemích se za posledních 40 až 50 let zvýšily téměř o dva stupně Celsia. Zimy jsou mírnější a prodloužila se vegetační doba. Stále však existuje riziko poškození mrazem.

Niels Fink říká, že lidé jsou pozitivně překvapeni, když ochutnají vína z vinařství Vejrhöj. "V očích se jim objeví malý záblesk a pak přijde takový poloviční úsměv," směje se. "Lidem chutná," dodává.

Finkovi prodávají lahve napřímo, ale dodávají je také do některých špičkových kodaňských podniků, včetně restaurace Geranium oceněné třemi michelinskými hvězdami. Zpočátku vyráběli jen 4000 lahví ročně, ale nyní jich prodávají 20 000.

V Dánsku je teď 150 komerčních vinařství, která dohromady obhospodařují 125 hektarů vinic, a více než 1000 amatérských vinařů. Ve Švédsku je podle Švédské vinařské asociace 47 komerčních subjektů, které se rozkládají na 193 hektarech. V porovnání s 800.000 hektary obdělávaných ploch ve Francii a s téměř milionem hektarů ve Španělsku je však skandinávské vinařství stále ještě v plenkách, píše BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zejména zájmena

Zejména zájmena

31.12.2024 10:13
No vida, jak je globální oteplování občas pozitivní věc. Škoda, že média informují o tomto tématu z drtivé většiny negativně až katastroficky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.1.2025 19:55
Víno na 148 hektárcích je hezké hobby v zemi s podnebím podobným Anglii.
Influenceři mají moc ... :) a ono je pěkné vidět, že existují národy, které umějí prodat vepřové Arabům (pravda) a led do Grónska. Dánové se ale nenaučili "pivo" a přitom jakýsi nápoj pod tím názvem exportují do koutů světa, kde by ho člověk nečekal, za vysokou cenu. Myslím, že i Afričani by si radši dali Budvar, ale není....
Dánský export za miliardy jsou vánoční jedle, nepůvodní stromy před 200 lety tam neznámé, pěstované dost neekologicky. Optikou klimatiků by se daly považovat za důkaz ochlazování.
Škoda, že vánoční jedle nepěstují i LČR na holinách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist