https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/island-zvazuje-zmeny-dani-z-cestovniho-ruchu-chce-si-vic-chranit-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Island zvažuje změny daní z cestovního ruchu. Chce si víc chránit přírodu

22.6.2024 01:15 | REYKJAVÍK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | babetka / Depositphotos
Island zvažuje změny daní z cestovního ruchu, aby turisté nesli větší díl odpovědnosti při ochraně přírody. Země nechce o turisty přijít, zároveň se ale brání nadměrnému turismu a jeho dopadům na místní obyvatele i své přírodní prostředí. Napsal to server televize CNBC. Podobným způsobem se nežádoucímu přílivu turistů brání i některá další hojně navštěvovaná místa v Evropě.
 
Island je vyhledávanou turistickou lokalitou mimo jiné díky svým horkým pramenům, malebným ledovým příkrovům či lávové krajině připomínající povrch Měsíce. Turistika je důležitým sektorem, z kterého Island získává nemalé finanční zdroje.

"Snažíme se utvářet daňový systém pro turistický sektor budoucnosti," řekl islandský premiér Bjarni Benediktsson. "Chtěli bychom se více přiklonit k systému, kde platí uživatel. Já to vidím tak, že bychom chtěli jít více na poplatky za vstup k magnetům, jak my jim říkáme, a to po celé zemi,“ dodal.

Předseda islandské vlády se domnívá, že daně by se lišily podle ročního období, respektive podle vývoje poptávky po cestách na Island. "Takže na vrcholu poptávky bychom mohli mít vyšší daň, kterou bychom mohli ovlivňovat úpravou poplatků jak během dne nebo mezi jednotlivými měsíci, tak v různých částech roku. Ale to se teprve připravuje," řekl Benediktsson.

Islandská vláda na začátku roku obnovila takzvanou turistickou daň ve snaze získat peníze na programy udržitelnosti a zmírnit dopady masové turistiky na životní prostředí. Daň, která byla pozastavena v době pandemie covidu-19, stanovuje nominální poplatek 600 islandských korun (99 Kč) na hotelové pokoje, poplatky v různé výši se ale vztahují také na kempy, mobilní domy a výletní lodě.

Turistický sektor se na Islandu zotavil z propadu vyvolaném pandemií a vláda očekává, že letos tento severský ostrov navštíví asi 2,3 milionu lidí. Na příští rok počítá s návštěvou téměř 2,4 milionu lidí a v roce 2026 s počtem až 2,5 milionu. Island má přitom jen asi 383 000 obyvatel.

Příjmy z cestovního ruchu jsou pro islandskou ekonomiku čím dál důležitější. Turistika se na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) loni podle statistiků podílela z 8,5 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 7,5 procenta. Loňský podíl byl nad průměrem let 2016 až 2019, tedy z období před pandemií, kdy podíl turistiky na HDP činil 8,2 procenta.

Na Islandu minulý týden havaroval autobus s českými turisty, zhruba deset lidí tam stále zůstává v nemocnicích, sdělila ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Při nehodě se zranilo 12 lidí, z toho pět skončilo na jednotce intenzivní péče s vážnými zraněnými.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.6.2024 06:10
Cestovní ruch je už dávno průmysl a při tom současném zájmu o cestování, je potřebné zvednou ceny, Zvlášť v místech, kde počet turistů začíná být už neúnosný !
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.6.2024 16:49 Reaguje na smějící se bestie
Přesně tak. Dopady turismu jsou hrozné, už dávno to není jen "podpora místního rozvoje", naopak je to i hodně o tom, aby se z toho ti místní/to místo vůbec vzpamatovalo po sezóně.

Třeba v ČR by, dle mého, měl být zpoplatněný vstup do každého NP, a žádné desetikoruny, ale stovky (snad s výjimkou pro NEZKAŽENÉ děti a VYCHOVANÉ seniory, oboje podchycené čestným prohlášením XD :'D).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.6.2024 08:39
Politici každý pokus šáhnout lidem hlouběji do kapsy obhajují ušlechtilými důvody.
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.6.2024 16:46 Reaguje na Richard Vacek
Kdežto ty bys rád zdarma silnice, zdravotnictví, hasiče, policii, školství, péči o seniory, a ještě aby ti děkovali že to využíváš, viď, ó Božský? :)
Odstěhuj se do Ruska, do Číny, na Kubu, do KLDR nebo Vietnamu, to jsou země zaslíbené právě takovým Vyvoleným, jako jsi ty :))
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.6.2024 18:02 Reaguje na Anyr
Je to tak. Čím vyspělejší společnost, tím více služeb poskytuje svým občanům bezplatně, protože ono se to nakonec i vyplatí. Zdarma školy zajistí že talent nepřijde nazmar jen kvůli chudým poměrům. Bezplatné zdravotnictví vede k rychlejší diagnostice závažných nemocí a menším nákladům na léčení. Bezplatné silnice usnadňují komunikaci, dopravu všeho možného, zvyšují konkurenci a tím vedou i k růstu životní úrovně.
A platí to i naopak - úpadek vede k tomu, že se vracíme k zavádění mýtného, vzdělání se pro některé vrstvy stává nedostupným a takový zubař se stává luxusem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist