http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/velikonoce-pro-chlapy-jak-na-prirodni-barveni-vajicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Velikonoce pro chlapy: Jak na přírodní barvení vajíček

29.3.2013 01:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Barvení vajíček je zábava pro celou rodinu. A vzpomínat na to budete dlouho. Třeba při pohledu na skvrny na zdech. Ale nebojte, tutoriál jak dobře vymalovat kuchyň připravíme brzy.
Barvení vajíček je zábava pro celou rodinu. A vzpomínat na to budete dlouho. Třeba při pohledu na skvrny na zdech. Ale nebojte, tutoriál jak dobře vymalovat kuchyň připravíme brzy.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Velikonoce navzdory padajícímu sněhu klepají na dveře a je pomalu čas začít se připravovat. Byť se po pánské části domácnosti obvykle vyžaduje spíše úplet pomlázky a její pozdější plné využití, není důvodu se bát ani barvení vajíček. Pokud máte, pánové, plné zuby instantních barev z produkce chemického průmyslu, je čas se zamyslet, jak nabarvit vejce přírodně.
 

Rozhodně to není žádná věda ani pro ty z chlapců, kteří se v kuchyni pohybují pouze na cestě k lednici pro pivo a zpět. Na druhou stranu je potřeba si hned na počátku přiznat, že sytosti barev nebo dokonalého pokrytí celého vejce nedosáhneme, nebo jen s některými druhy přírodních barviv. Ale o to větší prostor zůstává pro originalitu. A o tu nám jde.

Jako u všeho je pro ideální výsledky dobrá pořádná příprava. Ale protože jde především o velikonoční rady pro chlapy, nebudeme si nalhávat, že něco takového připadá v úvahu. Čili první dobrá rada zní, je možné barvit čistě přírodně i věcmi, které najdete běžně doma, případně v blízkém okolí vašeho domu. Například v obchodě se zeleninou. Druhá dobrá zpráva je, že nabarvíte běžně dostupná vajíčka s hnědou skořápkou, protože na shánění vajec bílých, která bývala běžná, asi čas ani chuť mít nebudete.

Aby se to dalo jíst

Přírodní barviva mají základní výhodu v tom, že nabarvená vajíčka se dají později bez obav konzumovat. Zapomeňte na acetonové barvy, tempery nebo fixy. Ty sice drží fest, ale škodlivé látky by se mohly dostat do bílku a způsobit zdravotní problémy.

Podle rad zkušených barvičů tady na internetu je vajíčka potřeba před konzumací uvařit. To je dobré nezapomenout. Navíc je prý fajn udělat magický úkon, aby vajíčka nepopraskala. Někdo radí vajíčka nejdříve omýt horkou vodou a až pak je dát do vařící vody. Já jsem použil osvědčený způsob napíchnutí vajíčka na dolním konci, kde je vzduchový polštářek. Jen je potřeba zjistit, která část je špička a která zadeček. Není to vždy jednoduché. Navíc mi vždy zhruba jedno z pěti vajíček stejně prasklo, takže je potřeba se tím nezaobírat do hloubky.



Druhá zásadní otázka je doba vaření vajíčka. Přírodní barviva se na vejce chytají daleko hůř než chemické výdobytky. Na druhou stranu jsou lidé, kteří tvrdí, že vajíčka se nemají vařit zase příliš dlouho, že jim delší doba varu ubírá na chuti. Zkusil jsem ustálit dobu vaření na deset minut a pak vajíčka nechal v barevném vývaru dále louhovat. A do všech lázní jsem dle rady přidal polévkovou lžíci octa.

Víno si schovejte

Tak a konečně se dostáváme k samotnému barvení. Na to je možné využít buď přímo části rostlin z volné přírody, jako jsou kopřivy nebo kořeny vrby. Vzhledem k tomu, že jde o tutoriál pro chlapy, předpokládejme, že je neděle, maximálně sobota večer, kdy jste se rozhodli, že se doma předvedete a ukážete dítkám i žínce, jak na přírodní velikonoce. K vrbě už asi nevyrazíte a hledat kopřivy pod sněhem? Ale no tak.

Barvení může být také magie. V akci červená řepa
Barvení může být také magie. V akci červená řepa
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Prvně musíte z kuchyně vypakovat rodinu a pořádně se rozhlédnout. Na každý problém je potřeba jít vědecky a tedy s rozmyslem. Takže ze všeho nejdřív si uvařte kafe. A máte v ruce hned první přírodní barvivo, díky kterému vajíčka získají příjemnou hnědou barvu. Použít můžete jak čerstvou kávu, tak lógr z druháku. Zlatavě hnědou barvu získáte také vyvařenými slupkami od cibule, je jich ale potřeba dost. Pokud si včas nevzpomenete začít je schraňovat, můžete se třeba jako vedlejší produkt barvení rozhodnout uvařit jídlo, které vyžaduje spoustu cibule. Třeba guláš.

Nejoblíbenější barva velikonočních vajíček je zřejmě červená. Možná i proto, že skutečně jde dobře nabarvit. Vsadit můžete opět na slupky cibule, tentokrát červené. Nebo využít červenou řepu. Tu nakrájejte na malé kostky, dejte do vody a spolu s vajíčky povařte. Pak vejce nechte klidně stát v barevné vodě do druhého dne. Řepa skutečně barví pěkně, na pět vajíček stačí zhruba jedna řepa prostřední velikosti. Po zaschnutí a naleštění získala vejce barvu ušlechtilé whisky nebo mahagonu. Do červené tedy daleko, ale barva je to příjemná.

Další možností, jak obarvit vajíčka na červenou až fialovou, je povaření ve víně. Zřejmě jde o recept virtuální, který v praxi nikdo nevyzkoušel, protože proč ničit dobré víno. A levné víno v krabicové karafě beztak obsahuje jen chemické barvivo, takže tím bychom se odklonili od snahy o přírodní Velikonoce.

Pokud jste vyznavači asijské kuchyně, budete mít doma asi i kurkumu. Lepší žluté barvivo asi nenajdete, byť ji potřebujete relativně dost a možná jde o nejdražší barvu, kterou používáme. Samozřejmě kurkumu si na zahrádce nevypěstujete, takže ekologičtí puritáni mohou namítat, že její ekostopa je poměrně vysoká. Pak je možné ji nahradit heřmánkovým čajem nebo květem z lípy, případně vejce krátce povařit ve slupkách ze žluté cibule. Teplou sluneční žluť ale kurkuma dodá nejspolehlivěji. Krásně svítí i po konečných úpravách.

A na konec špek

Na co jsem se těšil, byla barva modrá. Ta se získá povařením, překvapivě, červeného zelí. Rozhodně na něm nešetřete a nakrouhejte poctivou půlku hlávky. U modré barvy se vyplatí i delší doba varu, kolem dvaceti minut, a lepší je sehnat si i ta bílá vajíčka. Jinak se vám může podařit, tak jako mě, překrásná vajíčka v barvě dobře odleželé mrtvoly. Taková bledě modrozelená a vyloženě od pohledu chutná. Po naleštění získala vejce barvu, jako pěkně zašlý křemen.

Výsledek stojí za to. Jen se nesmíte dívat na detaily
Výsledek stojí za to. Jen se nesmíte dívat na detaily
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Na zelenou barvu je prý nejlépe použít zelené rostlinky - obilí, trávu nebo kopřivy. V případně nouze postačí špenát a to dokonce mražený. Musí ho být hodně, zhruba půl balení. Barvení špenátem jsem na škále kvality vyhodnotil jako vůbec nejhorší. Po uvaření i řádném odstátí přes celou noc jsou vajíčka spíše zašpiněná, než nabarvená na jarní zeleň. Po osušení a namaštění vypadají úplně přesně - jako brambory.

A rada na závěr? Poté, co vzdáte představu, že by vajíčka mohla chytit sytou barvu jako na ilustracích u rozličných hobby článků na internetu, vyndejte je, osušte a naleštěte. K tomu je možno využít jakýkoli přírodní tuk: máslo, sádlo nebo kousek špeku. A k němu si konečně můžete otevřít zasloužené pivo. Bylo to jednoduché? Však jsem to říkal.



Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist