Romana Šonková: Ukončení nákupu živých kaprů má ve společnosti stále větší podporu
17.12.2024
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle nejnovějšího průzkumu CIWF Česko by se pouze pět procent lidí v Česku na Vánoce neobešlo bez nákupu živého kapra. Právě na ně cílí každoroční předvánoční kampaň Vánoce pro kapry, která znovu zdůrazňuje, že ryby určené ke konzumaci prodané v živém stavu do rukou koncových zákazníků zbytečně trpí. Tuto Kampaň letos podpořily i další známé osobnosti včetně herečky Lucie Benešové či spisovatelky Petry Soukupové. CIWF Česko vítá osvětovou kampaň Magistrátu hlavního města Prahy Vaše tradice, moje trápení, která se nese v podobném duchu.
Citlivost lidí vůči utrpení ryb podle našich průzkumů v Česku povzbudivě roste a poslední z nich ukázal, že pouze 5 % respondentů trvá na tom, že si kapra chce odnést domů živého. Ostatním by nevadilo, pokud by si mohli koupit pouze kapra již usmrceného. Stále tedy ubývá lidí, kteří nevědí, že kapr ve vaně a při domácí zabijačce zbytečně trpí. Co se s takovým kaprem děje, nelze ani nijak kontrolovat. Státní veterinární správa, která hlídá řádné zacházení s rybami na stáncích, ztrácí prodané ryby z dohledu.
Podle odborné zprávy Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji dochází při prodeji kaprů v živém stavu do rukou zákazníků k zásadnímu zhoršení welfare (životní pohody) ryb.
• Při přenášení v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce žaber a kapři se dusí.
• V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, jsou kapři vystavení teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku. Navíc chlor, pokud je obsažený ve vodě, jim poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu.
• Při následném neodborném usmrcování není kapr v mnoha případech dostatečně omráčen, a neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
• Kapři vypuštění zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.
Spoluautor zprávy, rybí etolog z České zemědělské univerzity prof. Ondřej Slavík k tomu říká: „Ryby vnímají bolest podobně jako savci nebo ptáci, a proto je potřeba je chránit před utrpením. Ukončením prodeje živých ryb do rukou zákazníků kapry ušetříme zbytečného stresu a strádání. A protože ryby odchované v zajetí nejsou schopny úspěšně přežít v přírodě, nevypouštějme vánoční kapry ani do volných vod.“
„Pro nás lidi jsou Vánoce svátkem radosti a klidu, ale také časem, kdy se snažíme být velkorysí a laskaví ke svým nejbližším, ale i ke světu kolem. Zkusme být o letošních Vánocích soucitní i vůči kaprům a malou změnou našich zvyků jim pojďme ušetřit velké kapří trápení,“ vyzývá veřejnost Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora, který stojí za kampaní hlavního města Prahy upozorňující na neblahé dopady zvyků spojených s prodejem vánočních kaprů. Lepšímu zacházení s kapry se věnují také například Ostrava či Olomouc prostřednictvím osvětových článků.
„Tím, že si nekoupíte živého kapra domů, o nic nepřijdete a jeho zachráníte před utrpením. Za tu krátkou zábavu to rozhodně nestojí. Děkuji, že nepodporujete zbytečné utrpení zvířat,“ uzavírá herečka Lucie Benešová.
Statistiky:
• Česká republika patří k největším producentům kaprů v Evropské unii. Česko (stejně jako Polsko) vyprodukuje až 25 % kaprů. V roce 2022 se v ČR vylovilo 18 411 tun kaprů. Před Vánoci se prodá kolem 85 % tuzemských ryb prodávaných v ČR. V roce 2023 se vánoční kapři prodávali na 3 000 místech.
• Cílem kampaně CIWF Česko je ukončit prodej ryb v živém stavu (ať už o Vánocích či v průběhu roku). Nekupovat živé ryby doporučuje i Rybářské sdružení ČR, které vydalo své doporučení k nákupu vánočních ryb, v němž mimo jiné vyzývá veřejnost, aby si kupované ryby nechala odborně usmrtit na prodejním místě. Podobně se každoročně vyjadřuje také Státní veterinární správa. Své stanovisko, které následně podpořila i Komora veterinárních lékařů, vydala i Ústřední komise pro ochranu zvířat:„…ÚKOZ důrazně doporučuje, aby ryby určené k následné konzumaci byly při prodeji odborně usmrceny prodejcem či jím k tomu určeným a vyškoleným personálem.“
• Další informace o kampani hl. m. Prahy Vaše tradice, moje trápení najdete na adrese https://praha.eu/vanoce-pro-kapry
• Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) založil v roce 1967 britský chovatel dojnic, který byl znepokojen rozvojem průmyslových velkochovů. Dnes je CIWF přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat odhodlaná ukončit průmyslové velkochovy a docílit humánního a udržitelného zemědělského hospodaření a výroby potravin. Ústředí má ve Spojeném království, kanceláře ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Belgii a USA a své zastoupení v České republice, Španělsku, Švédsku, Číně a Jihoafrické republice. Více informací na www.ciwf.cz.
reklama
Romana ŠonkováAutorka je českou zástupkyní organizace Compassion in World Farming.
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou
diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem
Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného
textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Jen strkáme hlavu do písku, protože ryby se tak jako tak dovezou někam do zpracovatelského provozu, kde se ryby usmrcují průmyslově, a nejsem si jist, zda skutečně v tom množství probíhá optimálně.
A potom nám dovezou porce zabalené v igelitu, buď chlazené nebo zmrazené.
Takže další odpad a plastový.
Nicméně - máme dobrý pocit, že nic nevidíme.
Odpovědět
Přínos je v tom, že nemalou část lidí toto odradí a od nákupu ryby ustoupí úplně. Nyní je žene nějaká nepochopitelná touha po splnění "tradic" a chtějí si stůj co stůj zamordovat něco živého.
Odpovědět
Já ty lidi fakt nechápu. Proč to zabíjejí? Vždyť kapr nejlépe chutná živý! Jíst mrtvoly, kdo to kdy viděl ... Fuj, zvrácené! Já si toho živého kapra v puse pěkně omejlám a je to lepší jak bonbon!
Odpovědět
Přesně. Co oči nevidí, srdce nebolí.
Odpovědět
Nerozumím s čím CIWF bojuje. Naprostá většina lidí si koupí kapra den nebo dva předem a nechá si ho na sádkách nebo u kádě "odborně" zabít (= praštit paličkou a následně vykrvit proříznutím žaber). Spousta lidí si ho nechá následně i zpracovat (zbavit šupin, vykuchat, porcovat...). Výrazná menšina lidí přijde s barelem, vaničkou nebo kbelíkem na kárce. Nabere si vodu z kádě a kapra si odnese domů do většího zahradního jezírka, koupacího jezírka, rybníčku nebo zahradní tůně, kde si ho do zpravování nechá v nějakém haltýři. Tím živý kapr nijak zásadně netrpí. Teprve pokud někdo živého kapra nosí v igelitce bez vody (!) a přechovává ho v bytě ve vaně chlorovanou vodou dopouští se týrání. To se nevyřeší administrativními zákazy ale spíš edukací obyvatelstva. Kdo se chce chovat opravdu eticky zajede si přímo na nejbližší sádky, kde si nechá kapra nebo lína zabít. Tím omezí manipulaci s rybou na nezbytné minimum.
Odpovědět
Přece nějací promrzlí prodejci ryb u kádě s vodou před supermarketem, nebudou tomu marketu kazit jeho lukrativní předvánoční kšefty! To je pravý důvod těchto článků. Za pár dnů, si žádný ochránce na rybníky, rybáře, sezonní prodejce ryb, natož na kapry, vůbec nevzpomene.
Odpovědět
Záchrancom zneužívaných, úbohých, človekom chovaných kaprov doporučujem motivačné video kŕmiaceho sa kormorána, vytrhávajúceho zo živej ryby kusy mäsa. U nás k videniu hociktorý zimný deň priamo za domom, hneď po rozodnení.
Odpovědět
No vidíte, kormorán vytrhá rybě maso a ta velmi často přežije a žije dál a v rádoby odborných článcích se člověk dočte, že ryba pobouchaná ze sádek nemá šanci na přežití :-D
Odpovědět
Mreny ktorým kormorán otvorí brucho vôbec netrpia. Tie ekovládkam nevadia, na tie nedostali granty.
https://www.slovenskyrybar.sk/datamagazin/32017/clanky/68_najdokonalejsi_predator_sveta/images/10_3093_bk90xetu61_16549.jpg?t=1734461235
Odpovědět
K dopravě kaprů bez vody pouze dodám, že kapry z Třeboně vozili formani
na vozech v mokré slámě už ve středověku do Prahy a Vídně. Já když kapra
ulovím, tak ho nezabíjím u vody, ale dovezu ho v navlhčené tašce domů do haltýře na potoce, kde se pak čistí týden i více. Cesta mi trvá až půl
hodiny a ještě se mi nestalo, že by cestou leknul a byl poškozený tak,
že pak uhyne v tom haltýři. Mimochodem týráním může být i přeprava auty
v kádích, kde při brždění ryby narážejí o sebe a stěny kádí. Ono i to
vylovení ryby z vody a fotečka při 35 stupních na slunci není žádný
ideál. Už samotný výlov pomocí keseru a třídícího stolu není ideál,
ale jinak to ani nejde. Jsou druhy, které to nevydrží, ale právě pro tu odolnost při manipulaci se z kapra stala ryba vhodná k přepravě a nebo sádkování, protože čerstvost byla vždy u ryb základem jejich konzumace. Když vidím zachlazené a zamražené půlky se zaskočenou krví asi leklých
a nevykrvených kaprů, tak chápu každého, který požaduje kapra živého
a nikoliv zpracovaného někde mimo jeho oči. No a když si někdo koupí
takovou leklou naporcovanou rybu, tak se nedivím, že mu nechutná a
raději si koupí vepřové, kuřecí a nebo nejí maso vůbec. Dobře mu tak!
Já už svoji praxi měnit nemíním, protože mám rád rybu čerstvou a
správně zabitou a zpracovanou. Má kamarádka si nechala zabít a taky
vykuchat kapra "odborníkem" ve stánku, který mu proříznul žluč
a snažil se ji ho prodat se znečištěnou břišní dutinou od žluči.
Kamarádka ale není hloupá a nechala mu ho, ať si ho sní sám. Pak
si už jinde raději koupila kapra živého a požádala mne o jeho
zabití a naporcování.
Odpovědět
• Kapři vypuštění zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku. //// Ale přežijou, to víte, že přežijou. V proboha vůbec někdo, jak vypadá teplotní šok u ryby? Jde o chvilkový stav způsobený prudkou změnou teploty a projevuje se chvilkovou malátností ryby. Za celých dvacet let, co jsem choval jak naše tak sladkovodní ryby se mi nestalo, že by na následky teplotního šoku nějaká umřela. Holt cca půl hodiny vrávoravě plavala nebo byla u hladiny ale vždycky to rozplavala a žila dál. A co se týče toho vydání se z energie....od toho má ryba zásobu podkožního tuku. Kdyby ho neměla tak by to byl vuhblej mrzáček, kterého by si nikdo na jídlo nekoupil. Taaková banda diletantů bez elementáírních znalostí problematiky se snaží psát rádoby odborné články. Bože můj, to je tragédie.
Odpovědět
Cokoliv, co žije a chceme to sníst, před usmrcením trpí. Je jedno, zda-li je to kuře, prase, kráva, ryby, cvrčci ... . Souhlasím, že zvíře by se nemělo zbytečně trápit a smrt by měla být rychlá, ale výsledek to stejně nezmění. Smrt je smrt. Ryby chytám celý svůj život. Je to záliba, lov a v posledních desetiletích i má obživa. Rád si chytím rybu, rád ji přinesu domů a rád si ji dám k jídlu. Už jakmile vytáhnu rybu z vody, zažívá šok. Je vysílená a vytažení z vody do jiného prostředí je pro ni velice stresující. Často se ryba při manipulaci zraní (zejména větší a starší kusy-může dojít i k vnitřnímu krvácení prasknutím kosti). Rybu, kterou si chci přisvojit, většinou nedávám do vezírku, ale snažím se ji co nejrychleji a nejšetrněji usmrtit. Nechci, aby se trápila. Když lidé před Vánoci kupují živého kapra tak je to proto, aby měli kontolu nad tím, co jedí a zda-li je to čerstvé. Kapra dají do igelitky a nesou ho domů. Často ho dají ještě do vany napuštěné vodou. Ale většinou ryba nepřežije (chlor ve vodě naleptává skřele). Žádný normální člověk nechce rybu trápit a proto ji nakonec většinou "klepne" po hlavě. Již několik generací tomu tak je, nikomu to nikdy nevadilo. Poslední dobou se ale objevují různé kampaně a iniciativy, které chtějí prodej živých ryb zakázat. Prý, aby se ryby tolik netrápily. Mnohé z těchto iniciativ jsou komerční a zavádějí je obchodní řetězce, kterým je najednou líto trápících se tvorů. Zakazují prodej živých ryb před prodejnou, ale zákazníci si mohou koupit mraženého kapra. Možná i chlazeného. Pravděpodobně takový kapr před smrtí asi netrpěl. Nevylovili ho, nenastrkali do kádí, nepřevezli, nehodili na stůl a zabili ho velmi humánně. Možná mu dopřáli před smtí ještě kapří wellness. Tomu můžeme věřit. Ale pouze věřit. Protože v tom obchodě nevíme, odkud byl vyloven, zda-li byl ten kapr zdravý, kdy a jak byl zpracován, zda-li byl čerstvý či zda-li to vůbec byl kapr. Celá tato médii řízená veřejná debata, která narušuje již tak ne zrovna zdařilou předvánoční atmosféru, tyto snahy obchodních řetězců podporuje. Vlastně jim přímo nahrává. Snad se nedočkám časů, kdy si kapra na Vánoce budeme smět koupit pouze již zpracovaného někde z mrazícího pultu. Po zakoupení a rozmražení zjístíme, že konzistence masa je blátivá, chuť nepříjemná a cena přemrštěná. Ale s kapříkem se před smtí určitě zacházelo jako s králem! Asi podobně jako s kuřátky před porážkou ...
Odpovědět
Pokud někdo nechce kapra týrat, ať si ho nechá odborně zabít, vykuchat a třeba i naporcovat.
Konzumace těla každého tvora, ať již se jedná o hmyz, plže, ptáky, ryby, či savce, znamená jejich usmrcení. To si snad tito potrhlí aktivisté myslí, že člověk je býložravec?
Odpovědět
Kolem roku 1970 jsem četl sci-fi od nějakého sovětského autora.Kupodivu přeloženo do češtiny.Tušil dekadenci.Lidstvo se v budoucnu mělo množit instrumentálně,protože sex je hrubý,nevkusný,tedy .... v budoucnu nepřirozený.Přeberme si to.
Odpovědět
|
|