https://ekolist.cz/cz/kalendar-akci/potravinarstvi-na-ceste-k-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

12. listopadu 2024 (úterý) Jihomoravský kraj (Hustopeče)
Konference, semináře, školení a stáže

V čase, kdy se osa planety prohýbá pod tíhou rostoucí populace i klimatických změn, stojíme před zásadní výzvou, jak přizpůsobit rostoucí potravinářskou výrobu a současně zachovat kvalitu i bezpečnost potravin a v neposlední řadě zvýšit konkurenceschopnost.

Našim cílem je seznámit účastníky s environmentálními dopady potravinářských výrob a identifikovat příležitosti k jejich nastartování udržitelným směrem prostřednictvím vědy, výzkumu a inovací, a to nejen v kontextu snížení uhlíkové stopy a emisí. Současně se podíváme na aktuální směrování evropské politiky a jak nastavit obchodně výrobní strategie v kontextu nefinančního ESG reportingu.

Hlavní témata:
a) Problémy a výzvy jednotlivých oborů potravinářského průmyslu;
b) Výsledy vědy, výzkumu, inovací a příklady správné praxe;
c) Legislativa, trendy a aktuální směrování EU;
d) Zlepšení postavení provozu/firmy v ESG reportingu;
e) LCA, uhlíková stopa, vodní stopa jako kritéria udržitelnosti provozu;
f) Využívání udržitelnějších surovin a zvyšování jejich výtěžnosti;
g) Minimalizace odpadů a efektivní využívání vedlejších produktů;
h) Využití neprodaných či znehodnocených produktů;
i) Čištění odpadních vod, membránové procesy, získávání cenných složek a recyklace vod;
j) Kompostování a anaerobní digesce coby jako poslední možnost využití toho, co nejde zhodnotit lépe;
k) Snižování energetické náročnosti a využití alternativních zdrojů energií.

Konference je určena:
a) Vědeckým pracovníkům a pedagogům k prezentaci výsledků výzkumů v předmětné oblasti formou srozumitelnou a přínosnou nejen odborné veřejnosti,
b) Vedoucím osobám, manažerům ESG / udržitelnosti i technologům v provozech potravinářského průmyslu, aby se seznámili s výzkumnými tématy a projekty, na kterých se v ČR a SR pracuje, s cílem převzetí nebo rozvinutí dosažených výsledků v praxi a vylepšení svého postavení v rámci ESG reportingu,
c) Odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o problematiku.

Konference je připravována ve spolupráci s Potravinářskou komorou.

Místo konání | Amande Hustopeče, Husova 8, Hustopeče 693 01
Pořádá | CEMC, z.s., http://www.cemc.cz Vladimír Študent
e-mail: studentv@cemc.cz  tel: 608819699  

Uložit akci do kalendáře
+Google kalendář +iCal export

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist