https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/klima-jako-prilezitost.chybi-uz-jen-velky-vlidny-napis-nepropadejte-panice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klima jako příležitost. Chybí už jen velký vlídný nápis NEPROPADEJTE PANICE

25.4.2023
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Kniha Petra Daniše Klima je příležitost je jedna z mála knih o změnách klimatu, která se dá číst a hned po přečtení se nezabít.
 
Při čtení se neutopíte v bezbřehé depresi, která autora tohoto textu zaplavila při čtení Neobyvatelné Země.

Neobyvatelná Země novináře Davida Wallace-Wellse je skvěle vyzdrojovaná kniha, která podává zprávu o stavu klimatického systému naší planety v temných barvách. Depka bez konce. Je to totiž ještě horší, než si myslíte.

Je to jako dívat se na operaci, kde zapomněli přivolat anesteziologa.

Oproti tomu název knihy Petra Daniše Klima je příležitost sám o sobě působí podobným způsobem, jako velký vlídný nápis DON´T PANIC (NEPROPADEJTE PANICE) na přebalu nedostižného Stopařova průvodce po galaxii.

I Petr Daniš nás v úvodu knihy trochu „straší“, respektive popisuje závažnost problému, aby bylo jasné, že téma knihy je vážná věc (a je), drtivá většina knihy se ale na klimatickou krizi dívá pohledem, který čtenáři dává naději, že tuhle zatáčku ještě vybereme. Možná budou skřípat plechy o svodidla, možná se nám vylije v kabině trochu pití, ale projedeme.

Petr Daniš je zkušený ekopedagog, ví o environmentální vzdělávání jako málokdo u nás, a je mu jasné, že jinudy cesta nevede. Pokud není na konci tunelu vidět světlo, nemá smysl vydávat se do temnoty. Nemá smysl vyděsit lidi k smrti, protože nejhorší smrt je z vyděšení.

Na druhou stranu toho Petr Daniš o klimatické krizi ví dost na to, aby mu bylo jasné, že už je potřeba lidi zvednout z gauče a začít něco dělat, protože jinak to bude fakt temnota Wallace-Wellse.

A jako pedagog Petr Daniš ví, že nás nemůže zvednout z gauče a postavit před komplexní problém. Pomáhá nám ho uchopit rozložením na části a díly, které jsou sice stále samy o sobě složité, ale je to už představitelnější.

Už i Porsche?
Už i Porsche?
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

Kniha má podtitul Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi. A pokud jste až dosud o klimatické krizi a možných řešeních nic nečetli a neslyšeli, je tato kniha právě pro vás.

Kniha se může ale skvěle hodit i lidem, pro které je klimatická změna každodenní chleba. Petr Daniš totiž umí tohle mnohovrstevnaté, mnoha kontexty a zpětnými vazbami zašmodrchané téma podat naprosto jednoduše stravitelně. A i kovaným odborníkům prospěje podívat se na jednotlivé aspekty očima Petra Daniše. Pomůže jim to najít cestu, jak závažnost tématu vysvětlovat prostému lidu.

Publikace může přinést úlevu i obyčejným lidem, kteří se cítí zprávami o klimatické změně a vědomím vlastní nicotnosti příliš zavaleni. Petr Daniš jim nabídne celou řadu možných cest, jak i jedinec může pomoci klimatu a svému svědomí. Zcela podle svých možností a potřeb.

Klima je příležitost není zamýšlená jako kniha do vysoce expertní debaty odborníků. Je to popularizace tématu pro širokou veřejnost. A je to popularizace skvělá. Text se dobře čte, složité věci jsou zjednodušeny tak, aby je mohl pochopit každý. Kniha má zároveň bohatý citační aparát a kdo chce jít víc do hloubky, má ukázanou cestu, kudy se vydat.


reklama

foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

25.4.2023 12:45
Základem je vzdělaná společnost. V ni jsou lidé odolnější a šarlatánům tam pšenka nekvete. A jako už dávno proběhlo úspěšné oddělení církve od státu a církevní moudra jsou sdělována jen v církevních školách, mělo by obdobně proběhnout i oddělení vlivu šarlatánů na vzdělávací proces. Děti ještě nejsou schopny řadu věcí pochopit a je pro ně ztrátou času učit se hlouposti, kterým se budou zanedlouho s tím, jak nabudou rozumu, smát.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.4.2023 13:22 Reaguje na Richard Vacek
Místo toho se do škol cpe "environmentální výchova" což je holá zelená ideologie a brzy přibude (následkem Istanbulské úmluvy) výchova genderová.

Takže se zopakuje to, co si pamatuju z dětství - v rodině se uvádí na pravou míru to, co dětem do hlav cpala zideologizovaná škola.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.4.2023 13:23 Reaguje na Richard Vacek
Místo toho se do škol cpe "environmentální výchova" což je holá zelená ideologie a brzy přibude (následkem Istanbulské úmluvy) výchova genderová.

Takže se zopakuje to, co si pamatuju z dětství - v rodině se uvádí na pravou míru to, co dětem do hlav cpala zideologizovaná škola.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.4.2023 16:33
Pane šéfredaktore, knihu jsem právě dočetl a musím s Vámi v mnohém nesouhlasit. Kniha prostě zamlčuje spoustu velmi podstatných věcí, které řešení klimatické krize velmi komplikují. Autor líčí situaci na růžovo, běžně generalizuje na základě několika pozitivních příkladů, používá standardní manipulační techniky... Zkuste si to tam najít!

Myslíte, že je taková kniha přínosem? Pokud by toto měl být vážně braný návod (to si zjevně autor sebevědomě přeje), jak klimatickou krizi řešit, budeme za 30 let koukat s otevřenou pusou, jak se nám to velmi nepovedlo. Uznávám, že není dobré odrazovat, aby populace neupadla do pasivity. Ale strčit hlavu do písku (vycházet jen ze zdrojů, které se mi hodí) a dělat, jak se kolem rozhlížím a mám o všem přehled, to je cesta do pekel!

Do knihy jsem si vepsal spoustu poznámek a pokud chcete, můžeme je prodiskutovat. E-mail na mne máte.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.4.2023 16:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Když se podíváte okolo trošku objektivně, tak zjistíte, že největší katastrofou není měnící se klima, ale reakce EU na to. Právě ta reakce nás vede do chudoby a nedostatku.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.4.2023 20:28 Reaguje na Richard Vacek
Souhlasím. Z ochrany klimatu se stal stále více roztáčející se kolotoč peněz, kde stále více peněz mizí v kapsách organizátorů tohoto divadla na ochranu klimatu. EU v tomto jednoznačně vede, ale jako záminka je ochrana klimatu přijímána i v mnoha dalších rozvinutých zemích.

Nejhorší zprávou (Nepříjemnou pravdou) tedy není vlastní rozvrat klimatu, ale způsob, jak bylo jeho řešení uchopeno a zakořeněno. Svrhout ten nemožný způsob řešení bude řádově obtížnější problém než samo vyřešení omezení klimatického rozvratu
Odpovědět
DV

DV

26.4.2023 20:55 Reaguje na Jiří Svoboda
Všechny tyhle vychcanky dnes chrání levná fosilní energie. ........při prvním blackoutu tihle vydelavaci a proroci budou mít plnou hubu práce, s vysvětlováním motouzum, dřevěným konstrukcim, větším a stolickam, že oni to tak nemysleli....a právě bude, až se policajti připojí k té obsluze motouzu a stolicek.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.4.2023 11:26 Reaguje na DV
?????????
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.4.2023 17:18
Nevím, knihu jsem nečetl takže mohu stěží hodnotit.

O jednom jsme však přesvědčen pevně. Zbrklá náhrada fosilních zdrojů , resp. i jaderných , OZE , je vysloveně strategická hrubka , která přivodí více škody společnosti než kdyby se nedělalo nic.

I kdyby se gryndýl realizoval doslova vzorně , na podstatě věci to nezmění téměř nic.

Pokud hrajete šachy , můžete si vybrat :

e2- e4 e7-e5
Sc4 Sc5
Df3 Jc6
Dxf7 mat

Tuto primitivní čtyřtažku uvádím pouze protože EU hraje stejně chabě jako černý v této partii. Není tragédií byť nesmyslně prohrát šachovou partii
v Horní Dolní.
Tragédií je přivést společnost k ekonomickému a sociálnímu rozvratu při neuváženém experimentování se zajištěním dostatku energie společnosti v 21. století.
Přitom analogicky stačilo tak málo , nastudovat si zahájení šachové hry.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist