https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/firma-vyrabi-zarizeni-ktere-plastovy-odpad-rozklada-na-vodik-a-vyuzitelne-casti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravská firma vyrábí zařízení, které plastový odpad rozkládá na vodík a využitelné části

16.4.2024 01:13 | OLOMOUC (ČTK)
Likvidovat lze tímto způsobem podle Štefance například staré pneumatiky, komunální plastový odpad či zbytky z plastikářské výroby.
Likvidovat lze tímto způsobem podle Štefance například staré pneumatiky, komunální plastový odpad či zbytky z plastikářské výroby.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Unikátní technologii na tepelnou rekombinaci organické hmoty, která plastový odpad či staré pneumatiky rozkládá na vodík, směsný plyn nahrazující CNG a látky využitelné v chemickém či gumárenském průmyslu, vyvinula a vyrábí ve Vlkoši na Přerovsku společnost Alternative Energy Systems. První linku firma zprovoznila ve Vlkoši, technologii už dodala také do Anglie a část zařízení i na Slovensko, řekl obchodní ředitel Alternative Energy Systems Jakub Štefanec.
 

"V České republice je naše technologie unikátní. Je zde několik firem, které vyrábí pyrolytické systémy a mají reaktor, nicméně my jsme přidali i moduly na úpravu a čištění plynu, jeho separaci a tlakovou kompresi. Plyn, který produkujeme, jsme schopni rozdělit na jednotlivé frakce," uvedl Štefanec. Technologie podle něj dokáže separovat vodík a směsný plyn, který lze používat jako alternativní motorové palivo místo CNG. Kapalná frakce nachází uplatnění při výrobě rozpouštědel či v chemickém průmyslu. Saze lze využít jako plnivo do gumárenských směsí. Technologie nemá komín, protože zužitkuje veškerý plyn vzniklý při tepelném rozkladu organické hmoty, takže neprodukuje žádné emise.

Provoz ve Vlkoši může ročně ekologicky zpracovat 195 tun plastového odpadu, ze kterého vznikne 50 procent plynu, 25 procent pevné části a 25 procent kapalné frakce. Likvidovat lze tímto způsobem podle Štefance například staré pneumatiky, komunální plastový odpad či zbytky z plastikářské výroby.

Firma Alternative Energy Systems chce vybudovat v Česku několik větších provozů, z nichž každý bude moci ekologicky zpracovat 2000 až 2500 tun organického odpadu ročně. Spolupracovat chce s městy a obcemi, které produkují plastový odpad využitelný při provozu této technologie. Obce by pak mohly vyrobený plyn používat například pro pohon linkových autobusů. V hledáčku má firma obce v Moravskoslezském kraji. Modul na separaci plynu lze samostatně použít i na rozklad skládkového plynu.

Společnost Alternative Energy Systems své obchodní aktivity nyní cílí i na britský a slovenský trh. Do Velké Británie dodala první technologické zařízení na tepelný rozklad organických materiálů. "Je tam používaná na ekologickou likvidaci a zužitkování použitých pneumatik," uvedl Štefanec. Na Slovensku společnost plánuje stavbu zařízení, které díky technologii Alternative Energy Systems má ročně ekologicky zpracovat až 2000 tun organického odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

16.4.2024 06:58
super, ještě kdyby existovala technologie na pyrolýzu dřeva na vodík a saze bez kouře a bez CO2, popel (s CO2) by mohl být hnojivo. Dřevo je ideální úložiště energie, jeho produkce je zcela přírodní, uchovává energii přes zimu, spotřebovává CO2, pouze při rozkladu uvolňuje kouř (ale rovněž popel jako hnojivo- čím více uhlíku v popelu, tím pozitivnější pro klima). Kouř otravuje vzduch, ale částice jsou i kondenzační jádra pro vodu, podporují déšť. A co je důležitější- absorpce CO2 a déšť nebo absolutně čistý vzduch?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.4.2024 07:04 Reaguje na Honza Honza
A nakonec prodají licenci do světa takovým způsobem, jako kdysi kontaktní čočky co ?
Nebo že by né !
Odpovědět
sv

sv

22.4.2024 16:46 Reaguje na smějící se bestie
Né. O tomhle už komunističtí diletanti a zloději nerozhodují.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.4.2024 07:38
a umí to s mikroplastem?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

21.4.2024 13:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jasně !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.4.2024 07:58
Pyrolýza plastů je obnošená vesta , takových projektů jsem už viděl dost.
Na začátku jsou nadšení investoři , v závěru pláč a skřípání zubů.

Dovolím si tvrdit, že v ČR neexistuje ani jeden komerčně úspěšný projekt na depolymerizaci plastů.
Pokud ano, tak mi nějaký ukažte, rád se přijedu podívat.

Pokud jde o technologii, nemohu popřít určitý inovativní postup vpřed (indukční zahřívání, praní plynů a jejich separací ), ale to je tak všechno.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.4.2024 09:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, takovéto články bývají velmi přikrašlovány a problémy se většinou neuvádějí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.4.2024 08:58
Tam je slabé místo produkce toxických, jedovatých a karcinogenních složek, které při tepelném rozkladu plastů vznikají v poměrně velkém množství. A potom logicky poměrně náročné oddělení těch jedíků od netoxickýxh složek využitelných bežným způsobem jako třeba kapalná paliva nebo ředidla do barev a podobně. A tím produkci zvlášť nebezpečných opadů, které se musí draze speciálním způsobem likvidovat.
Pro minimalizaci vzniku těch jedíků tam musí být velmi pečlivé třídění vstupujících plastů, kdy by se měly odstranit ty druhy plastů, které při tepelném rozkladu vytvářejí nejvíc jedíků.
Ale jako lepší varianta se mně jeví plazmové zplynování takových odpadů. Tam je vyřešen i vznik vysoce jedovatých složek, protože ty se v plazmě taky rozloží na výstupní hořlavý plyn i vznik pevných nerozložených zbytků, protože ty se v zařízení mají roztavit za vysoké teploty do keramického inertního materiálu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.4.2024 13:42 Reaguje na Radim Polášek
Souhlas, ale zatím jsem takovou technologii v komerčním nasazení neviděl.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.4.2024 20:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plazmové zplynování už různě ve světě, třeba v Japonsku, funguje a to na komerční bázi.
Ale asi to vychází poměrně draho.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2024 08:37
Takže jde jen o další variantu energetického využití odpadů, tzv. ZEVO s tím, že vzniklá plynná a kapalná fáze se možná i následně prodá a spálí se (třeba) v motorech dopravních prostředků. V této technologii již nevyužitelným zbytkem, pak již není inertní struska a může se prý ještě použít v chemickém a gumárenském průmyslu. Navíc z článku není zřejmé, jaká je dosažená kvalita takto vyrobených paliv a co při jejich spálení „vyleze“ z výfuku, nebo z komína.
Tak nevím, zda nebude efektivnější, ten odpad rovnou řízeně a ekologicky spálit v ZEVO kompletně. Vyrobit tím elektřinu a zbytek tepla využít pro centrální zásobování teplem a tím ušetřit pálení fosilních paliv a biomasy. Mít komín ZEVO a plyny z něj vystupující, trvale pod kontrolou...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2024 08:54 Reaguje na Tonda Selektoda
Zevo je odzkoušené, spolehlivě a skoro bezemisně funguje.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

20.4.2024 14:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
Myslíte? Některé články, zveřejněné na ekolistu, se k ZEVO staví skepticky, dokonce i odmítavě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist