https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/senatni-vybor-chce-usnadnit-vystavbu-novych-malych-vodnich-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní výbor chce usnadnit výstavbu nových malých vodních elektráren

24.5.2024 01:25 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | JJF97 / Wikimedia Commons
Senátní výbor pro životní prostředí chce usnadnit výstavbu malých vodních elektráren. Doporučil kvůli tomu zrušit výjimku, kterou pro tyto zdroje energie schválila Sněmovna v novele vodního zákona, jež má omezit rizika havárií na řekách. Podle senátního výboru by plánování a výstavba malých vodních elektráren měly být ze zákona pokládány za převažující veřejný zájem tak jako u jiných zařízení k výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Senátní ústavně-právní výbor doporučil novelu schválit beze změn.
 
Výjimku pro nové vodní elektrárny prosadila ve Sněmovně skupina koaličních poslanců v čele s lidovcem Davidem Šimkem. Podle něj je třeba v tomto případě pečlivěji vážit různé veřejné zájmy. Zároveň vnitrostátní plán týkající se klimatu a energetiky nepředpokládá významný nárůst malých vodních elektráren v nových lokalitách, uvedli tvůrci změny. Podle nich se na modernizaci stávajících vodních elektráren bude převažující veřejný zájem vztahovat.

Novela má především omezit rizika havárií na řekách a upřesnit pravomoci úřadů při jejich likvidaci. Havárie na vodách se podle ní budou nahlašovat hasičům. Schválená předloha také zavádí registr výpustí ze zdrojů znečištění. Největší znečišťovatelé budou muset průběžně sledovat vybrané ukazatele kvality vypouštěných vod. Výjimku budou mít teplárny a elektrárny, a to pouze pro taková zařízení, která používají chemikálie k úpravě vody nebo pro obdobné stanovené účely.

Stát v návaznosti na normu plánuje do konce roku 2025 zmapovat prvních 2000 kilometrů řek, kde je nebezpečí havárií nejvyšší. Mapování výpustí má pokračovat ve třech etapách na všech tocích v Česku. Tvůrcem a správcem registru výpustí bude ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M. Přístup do registru budou mít například vodoprávní úřady, hasiči nebo policie a vojenská policie.

Kdo zjistí nebo způsobí havárii na řekách, bude ji muset ohlásit Hasičskému záchrannému sboru ČR. Hasiči uvědomí vodoprávní úřad příslušný podle místa havárie, Českou inspekci životního prostředí, správce povodí a zástupce samosprávy obce. Po příjezdu zástupce vodoprávního úřadu jeho úředník převezme řízení prací při likvidaci havárie a vyšetřování příčin.

Novela také stanoví, že letní dětské tábory nebudou muset mít povolení pro nakládání s odpadními vodami, aby nemusely budovat třeba plastové jímky nebo čistírny. Výjimka nebude platit pro celoroční tábořiště provozovaná zpravidla komerčně. Podmínkou bude, že v táboře bude nejvýše 60 dětí do 15 let a bydlet budou výhradně ve stanech. Návrh má také usnadnit vodákům překonávání například vodních nádrží a jezů.

Součástí novely je i úprava odpovědnosti za zvládání povodní v případě Prahy. Pokud by byla povodeň na Vltavě, odpovědnost by přebíral magistrát, v případě menších toků, jako je Botič, Rokytka a Šárecký potok, by zůstala na městských částech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

24.5.2024 06:56
MVE je jedna z nejničivějších pro biodiverzitu na tocích. Navíc, nová legislativy EU (jedna z mála dobrých), pozaduje odstranění překážek v tocích. A to budou stavět nové?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.5.2024 08:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/novela-vodniho-zakona-zrusi-nektere-jezy-dopad-bude-mit-i-na-elektrarny-349370
Odpovědět

Radek Čuda

24.5.2024 14:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jde o vyšší dobro ... a o peníze ... takže nejrůznější vodní žoužel má smolíka, řeka v náhonu a přes turbínu rulezz.

Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2024 14:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Máte pravdu. A týká se to jak těch malých tak těch velkých. To ale si ale spousta lidí evidentně neuvědomuje…
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

24.5.2024 15:03
tzv. obnovitelnost nebo tzv. čistota el.en. je v případě MVE čirá lež, kterou ale do společnosti indoktrinovali Zelení, když pokřivili jazyk a vymysleli tyto matoucí pojmy. Potom je vlastně spravedlivou pomstou českým, ale i německým a rakouským řekám, že se u té devastace příjemci dotací zaštiťují ochranou Zeměkoule. No bodejť by se z eráru neničilo, když tu škodu platit nemusí.

Nad jezem je často mrtvá řeka, anoxický sediment, zakolmatované dno, bez možnosti jakéhokoli habitatu pro ryby (výtěr, potrava, úkryt).
Když do toho zasvítí sluníčko, vaří se to jako hrachová kaše (CO2, NOx, CH4) a hromada N a C vyšumí do vzduchu, namísto toho, aby skončily v rybách. Stačí se na ty řeky podívat a do toho bláta si stoupnout.

A když se to hodně pos..e (přidá se překotné jaro, pár týdnů extra vedro, hydrol. sucho, atd.), tak hromadně pochcípe Dyje pod Novomlýny nebo Odra všude (500 km). Na obou katastrofách měla degradace hydromorfologického stavu zásadní podíl. Rozhodující je samozřejmě znečištění fosforem (u Odry + bezprecedentní zasolení důlními vodami).

Takže si kladu otázku, jestli ty dotace jsou tak velké, že ti majitelé MVE lžou tak usilovně, že klesnou až na úroven bezcharakterní povahy.

Škody na řekách nikdy nebudou vyváženy těmi pár kWh.

Nelhat a nekrást! řekl ten, po kterém se náš ústav jmenuje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.5.2024 21:53
Ano, je to v této smutné době správný návrh. Čeští soukromníci a komunity by stejně jako okolní země, které běžně malé staré VE v podhůří používají, modernizují a nové staví, dostali možnost využívat nekomplikovaně čistou a nezávislou vodní OZE. Bylo by mezitím dobré zjistit, jestli stejně potupné podmínky stavby JE mají, a 70% své výroby j. elektřiny zelenému státu musí odevzdávat i jiné staty. Po nastavení rovných podmínek v notifikaci jako mají ostatní evropské státy anebo při jiném financování stavby JE by tyhle menší VE zase ztratily význam.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist