https://ekolist.cz/cz/publicistika/civilizace/ve-vejcich-z-volneho-chovu-se-napric-svetem-nachazeji-alarmujici-koncentrace-toxickych-latek
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vejcích z volného chovu se napříč světem nachází alarmující koncentrace toxických látek

29.9.2025 04:52 | PRAHA (Ekolist.cz) | Luboš Pavlovič
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vejce z pěti kontinentů obsahují vysoké koncentrace celosvětově zakázaných zpomalovačů hoření a bromovaných dioxinů – chemických látek, o jejichž regulaci bude tento týden jednat expertní komise Stockholmské úmluvy. Výzkum přinesl alarmující zjištění o míře kontaminace v různých částech světa, včetně České republiky.
 
Nová studie mezinárodního týmu vědců a odborníků, publikovaná tento měsíc v recenzovaném časopise Emerging Contaminants, přináší znepokojivá zjištění o kontaminaci potravin toxickými látkami. Výzkum ukazuje, že vejce z volného chovu z pěti kontinentů obsahují jedny z nejvyšších koncentrací vysoce toxických látek, včetně látek, které jsou již celosvětově zakázány, a dalších, které se právě zvažují k regulaci.

Nejhorší situace panuje v Ghaně, kde vejce z okolí skládky elektronického odpadu obsahovaly bromované dioxiny v koncentraci 503 pg TEQ/g tuku – což je dvěstěkrát více než povoluje bezpečnostní limit pro potraviny stanovený pro příbuzné chlorované dioxiny. Stejná vejce zároveň obsahovala vysoké koncentrace bromovaných zpomalovačů hoření (více než 1 200 ng/g tuku PBDEs), což je hodnota, která budí znepokojení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Extrémních hodnot dosáhly i analyzovaná vejce z Kazachstánu, kde vědci naměřili koncentraci více než 18 000 ng/g tuku hexabromcyklododekanu (HBCDD) – nejvyšší hodnotu, která kdy byly na světě pro tuto látku ve vejcích zaznamenána.

Čtvrtou nejvyšší koncentraci HBCDD ve sledovaných vejcích, přes 4 600 ng/g tuku, pak vědecká studie našla ve vzorku vajec z Pitárného v České republice. Kontaminace vajec nejspíš pochází z použití této látky v polystyrenu pro tepelnou izolaci budov. Látku již zakázala Stockholmská úmluva a přestala se používat i do polystyrenu vyráběného v Synthosu v Kralupech nad Vltavou, který měl několikaletou výjimku ze zákazu.

Bromované zpomalovače hoření a bromované dioxiny nalezené ve vejcích jsou spojeny se závažnými zdravotními dopady, včetně narušení endokrinního systému, reprodukční toxicity, poruch neurologického vývoje, poškození imunitního systému a rakoviny. Tyto látky představují vážnou hrozbu jak pro lidské zdraví, tak pro životní prostředí.

"Naše výsledky jasně dokazují, že bromované dioxiny a zpomalovače hoření jsou celosvětovou hrozbou pro lidské zdraví a životní prostředí. Důkazy jsou jednoznačné – bromované a smíšené brom-chlor dioxiny musí být neodkladně zařazeny na seznam látek regulovaných Stockholmskou úmluvou a používání bromovaných zpomalovačů hoření musí být postupně ukončeno, včetně recyklace odpadů, které tyto látky obsahují," uvedl hlavní autor studie Jindřich Petrlík, který je členem Výkonné rady Arniky i mezinárodní sítě IPEN. V autorském týmu studie bylo z 22 odborníků z Česka celkem sedm. Analýzy na bromované zpomalovače provedla laboratoř na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Význam těchto zjištění podtrhuje i skutečnost, že Komise pro hodnocení POPs Stockholmské úmluvy se sejde v Římě již v pondělí 29. září až 3. října a bude projednávat právě globální rizika bromovaných dioxinů.

Studie odhalila, že vejce z oblastí poblíž lokalit elektronického odpadu, skládek a spaloven odpadů jsou vážně kontaminována bromovanými dioxiny (PBDD/Fs) a bromovanými zpomalovači hoření (BFRs), čímž představují významný zdroj expozice lidí těmto toxickým látkám. Mezi identifikované bromované zpomalovače hoření patří polybromované difenylethery (PBDEs) a hexabromcyklododekan (HBCDD) – látky, které jsou již celosvětově zakázány Stockholmskou úmluvou.

Tyto škodlivé látky se běžně nacházejí v plastovém elektronickém odpadu a uvolňují se při spalování plastů na skládkách nebo ve spalovnách. Následná environmentální kontaminace umožňuje slepicím ve volném chovu přijímat tyto toxické látky vázané na drobné částice půdy a prachu anebo v půdě žijících živočiších a přenášet je do vajec, které poté konzumují lidé. Stejně tak jsou pak obsaženy i v mase slepic.

Alarmující koncentrace toxických látek napříč kontinenty

Mezinárodní rozměr problému dokládají slova spolupracovníků z různých zemí světa. Thitikorn Boontongmai z organizace Ecological Alert and Recovery – Thailand (EARTH) upozornil na domácí specifika tohoto problému: "V Thajsku žije mnoho komunit v blízkosti neformálních recyklačních míst elektronického odpadu, přičemž některé lokality dokonce kombinují recyklační aktivity s prostory, kde se připravuje a konzumuje jídlo. Naše studie ukazuje, že tato praxe může vystavovat rodiny nebezpečně vysokým úrovním těchto toxických látek prostřednictvím přímého kontaktu, vdechování a požití."

Podobně kritickou situaci popisuje Griffins Ochieng, ředitel Centre for Environment Justice and Development (CEJAD) v Keni: "V Africe lidé často chovají slepice na dvorech, někdy přímo vedle skládek nebo spaloven. Tato studie ukazuje naléhavou potřebu globální akce. Zákonodárci v Keni se při tvorbě politik řídí mezinárodními environmentálními dohodami. Pokud využijeme globální omezení podle Stockholmské úmluvy jako vzor, můžeme vytvořit národní politiky, které ochrání naše komunity."

Bromované dioxiny mají podobné vlastnosti jako chlorované dioxiny, které jsou již celosvětově regulovány Stockholmskou úmluvou. Bioanalytická metoda použitá ve studii, nazývaná DR CALUX®, poskytuje robustní a finančně lépe dostupný způsob, jak zjistit celkovou dioxinovou toxicitu v potravinách, včetně směsí bromovaných, chlorovaných a smíšených halogenovaných dioxinů. Vzhledem k jednoznačným vědeckým důkazům o jejich škodlivosti IPEN a Arnika vyzývají komisi, aby doporučila zařazení bromovaných dioxinů na seznam látek regulovaných Stockholmskou úmluvou.

Odborníci vyzývají k okamžitým opatřením

Studie odhaluje také problematickou praxi výrobců. Místo toho, aby průmysl hledal skutečně bezpečné alternativy, když byly nebezpečné bromované zpomalovače hoření postupně zakazovány, pouze je nahradil novými, chemicky velmi podobnými látkami. Tyto nové zpomalovače hoření (označované jako nBFRs) však podle výzkumu způsobují podobné zdravotní a environmentální škody jako ty původní. Fakt, že i tyto "nové" látky byly nalezeny ve vejcích, jasně ukazuje, že tato náhrada je jen pokračováním stejného problému pod jiným názvem.

Autoři studie zdůrazňují, že kontaminovaná vejce nejsou pouze environmentálním signálem, ale představují přímý problém veřejného zdraví. Vejce jsou levným a zásadním zdrojem bílkovin po celém světě a v kontaminovaných oblastech může jejich častá konzumace představovat vážné zdravotní riziko.

Na základě alarmujících zjištění vyzývají k okamžitým opatřením na globální úrovni. Požadují zařazení PBDD/Fs a smíšených brom-chlor dioxinů (PXDD/Fs) na seznam látek regulovaných Stockholmskou úmluvou a zpřísnění globální kontroly bromovaných zpomalovačů hoření a odpadů, které je obsahují, včetně vyhodnocení nových zpomalovačů hoření, jako jsou BTBPE a DBDPE, pro možné zařazení pod Stockholmskou úmluvu.

Další klíčové požadavky zahrnují zákaz exportu elektronického odpadu a plastového odpadu do rozvojových zemí, ekologicky šetrné nakládání s popelem ze spaloven a metalurgických procesů, prevenci recyklace plastů obsahujících bromované sloučeniny a nahrazení bromovaných zpomalovačů hoření bezpečnějšími alternativami.


reklama

 
foto - Pavlovič Luboš
Luboš Pavlovič
Autor je tiskový mluvčí spolku Arnika.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (83)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.9.2025 05:12
Máme na výběr ze dvou možností: být sytí a (lehce) kontaminovaní, nebo zdraví a polo/hladoví. Tedy kupovat to, co trh nabízí, nebo si u babičky na venkově chovat své slepice, které s nečistým okolím nepřichází do styku. Ta vejce jsou/budou ještě v poho ve srovnání s tím, co obsahují "zdravé" mořské ryby. Holt, Plastici to prognózovali zcela jasně...
Odpovědět
FP

FRANTIŠEK PTÁČNÍK

29.9.2025 08:34 Reaguje na Karel Zvářal
Ano máte pravdu, je jasné, že jste rozumný člověk.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

29.9.2025 08:45 Reaguje na Karel Zvářal
Máme ještě třetí možnost. Přestat adorovat volný chov slepic a vejce konzumovat z chovů halových. Převážná část potravy volně chovaných nosnic tak jako tak pochází z polí, takže uzavřením do hal pouze odstraníme přístup ke kontaminované složce potravy. Minimálně toto opratření uplatnit v oblastech prokazatelně vysoce kontaminovaných. Nemusíme se s kontaminací smiřovat, můžeme ji významně snížit. Ani bolet to nebude.
Odpovědět
DA

DAG

30.9.2025 14:42 Reaguje na Marcela Jezberová
No jo, jenže co s úrodou z těch polí, na které ten spad dopadá? Zavřít slepice do klecí jen vyřeší ty vajíčka, ale co PBDD/Fs na polích a ve vzduchu?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.10.2025 09:12 Reaguje na DAG
Jenže je rozdíl, jestli na půdě roste plodina nebo jestli z té půdy nosnice konzumuje přímo tam žijící živočichy a rostliny. Do krmných směsí se používá jen krmivo, které prošlo kontrolou na škodlivé látky (pokud si chovatel sám pro sebe na tom kontaminovaném pozemku krmivo nepěstuje). Z těchto kontrol každoročně vychází i veřejně dostupná zpráva. Takže žádné nadměrně kontaminované krmivo se k těm slepicím nedostane. Ve volném chovu ta nosnice konzumuje kromě krmné směsi i přímo rostliny a živočichy, které na té kontaminované půdě rostou a žijí (rostliny v zeleném stavu, ne pouze plody). Nemá možnost se kontaminovanému krmivu vyhnout. V hale jí předložíte pouze kontrolované nekontaminované krmivo. Řešení v tomto případě není nijak extrémně složité.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2025 08:42 Reaguje na Marcela Jezberová
Fakt dobrej nápad. Slepice v klecích trpí řadou nemocí, které se musí léčit chemicky, dostávají čistě chemické žrádlo a potom ten produkt podle toho vypadá.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.10.2025 09:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak jste proboha na takový blábol přišel? V klecových systémech se krmí krmné směsi z obilovin obohacené o potřebné nutrienty úplně stejně, jako v podlahových chovech. Léčí se také stejně jako v podlahových chovech. I ve volném chovu musíte dodržovat předepsanou léčbu. Jakou zvláštní chemii si představujete, že ty nosnice žerou? Vy jí dobrovolně ve zpracovaných potravinách a v lécích zkonzumujete tisíckrát víc a ve větším rozsahu látek, než s jakou se ta slepice vůbec za celý svůj život potká.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 09:26 Reaguje na Marcela Jezberová
cpou do toho dihydrogenmonoxid a podobná svinstva.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

9.10.2025 20:49 Reaguje na Lukas B.
Je to ještě mnohem horší. Vědci a posléze ekonomové zjistili, že DHMO je moc drahé, a tak ho nahrazují (na tajňačku) dihydrogenium etherem v kombinaci s kyselinou hydroxidovou. A to je teprve časované bomba.
Ale k věci. Článek zjistil překvapivou souvislost mezi tím, co slepice sežere (dobrovolně, či ne a obsahem cizorodých sloučenin v jejím oocytu. Koho by to tak mohlo napadnout, že? Že když slepici necháte žrát na skládce jedovatého odpadu, že bude mít jedovatá vajíčka i maso?
Odpovědět
JT

Juraj Tabiczký

3.10.2025 18:29 Reaguje na Marcela Jezberová
Článok disponujúci dátami o škodlivinách nameranými vo vajciach a zdôraznením nepriaznivých dôsledkov na zdravie ľudí ktoré sú vo vajciach z voľného chovu ,má jednoduché a spasiteľné riešenie -Klietkový chov. Aký je vlastne rozdiel medzi klietkovým a voľným chovom ? V tom , že sliepočky sa môžu prebehnúť a netrpieť stresovými situáciami. Dostávajú rovnaké žrádlo aj zdravotnú opateru a znášajú do hniezd . Predstava , že vonku žerú kontaminovanú stravu , pozostávajúcu z červov a vegetáciu je "Jak jste proboha na takový blábol přišel?"jedno čo môže ohroziť voľný chov je vtáčia chrípka , ale touto nákaze trpia aj vnútorné chovy. Prečo vlastne je najlepši klietkový chov ? je to jednoduché na danú plochu je vyšší výnos a majiteľom veľkochovov je takto dosahovaný vyšší zisk a menej starostí. Stačí získať niekoľko jedincov,aj ARNIKU ,ktorí Lobujú za ich záujmy a oni vyjdú ako ochráncovia verejného zdravia starajúci sa o blaho národa a ľudstva , lebo nekrmia hydinu polystyrénom, HBCDD látkami ako dedečkovia a babičky.
Odpovědět

vladimír šmídl

30.9.2025 11:57 Reaguje na Karel Zvářal
Nabízí se ještě možnost prodloužení životnosti ,,plastových" zařízení, tedy především spotřební elektroniky a osvětlovací techniky. Vzpoměňte na ,,kompaktní zářivky" , které byly ukázkou průmyslové sabotáže a krokem zpět v uživatelském komfortu a dnešní trubicové zářivky s elektronickým napájením s 30 000 hodinami životnosti. Stačila konkurence v podobě LED osvětlení a ukázalo se, kde jsou fyzikální možnosti zářivek. Podobně vedle sebe existují dvě srovnatelná zařízení: televizory a desktopy. Desktopy , kde můžeme rozeznat moduly části napájecí, procesorové, disků, displeje nebo CD-DVD mechaniky a v případě potřeby je vyměnit samostatně, kdežto televizor najdeme vcelku u popelnic. Jen Microsoft se stará o pravidelné sešrotování počítačů zaváděním nové verze Windows , jinak bychom ,,trpěli" u verze XP.
Odpovědět
Pe

Petr

30.9.2025 20:42 Reaguje na vladimír šmídl
Televizor s modulovou architekturou byste si nekoupil, koupil byste si ten hezky placatý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2025 08:40 Reaguje na Karel Zvářal
A hlavně nedělat rozbor vajec od babičky. Tam by se našlo možná víc jedů, než normálně. Ty zdravé bývají infikované salmonelou.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.10.2025 09:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi tak, raději nepátrat - rozbor domácích vajec, rychlené domácí zeleniny a vody ze studny. Někdy je fakt lepší nevědět, protože by člověk přišel o iluze.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:10 Reaguje na Marcela Jezberová
A teď si představte, kolik mikroorganismů shltnete při každém nadýchnutí. A kolik vám jich napadá do talíře, než jídlo sníte. A co když si mikroskopem prohlédnete pokožku (o nosu raději vůbec nemluvit) - to je mikrobiální ZOO.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy ta vajíčka pijete syrová? Vy si je nevaříte ani nesmažíte?
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 09:28 Reaguje na Karel Zvářal
no a "vejce od babičky" jsou podobně zdravá jako "kedlubny od dědečka", čili mohou obsahovat v zásadě cokoli (z toho čím babička krmí a co najdou slepice na smetišti, a čím dědeček hnojí) a blažená je nevědomost.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 09:41 Reaguje na Lukas B.
koukám, že paní Marcela tady napsala to samé o chvilku dříve. to mám z toho, že ty dva řádky rozepíšu a než je odešlu, uplyne leckdy hodná chvíle.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2025 09:46 Reaguje na Lukas B.
-mělo se na mysli "babička na konci světa" - a i tam nějaký spad zajisté bude
-to já jen proto, aby si človíček doplašený zprávami o stopových reziduích škodlivin mohl vybrat méně "hororový" scénář
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 09:59 Reaguje na Karel Zvářal
babička na konci světa sice žije na čerstvém povětří a k nejbližšímu asfaltu to má tři kilometry, ale leckdy má chlívek zbouchaný z dýhovaného dřevotřískového kancelářského nábytku 70. let a pečlivě natřený vyjetým olejem.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:04 Reaguje na Karel Zvářal
(Polo)hladový člověk je prý zdravější a dožívá se vyššího věku.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.9.2025 06:22
Je to jako se vším. Cokoliv má jak pozitivní, tak negativní vliv. Chovem slepic získám kvalitní bílkoviny ale i něco nežádoucích příměsí.
Zpomalovače hoření zlepší vlastnosti plastů, poklesne četnost požárů, ale část nakonec skončí v potravě.
Vzhledem k tomu, že se délka života stále prodlužuje, to vypadá, že pozitivní přínosy převažují.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.9.2025 07:26 Reaguje na Richard Vacek
ono nejde o to, že swe prodlužuje, ale o tu kvalitu toho dožití... nebude to lepší, až ta generace čumilů do telefonu a onlinu bude v důchodu, to teprve bude nářez... to v 65 zalezou do baráku a pak je vytáhnou patama napřed.
Odpovědět
Pe

Peter

29.9.2025 13:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
S dĺžkou života sa zatiaľ predlžuje aj dĺžka dožitia v zdraví, takže postreh R. Vacka je správny.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

30.9.2025 11:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Dnes jsem se dočetl, jak se u dětí křiví páteř vlivem dlouhého vysedávání u počítačů. Když kj tomu přidáme jejich "debilizaci" vlivem mobilů, stále klesající náročností výuky ve školách, klesající náročností na chování - viz třebas kauzu, mají-li děti chodit do školy slušně oblečené - atd., atp., je otázkou, v jakém stavu se dnešní děti důchodu - a v kolika letech(??) - dožijí.
A když to srovnám s nároky a drilem dětí jaký mají v Číně, Indii, Japonsku, Koreji ......
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

30.9.2025 12:01 Reaguje na Richard Vacek
Víte, tady nejde úplně o aktuálně dosahovanou délku života, ale o to, kolika se budou dožívat - a v jakém stavu - další generace. Taky jestli budou moct mít děti a jak jim to bude myslet.
A tou další generací nemyslím jen dnešní malé děti, ale protože se spousta těch látek různě kumuluje, mám na mysli i generace další.

Ostatně, nejde tady o klasiku, že všechno zlé je k něčemu dobré :-). Prostě se slepice musí chovat ve vyhovujících podmínkách a ne u skládky nebo s dostupným polystyrenem, ne?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:14 Reaguje na Jindřich Duras
V době Marie Terezie bylo všude "zdravo". A přesto - kolik z těch 16 dětí, které porodila se dožilo dospělosti a v kolika letech zemřeli?
Když můj kamarád kdysi přišel ke sportovnímu lékaři a stěžoval si na nějaké potíže, lékař mu řekl: "Ale pane, když Svatopluk Čech měl 50 let, tak jej oslovovali velebný kmete."
Odpovědět
DA

DAG

30.9.2025 14:48 Reaguje na Richard Vacek
Prodlužuje, ale trend se může otočit nebo stagnovat. Zdravé předválečné a válečné ročníky umírají hrubě po osmdesátce, a když se podívám po okolí, tak padesátkové ročníky se obávám takové držáky nebudou. Možná to, ale jen špatně vyhodnocuji.
Odpovědět
JF

Josef Folta

29.9.2025 09:10
Z článku je jasně patrné, jakými neskutečnými pitomostmi se zabývají ekologové.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.9.2025 10:16
Ekologové spolu s evropskými úředníky a ochránci zvířat (+ podobnými pochybnými existencemi) vyřvali zákaz klecových chovů a tohle je výsledek.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

30.9.2025 11:57 Reaguje na Jan Šimůnek
Zase úplně mimo, co?
Že by v Ghaně, Keni či Kazachstánu operovali evropští úředníci, to musíte uznat, že je blbost.
A souvislost s klecovými chovy tady moc nevidím. Jestli někdo má slepice u skládek nebezpečného odpadu, nebo je nechá žrát ve velkém polystyrén, je to pitomec a se zákazem klecových chovů to nemá nic společného, ne?
Odpovědět
Vladimír Kožíšek

Vladimír Kožíšek

29.9.2025 10:42
To zase někdo objevil Ameriku :-D Když se např. masivně zatepluje polystyrenem, tak co jste čekali? I kdyby se realizátoři zateplení snažili sebevíc, tak se vždy něco dostane do životního prostředí a vzhledem k faktu, že se většinou vůbec vůbec nesnaží a vše se jenom rozfouká po okolí, tak není třeba doktorát z přírodních věd, aby průměrně inteligentní jedinec věděl, že se ta chemie nakonec dostane do potravního řetězce. Viděl jsem mnohokrát, jak polystyrenové kuličky slepice sezobávaly a to je nechovám. Možná by bylo lepší přestat platit drahé vědecké expertizy, kdybychom se jednoduše začali více rozhlížet kolem sebe, vyvodili z toho, co vidíme, důsledky a přestali používat určité postupy a materiály. Ono toho je toho totiž mnohem víc, obecně levné stavební materiály a hmoty, ze kterých se splavují chemikálie.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

30.9.2025 11:39 Reaguje na Vladimír Kožíšek
Už za socialismu, při chovu slepic, jsem si všimnul, s jakou chutí požírají polystyren. A nejen slepice. Tehdy byl dost populární stavební systém, kdy se tvárnice z tvrdého polystyrenu vylévaly betonem - a ten polystyren ozobávaly nejen slepice, ale i husy. Vida tu chuť, jsem tu a tam slepicím kus PS hodil a pak jsem jeho kousky hledal v trusu. Nebyly tam žádné. Že by ho snad strávily? Ale co ta vajíčka? Nepřejdou do nich nějaké chemikálie?? Otázal jsem se odborníků, "uklidňovali", "vysvětlovali", že slepicím nahrazuje grit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.9.2025 17:33
to Karel Zvářal 29.9.2025 05:12
Stačilo by obnovit klecové chovy, které nám Brusel zakázal, patrně s cílem ohrozit naše zdraví a životy.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

30.9.2025 12:02 Reaguje na Jan Šimůnek
Vám by měl Brusel zakázat psát sem takové blbosti :-D!
Odpovědět
MB

Martin Bystrianský

30.9.2025 08:57
Vždyť podstatou článku není to, že volný chov slepic je problematický a že řešením je klecový chov, ale to, že se používají nebezpečné chemikálie, a to, jakým způsobem se nakládá z odpadem.
Navíc nevím, jak zákaz klecového chovu v ČR, který začne platit v roce 2027, mohl zhoršit situaci na dvorku v Keni nebo Thajsku...
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.9.2025 09:20 Reaguje na Martin Bystrianský
To neřešte. To místní ,,intelektuálové,, nikdy nepochopí. Hlavní pro ně je nadávat na třídního nepřítele, ekologa. :)
Odpovědět
JH

JH

30.9.2025 10:26 Reaguje na Martin Bystrianský
Pokud jde o vejce z klecového chovu, článek nesrovnává jejich kvalitu s vejci z volného chovu, takže je otázka, jestli klece vyřeší tento problém. Čistě teoreticky by slepice v kleci neměla být zasažena popisovanými zdroji kontaminace, ale jisté to není a klecová vejce určitě nebudou mít nulový obsah škodlivin.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

30.9.2025 11:28 Reaguje na JH
Pochopitelně nebudou mít, protože zrno na směsi je kontaminováno z pole.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2025 18:26 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Jde o stejné krmivo u všech chovů.
Zpomalovače hoření jsou skoro ve všech plastech, které vidíte kolem sebe, v zařízeních bytů, autech, muselo by se navrátit k trvanlivým výrobkům z původních materiálů.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

30.9.2025 11:34 Reaguje na Martin Bystrianský
No jo, chceme se mít stále lépěji a tudíž vědci vynalézají stále "lepší a lepší" látky, které obohachují, zpříjemňují a zpohodlňují náš život. To ovšem vyžaduje stále více a více energie. O víkendu v Praze jsem přemýšlel nad tím, jak současná doba vyžaduje, aby, např., kdejaká památka, kdejaký dům, kdekterá cestička v parku, atd., atp., byla řádně osvětlena, nasvícena.
Po Velké Sametové jsem se dočetl, že musíme u nás zvýšit spotřebu elektřiny, protože např. rakouské domácnosti jí spotřebovávají o třetinu více než české. Do jaké míry ji spotřebovávají účelně a do jaké míry plýtvají, autor neuvažoval.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

30.9.2025 14:13 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Jojo, klasika spotřební společnosti: je třeba spotřebovávat, aby se všichni měli lépe. Stále aktuální absurdita, která vede do známého místa.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:24 Reaguje na Jindřich Duras
Ano, čím více plýtváme, tím jsme jsme bohatší (protože si to můžeme dovolit) a tím jsme (prý) i šťastnější.
Vzpomínám na dobu, kdy i v ČSSR byl pracovní týden zkrácen na 5 dnů a 40 prac. hodin (dědeček ještě pracoval 66 hod.). "Strana a vláda" radostně informovaly, že pracující lid bude mít více času na odpočinek, kulturu, sebevzdělávání, na děti .... Pracoval jsem tehdy v zemědělství a tak jsem viděl, že "pracující lid" si nabral více záhumenků. Prostě lidé, mají-li možnosti, nechtějí ležet, ale jinými způsoby získat více věcí. Někdy to je účelné, jindy získávají jen krávoviny.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.9.2025 10:31
to Martin Bystrianský 30.9.2025 08:57 a Petr Elias 30.9.2025 09:20
Problém spočívá v tom, že ty chemikálie mají docela zásadní význam. Před pár lety shořel v Londýně starší barák, v němž ještě zhášeče nebyly, a byla tam spousta mrtvých, včetně malých dětí.
Teď nás bruselské zrůdy nutí do "zateplování" domů. Když tam nebudou zhášeče, může klidně od jedné jiskry chytnout celá ulice nebo celý domovní blok. Ty zhášeče pravděpodobnost něčeho takového jednak sníží, jednak zpomalí postup ohně, takže se víc lidem podaří utéct.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

30.9.2025 11:27 Reaguje na Jan Šimůnek
No, zateplovat přece lze i minerální vlnou - jako u mě stropy - a ta je vyráběna z křemičitého písku, který zcela určitě nehoří a tudíž v něm žádné zpomalovače nejsou. Vlna nemusí být jen foukaná, ale i lisovaná do desek. A podle kalkulace není dražší než polystyren.
Soused, který choval ovce a neměl odbyt na vlnu, protože pro textilky je výhodnější dovoz z Austrálie a Nového Zélandu, si vlnou zateplil provozní halu. A prý v té izolaci myši nejsou. Ze socialismu pamatuji, že jedno JZD vyrábělo stavební díly - na jednoduché konstrukce - z lisovaného konopného pazdeří. V NDR z něho vyráběli i nábytkářské desky - také jsme si takový obývák pořídili, v r. 1973, a skříň, s níž jsme nehýbali, vydržela dodnes.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.9.2025 11:36 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Z něčeho takového měli zateplený činžák v Londýně, kde to hořelo jak vatra, spousta lidí nestihla utéci. Stačí jeden blb když škrtne... ("My víme nejlíp, z čeho stavět", že...)

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/475583/ohnive-peklo-v-londyne-bytovy-vezak-zachvatil-pozar-az-desitky-mrtvych.html
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:26 Reaguje na Karel Zvářal
Londýnský barák byl zateplený polystyrenem. A ten prostě hoří. A docela dobře. A také je z něho spousta zplodin.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

9.10.2025 21:01 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Ne, nebyl. Při renovaci obvodového pláště výškové budovy Grenfell Tower byl použit zateplovací systém s odvětranou mezerou (izolace PIR + obložení Raynobond Architecture PE). Tedy polyisokyanurátová pěna (PIR) a polyethylen.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 09:16 Reaguje na Jaroslav Pokorný
minerální vlna čeká na svoji slávu, která bude v zásadě podobná slávě azbestu. prostě drobná vlákna nějakého silikátu.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:27 Reaguje na Lukas B.
Pokud se najdou pitomci, kteří ta vlákna, pevně vázaná v nějaké hmotě začnou prezentovat jako "děsivě" nebezpečná, tak jistě.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

30.9.2025 12:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Jste obětí své nenávisti k Bruselu a přes tuhle nenávist nevidíte nic jiného a ani moc nejste schopen přemýšlet, bohužel.
Jde přece o to, aby ty škodlivé zpomalovače hoření byly nahrazeny něčím jiným, ne? V čem je problém? Že v Bruselu nechtějí, abychom se trávili toxickými látkami :-)?! Ale vy můžete s Bruselem pěkně vydrbat! Když tam nechtějí, abychom měli v potravě tyhle látky, prostě si je tam doma můžete potají přidávat. A bude po vašem, Bruselu natruc!
Pro jistotu raději dodávám (jeden tady nikdy neví):
Jo, to poslední byl fakt vtip :-)!
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:28 Reaguje na Jindřich Duras
Pan Šimůnek to zajisté myslel zcela jinak.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.9.2025 14:56
to Jindřich Duras 30.9.2025 12:08
Problém spočívá v tom, že klecové chovy představují nejmenší stres pro slepice a kupodivu i nejvyšší kvalitu vajec, jak po stránce nutriční, tak i po stránce mikrobiologických rizik. Mj. slepice v těchto chovech nakladou nejvíc vajec za časovou jednotku, a protože produkce cholesterolu je u slepice konstantní, mají cca poloviční obsah cholesterolu ve žloutku oproti výběhu a o něco málo nižší i proti halovým chovům. V klecových chovech je také nejnižší nemocnost a úmrtnost zvířat.
EU ovšem proti hlasům odborníků (veterináři. zemědělští inženýři, specialisté na etologii kurovitých ptáků) dala přednost pologramotům z "humanitních VŠ", kteří se zavírali do "klecí". Předvedla, že je jen odpad, který nenávidí odbornost.
A pro ty zpomalovače hoření jistě platí to samé: Zatím žádné "bezpečnější" nejsou, takže stávající není čím nahradit. Jakmile se nějaké takové látky objeví, tak na ně lidé spontánně přejdou, tedy, pokud je EU z nějakého obskurního důvodu nezakáže (jako Roundup, GMO a spoustu dalšího užitečného).
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2025 18:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Ano,je to tak. Vejce z klecových chovů mají, podle analýz, lepší kvalitu. Klíčové chovy si zakázala jen ČR, nikdo jiný se nepřipojil a nepřipojí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2025 18:28 Reaguje na Jarka O.
Klecové...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.9.2025 19:19 Reaguje na Jarka O.
Hlavní výhoda klecových chovů je v jejich mnohem nižším riziku přenosu bakteriálních nemocí (např. salmonela), které ve výstelce přežívají dlouhou dobu. Ten klecový chov, podobně i vazné ustájení u dobytka, je na úrovni zvířat z chlívku u sedláka v zimním období (sníh od listopadu do března). Ta zvířata jsou na to vyšlechtěna. To je podobné, jako bych dnešní houmofis nahnal povinně do fabriky... asi by si dotyční klepali na čelo:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2025 22:17 Reaguje na Karel Zvářal
..nebo open space..:)
Možná tu máme další experiment, který nevyjde.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:34 Reaguje na Karel Zvářal
Hlavní problém klecových chovů je v malém prostoru na jednu slepici. A navíc, kdaž se do (malé) klece, projektované pro 4 slepice, přidala, pro větší eketivnost, pátá.
Před léta jsem viděl návrh takové produkční králíkárny. V kotci se chudák králík sotva otočil. Když jsem to návrhářům kritizoval, velice se divili, co se mně nelíbí. Podobné to je i v prasečácích, kde se svině v kotci vůbec neotočí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2025 11:47 Reaguje na Jaroslav Pokorný
To je kvůli nezalehnutí selat, předtím mohla běhat, až se jí uši třásly.
Co takhle ptáci inkubující nehnutě snůšku i více než měsíc, na slunci, v dešti? - "to je nehumánní, to bych zakázal!"-)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

2.10.2025 10:27 Reaguje na Karel Zvářal
Byl jste někdy v prasečáku?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.10.2025 22:15 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Zajisté, za to vy evidentně ne. Podle takových "odborníků" i housena žeroucí list musí mít "dostatek pohybu", že?-))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.10.2025 22:15 Reaguje na Karel Zvářal
zato
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.9.2025 21:04
Já se fakt divím, jak naši předci mohli přežít na těch hnusných a škodlivých vejcích z volných chovů. A vlastně se tak celkově divím, že evoluce nevyprdla tu slepici rovnou s klecí, když je to pro ni, dle místních odborníků tak super a plně uspokojuje její přirozené chování. :)
Odpovědět
IB

Ivan Babůrek

1.10.2025 06:52 Reaguje na Petr Elias
To máte těžké, když evoluce neumí železné dráty :-) Ale vážně, slepice našich předků běhaly po polích, na nichž nebyla rezidua pesticidů a sídlily v kurnících postavených bez pěnového polystyrénu (se zpomalovači hoření). Změnili jsme si Svět a proto musíme změnit i své zvyklosti.
Odpovědět
PE

Petr Elias

1.10.2025 10:25 Reaguje na Ivan Babůrek
Tak když jsme změnili svět jednou, můžeme i podruhé. A nemusíme přitom zavírat zvířata do klecí o rozměrech jako A4. :) Vejce z klecí nejsou o nic zdravější než vejce podestýlková nebo z volného výběhu. Jasně - je tam vyšší pravděpodobnost třeba salmonella, ale při správném skladování a přípravě je riziko minimální. :) A mýtus a blábolení o tom, jak se mají slepice v klecích dobře a nemají žádný stres je docela komické. Samozřejmě, že stres v kleci mají. ;)

Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 11:06 Reaguje na Petr Elias
"zdravější" vejce mohou znamenat cokoli. může to znamenat výživovou hodnotu vajec (a ta závisí na tom, čím byla slepice krmená, na podmínkách chovu skoro nezáleží). může to znamenat riziko infekce, a tam ta sterilní klec asi naprosto vede.

no a stres: pokud těch slepic není maximálně pár desítek a nemají svého kohouta, tak je blbě všechno. akorát kdybyste měl platit za vajíčka ze dvorku a babička by si platila minimální hodinovou mzdu, tak by bylo vejce docela luxusní zboží.
Odpovědět
PE

Petr Elias

1.10.2025 11:24 Reaguje na Lukas B.
1) Klec rozhodně není sterilní; 2) Těch pár korun navíc rozhodně není luxusní zboží - kupuju vajíčka na farmě. ;)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:44 Reaguje na Lukas B.
V tradičních venkovských chovech byla vajíčka levná, ale i husy a kachny byly výhodné, protože zvířata byla celý den někde v houštinách, na potoce či rybníku a jen večer doma dostala trochu zrní. Jakmile byl volný chov zakázán, tak zůstaly jen tu a tam nějaké slepičky. Ale i těch několik je velice výhodných. Dcera - protože tu možnost měli - si pro 4 člennou rodinu pořídila 3 slepice. Každý týden až 20 vajíček, bohatě jim to vystačilo. V Praze jsem dokonce v parku potkal paní se slepicí na procházce. Chovala ji prý na balkoně.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:38 Reaguje na Petr Elias
A mýtus a blábolení o tom, jak se mají slepice v klecích dobře a nemají žádný stres je docela komické. .................
Viděl jsem v TV diskuzi a v jednom bych s obhájcem klecí souhlasil. Slepice tam mají teplo, čisto, dobré krmení. Znám vesnické chovy, kde se slepice brodí blátem až "po kolena", a to i v zimě, do toho je jim házeno jen zrno, kurníky mají nezateplené, tmavé, hnůj vybíraný tak 1x ročně. Nohy mají obalené blátem a trusem a velmi často i s vápenkou.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 09:14 Reaguje na Petr Elias
naši "zdraví" předkové byli prolezlí vším možným (tuberkulozou od hovězího dobytka počínaje a škrkavkami konče), když nepodlehli kojenecké a dětské úmrtnosti (něco přes polovinu populace se nedožilo puberty), nezažili válku, hladomor ani morovou ránu, neotrávili se špatnými potravinami (od námelu po běhavku po špatných vejcích), vyhnuly se jim hojné pracovní úrazy (zejména v zemědělství) a nezemřeli na "záduchu", "oubytě", "bledničku"a "rychlé souchotě" (což mohlo být v zásadě úplně cokoli), byli ve čtyřiceti bezzubí starci a stařeny. výjimečně měl někdo štěstí tuhej kořínek a dožil se osmdesátky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2025 09:22 Reaguje na Lukas B.
1* Tady by některým místním znalcům velmi prospěla Cesta do pravěku:-D
Odpovědět
PE

Petr Elias

1.10.2025 10:26 Reaguje na Lukas B.
Nějak nerozumím souvislosti. O zdravých předcích jsem nic nepsal. :)
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 10:44 Reaguje na Petr Elias
byla to reakce na podivení, jak ti naši předci mohli přežít na těch ošklivých vejcích z nehygienických chovů.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:46 Reaguje na Lukas B.
Když jsem v r. 1994 poprvé navštívil naše krajanz v rumunském Banátu, viděl jsem na hřbitově, kolik je tam pohřbených dětí do 5 let.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 12:31 Reaguje na Jaroslav Pokorný
jojo, tam je mezi nejstaršími hojná i ta tuberkuloza.
Odpovědět
HH

Honza Honza

1.10.2025 10:28
Výborný článek, rozsáhlá debata s různými i podnět. názory.
Je třeba si uvědomit následující: v krásných dobách před 100 lety, kdy žádný polystyrén nebyl, byla doba dožití 60 let věku- ať to někdo zpřesní.
Lidi umírali méně na rakovinu- ta byla sice taky, na kardiovak. onem, ale více na běžné infekce, úrazy, zanedbální péče- klidně na kýlu.
Civilizace se nějak vyvíjí, doba přežití zvyšuje, lékařská péče je lepší- je nesmysl nechodit na prevent. prohlídky, na očkování, kvůli očkov. látce že ovlivní genetiku se nenechat očkovat. Dnešní potraviny obsahují konzervanty, stabilizátory, chemii, ale když to tam nedáte, tak to zplesnivý a plíseň obsahuje nejagresivnější toxiny vedoucí k rakovině. Je dobře, že takovéto výzkumy uvedené v článku existují, věda postupuje dál, na druhou stranu, když něco začne fungovat, tak to zakážou a právě bez chemie je výsledek horší než lepší.
Místo obav z chemie v potravinách je důležitější cvičení, správná potrava s min. cukrů, hlídat si kalorie, omezit obezitu, méně masa: právě to rozkladem vytváří toxiny v našem dlouhém střevu- nejsme masožravci, více rostl. potravy = takový balast, který zředí toxiny z masa, podobně jako sláma ve hnoji. Méně zpracované potraviny, minimum salámů, žádný alkohol a kouření a chodit k doktorovi na prevenci a očkování.
Volné chovy a bio potraviny bych nezatracoval, právě že dříve bylo rakoviny méně, přitom se čadilo z komínů, pole často byly přehnojené dusíkem a ve studních byla závadná voda, jinak ale chemie v okolí bylo méně, rostliny a zvířata byly zdravější, dnes jsou umělé, přešlechtěné, plné chemie, antibiotik, léků.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 11:49 Reaguje na Honza Honza
Dobře shrnuto. Jen ten alkohol bych absolutně nezavrhoval. Stopička tvrdého, či pohárek vína jistě nezahubí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.10.2025 12:33 Reaguje na Honza Honza
rakoviny bylo méně především proto, že a) se jí většina populace nedožila a b) nebyla diagnostikovaná.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2025 10:41
Není nad nevědomost při níž člověk žije bezstarostný a bezstresový život.
Při zateplování stěn polystyrénem jeho mikročásti dýcháme, padají do vody,
půdy, na ovoce, zeleninu a píci pro zvířata. Jsou v celém potravním řetězci
a nikoliv pouze ve vejcích. Totéž je u plastů všude kolem nás a hlavně jako
obalů všech typů potravin. Položme si ale otázku, zda to lze dnes bez nich?
Nedovedu si představit samoobsluhu s nebalenými potravinami, kde si lidé
budou třeba vlašák ládovat do vlastního špinavého kastrůlku a mléko z konve
jako kdysi do plecháče. Kolik lidí by muselo v takových krámech pracovat,
aby to nebyly samoobsluhy s ohmatáváním zboží dnes už v obalech, ale bez
nich by to nešlo. Koukněte kolem sebe, kde všude jsou plasty a jiná chemie.
I v pitné kohoutkové vodě ji máte z vlastního v plastu vedeného vodovodu
a co rychlovarná plastová konvice a pečící formy ze silikonu? Plastová
krájecí prkénka a kam z nich mizí nožem narušený plast? A přitom jsou
normou určenou náhradou za ta dřevěná hůře desinfikovatelná. A co různé
konzervanty, aby zboží déle vydrželo v plných regálech a nebylo večer
vyprodáno a čekalo se na čerstvé bez konzervantů? Já už dožiju s vejci
svých slepic a pokud tyto informace odradí kupce, tak jich nemusím
chovat tolik, abych je všechny uspokojil. Tak je to se vším. Kdysi mí
příbuzní několik generací žili do požehnaného věku v domu s radonem,
který později bratranec zbořil a postavil tam dům od radonu izolovaný,
ale plný plastů, PVC, nátěrů a jiných sajrajtů. V továrně pracoval u
výroby plastových nádob a na rakovinou plic zemřel těsně před penzí.
A to se ji bál, že ji bude mít z radonu a dostal ji patrně z plastů,
ale to už nikdo raději nezkoumal.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.10.2025 12:00 Reaguje na Břetislav Machaček
No, nevědomost bych neadoroval. Díky vědění žijeme déle a lépěji. Ale jinak souhlasím. Ono i zděšení může zabíjet. I já mám starou chalupu na místě vysokým výronem radonu - je přímo v radonové mapě republiky. Vím to, protože naše lokalita je na sopečném žulovém suku. Ovšem to strašení radonem, ta úmrtí a obviňování komunistů, nepochází přímo z dolů v Jáchymově - kde jsem byl a kde se radonem i léčí - to ozáření pocházelo až z třídírny rudy v Ostrově, kde bylo suchu a prášilo se. V uranových dolech je vlhko, chladno a čistý vzduch. A dřívější horníci, kteří tam těžili stříbrné a cínové rudy si všimli, že voda, kterou pili, dobře působí na jejich bolavé klouby.
Otázkou samozřejmě je, na jaké sloučeniny se ten který plast rozpadá, jak jsou škodlivé, než se promění na konečné deriváty uhlík a vodík.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.10.2025 16:33
to Jarka O.30.9.2025 18:28
Klecové chovy zakazuje Brusel. Dokonce na to měli někdy v zimě "konzultaci s občany EU".
1. Předpokládám, že běžný občan neměl šanci se do toho dostat.
2. V nabídce byl jen časnější, střední nebo pozdější termín zákazu a nebyla tam možnost volit neprovedení této prasečiny. Prostě "demokracie", jak si ji představuje EU.
3. To, že si fialový lokaj nevyjednal nějaký pozdější termín, je jen další z mnoha důvodů se ho pozítří zbavit

to Petr Elias30.9.2025 21:04
Slepice se v noci k sobě tisknou jako jejich divocí předkové, takže zaberou spíš méně místa než je v té kleci a klec nepotřebují. Nicméně kvůli "klovacímu řádu" potřebují rozdělit na více dílčích skupin o malém počtu členů, protože jinak jsou sociálně níže postavené slepice běžně uklovávány k smrti (což je asi to, co se líbí ekologům).
A naši předkové se ještě koncem předminulého století většinou nedožili ani čtyřicítky (a to dokonce i po odečtení katastrofální úmrtnosti dětí).
1.10.2025 11:24
Klec umyjete a vydesinfikujete lépe a spolehlivěji než podestýlku. Pokud kupujete vajíčka na farmě, tak mají víc cholesterolu a víc bakterií.

to Lukas B.1.10.2025 09:14
Záducha byla jakákoli nemoc doprovázená dušností, tedy různé nemoci dýchací a kardiovaskulární soustavy, teoreticky se mohl dusit i diabetik nebo ledvinář kvůli výpotku do hrudní dutiny.
Oubytě a rychlé souchotě se vztahovaly nejčastěji k tuberkulóze.
Blednička byla typické onemocnění dívek, které začaly menstruovat a kvůli špatné výživě (málo vstřebatelného železa) měly těžkou anémii, která mohla dokonce vést ke smrti.
Odpovědět
Pe

Petr

3.11.2025 18:17
"Ve vejcích z volného chovu se napříč světem nachází alarmující koncentrace toxických látek"
Závěr z toho nezní: Volný chov je tedy špatný, zrušit, ale: Náš svět jsme zaneřádili tak, že už jsou toxické látky úplně všude, což je hrozné.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

7.11.2025 12:52
Také si dopřáváte "luxusního" norského lososa?
https://www.forum24.cz/takova-ryba-nema-na-taliri-co-delat-norsko-vyvazi-prvotridniho-lososa-plneho-ran-a-bakterii

A s pangasiusem je to podobné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist