Ondřej Brach: Jak můžeme každý ovlivnit požáry v Amazonii? Stačí kupovat ty správné potraviny
Za vším jsou peníze. Každý kilometr čtvereční Amazonského pralesa je potenciální zisk pro pěstitele sóji nebo majitele dobytka. Pokud však nedotčený prales již nějaký zisk generuje, například divoce rostoucí ovoce, není tak jednoduché prales zničit.
Nejrozšířenějším takovým ovocem jsou para ořechy a olej z nich. Para ořechy rostou divoce a potřebují nedotčenou přírodu. Efekt poptávky je tedy opačný než např. u palmového oleje, kvůli kterému jsou pralesy ničeny.
V severní Bolívii je sběrem para ořechů zaměstnáno sezónně až 80 % obyvatel. Obchod s para ořechy je pro ně jediný příjem. Například bolivijská vláda garantuje minimální výkupní cenu, aby místním komunitám zajistila důstojný život.
Stromy para ořechu jsou nejstarší (dožívají se i 1000 let) a nejvyšší (45 m) stromy v Amazonii. Para ořechy se nevysazují na plantážích ze dvou důvodů. Stromu trvá 30 let než začne plodit a pro investory tak není zajímavý. Aby stromy para ořechu měly hodně plodů, musí být opyleny spolu s druhem divokých orchidejí.
Osamocené stromy bez okolní přírody mají 10% plodnost oproti těm rostoucím divoce.
Kupováním para ořechů a výrobkům z nich bojujete proti vypalování pralesa.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (7)
Jan Šimůnek
27.9.2019 08:33Druhou věcí je, že tuk z paraořechů (i ten, co se sní společně s ořechem) má příznivý vliv na lipidové spektrum v krvi konzumentů a alespoň teoreticky prodlužuje život.
Milan Milan
27.9.2019 10:12Jan Škrdla
27.9.2019 19:35 Reaguje na Milan MilanJan Škrdla
27.9.2019 23:54Těch 45 m je dost, ale předpokládám, že v tropech se vyskytují i vyšší stromy.
Jinak pěstování para ořechů je jednou z cest udržitelného využívání tropických lesů.