Václav Kurel: Řešení klimatické změny leží zemědělcům přímo pod nohama
Regenerativní zemědělství totiž přináší zásadní odpověď na otázky, jak zabránit půdním erozím, ale také jak například snížit náklady na průmyslová hnojiva. Bohužel, zatím je tento způsob nakládání s půdou znám spíše v zahraničí a do české kotliny se prodírá velmi trnitou cestou.
Aktuálně je v ČR několik desítek farmářů, kteří se regenerativnímu zemědělství věnují. Jde primárně o soukromníky, kterým není lhostejná budoucnost. Jako příklad lze uvést farmu Wenzela Lobkowicze, specializující se na chov dobytka a regenerativní pastvu. Začínal s 19 kusy zvířat na 35 hektarech a měl je problém je uživit. Dnes mám 75 kusů na 63 hektarech a z toho 40 hektarů pastvin s vysokou úživností.
Zapojení co největšího počtu zemědělců je klíčové. I proto se je Václav Kurel rozhodl motivovat finanční odměnou.
Cílem našeho projektu je finančně motivovat a metodicky podporovat zemědělce, kteří se rozhodli hospodařit jinak. Udržitelně, s minimem mechanických i chemických zásahů a s využitím přirozených procesů v půdě. Zemědělci aplikující regenerativní zemědělství, kteří jsou zapojeni do projektu Carboneg, získají finanční odměnu za každou tunu CO2, kterou uloží do půdy. Celý proces měření je podložen certifikací.
Potřebné finanční prostředky získáváme prodejem tzv. uhlíkových kreditů. Na jedné straně zemědělec, který se snaží hospodařit tak, aby co nejvíce CO2 skončilo na (v) jeho poli nebo louce, na druhé straně firmy, které si potřebují snížit svou uhlíkovou stopu. Typicky jsou to banky, konzultantské či IT společnosti, které se zavázaly, že do určité doby budou uhlíkově neutrální. A právě těmto společnostem nabízíme možnost dosáhnout splnění svých ambiciózních klimatických cílů nákupem offsetů.
Kromě přímé spolupráce se zemědělci nabízíme podporu i firmám, které hledají působ, jak dosáhnout uhlíkové neutrality. Ty se mohou do projektu zapojit prostřednictvím nákupu certifikovaných uhlíkových kreditů.
Momentálně máme zasmluvněno 5000 hektarů. Avšak pro naplnění cílů je potřeba získat do projektu desítky až stovky tisíc hektarů.
Přesvědčit zemědělce ke změnám je poměrně složité. Stávající zákony, dotační podmínky a staletí zažité zkušenosti nelze změnit ze dne na den. Podporu regenerativního zemědělství však slibuje i Evropská komise. Ta se do konce roku 2022 zavázala k předložení návrhu právního rámce pro certifikační systém pro započítávání a certifikaci pohlcování emisí z oblasti zemědělství a lesnictví.
Realita a možnosti
Až 52 % světové zemědělské půdy je již degradováno (UN Food and Agriculture Org) a podobně je na tom bohužel i stav půdy u nás (viz například potenciální ohroženost půdy vodní erozí). Celková rozloha zemědělské půdy v ČR je 4,2 mil. hektarů. Přes půdu lze tedy potenciálně ročně zachytit 42 mil. tun CO2 (10 tun/ha). My jsme si dali za cíl do roku 2030 dostat pod zem 1 miliardu tun CO2 (cca osminásobek emisí ČR), což znamená, že již nyní pracujeme na expanzi projektu do zahraničí.
Co je „carbon farming“
Carbon farming, česky regenerativní nebo uhlíkové zemědělství, je komplexní metoda obhospodařování půdy, jejíž základní princip spočívá v co možná největším napodobování přírodních a biologických procesů. Cílem je vrátit půdě život a tím i její přirozenou úrodnost. Kombinace spolupráce rostlin a půdních mikroorganismů spolu se zachováním ideálních podmínek pro jejich život vede mimo jiné k vyšší odolnosti rostlin proti chorobám a ke zvýšení jejich nutričních hodnot. Navíc půda zpracovávaná regenerativním způsobem dokáže lépe odolávat extrémním podmínkám jako jsou dlouhá sucha a přívalové deště.
V praxi jde o snížení mechanického a chemického narušování půdy, které má negativní dopad na strukturu půdy a organické hmoty v půdě. Zregenerovaná půda pomáhá s obnovou krajiny jako celku, má pozitivní vliv na množství mikroorganismů, hmyzu a jiných živočichů přítomných v půdě a v konečném důsledku vede k ekonomicky prosperujícím zemědělským podnikům. S carbon farmingem mají největší zkušenosti v USA, Novém Zélandu, ale velmi rychle se začíná hlásit o slovo i v Evropě a dalších místech světa.
Pokud vás téma regenerativního zemědělství zaujalo, poslechněte si některý z Půdcastů.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Česká krajina v době klimatických změn: Jak ji připravit na sucho i přívalové deště?
Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách?
Shrnutí průběžných výstupů Národní pracovní skupiny k posouzení výpadku elektřiny ze dne 4. 7. 2025 vedené Energetickým regulačním úřadem
Online diskuse
Všechny komentáře (168)
Slavomil Vinkler
29.10.2022 08:42Radim Polášek
29.10.2022 12:19 Reaguje na Slavomil VinklerPetr Blažek
29.10.2022 09:48Jiří Svoboda
29.10.2022 10:13 Reaguje na Petr BlažekŘešením je jednotná cena uhlíku, která se musí zaplatit při těžbě fosilního uhlíku a obdrží se při jeho prokazatelně TRVALÉM (mineralizovaném) uložení do půdy.
Jinak se to zvrhne na fišing many z projektů.
Zde bych hodně pochyboval o těch certifikátech. To, že zaorám do půdy nějaké množstní biomasy vůbec neznamená, že mně tam ten uhlík dlouhodobě zůstane. Náprava půdy je proces minimálně na mnoho desetiletí a tady se mají rozdávat certifikáty obratem. Divné.
Jan Matěna
29.10.2022 10:18 Reaguje na Petr BlažekBohužel EU se vyznačuje dotováním něčeho a pravého opaku k tomu zároveň. Takže si platíme z daní devastaci půd a zároveň její záchranu. V Bruselu tím chtějí dosáhnout dlouho očekávaných světlých zítřků.
Jaroslav Štemberk
29.10.2022 13:38 Reaguje na Jan MatěnaPavel Hanzl
1.11.2022 08:49 Reaguje na Jaroslav ŠtemberkJaroslav Pobeha
14.3.2023 10:34 Reaguje na Pavel HanzlMáte pocit, že kompost má málo uhlíka ?
smějící se bestie
30.10.2022 06:08 Reaguje na Jan MatěnaRoman z Vysočiny
29.10.2022 11:16 Reaguje na Petr Blažek1. fyzická zdatnost
2. časová a finanční dostupnost
3. absolutní prioritizace, ostatní koníčky musí stranou
Jinak samozřejmě není vůbec čas čekat až si někteří zemědělci uvědomí v jakém jsme průšvihu a spoléhat se na nějaké osvícence je předem ztracený podnik, ale to je jen můj názor, lidi jsou otevření vůči všemu možnému, ale až se dozví, co je to bude stát, tak otočí a vrátí se pro ně k osvědčenému modelu, i když nemá budoucnost, ale na tu moc nemyslí, jedou každý rok znova a na cizí půdě, tak o co jde, v tom vidím hlavní problém a přes to se nepohneme o moc dál.
Radim Polášek
29.10.2022 12:27 Reaguje na Roman z VysočinyJiří Svoboda
29.10.2022 16:38 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
2.11.2022 20:23 Reaguje na Jiří SvobodaJH
29.10.2022 11:41 Reaguje na Petr BlažekMichal Ukropec
30.10.2022 07:56 Reaguje na Petr BlažekKarel Ploranský
30.10.2022 10:15 Reaguje na Petr BlažekProtože když se nám dnes daří uživit 8 miliard jen za cenu toho, že pácháme na přírodě zvěrstva, tak jaká další zvěrstva ještě můžeme použít, abychom zítra uživili 9 miliard? pozítří 10 miliard? Nebo nedej Bože ještě víc?
O to se ovšem nestará nikdo. Nestará se VŮBEC - natožpak intenzivně!
Tohle politici neřeší. Žádné cíle nevyhlašují.
Ono se o tom vlastně snad ani nesmí mluvit...
Kdyby se jen ZLOMEK těch šílených peněz, které se cpou do opatření pro snížení uhlíkové stopy, zčásti úplně blbých, věnoval na osvětu, na propagaci antikoncepce, na poskytování antikoncepce zdarma a na motivaci jejího používání odměnami v těch zemích, kde se obyvatelé množí čím dál šílenějším tempem, klimatickou změnu by to ovlivnilo víc než cokoliv jiného. A laciněji.
Jakub Graňák
30.10.2022 18:06 Reaguje na Karel PloranskýJakub Graňák
30.10.2022 18:13 Reaguje na Petr Blažekludmila otřísalová
29.10.2022 10:21Radim Polášek
29.10.2022 12:39 Reaguje na ludmila otřísalováA dříve zemědělci žádná jatka, masné výrobny a prodejny neměli, protože za socíku komunisti směřovali produkci potravin vždy do jedné velké výrobny v rámci kraje, která v tom kraji měla monopolně zásobovat úplně všechny prodejny. Bylo jen pár výjimek, kde si to ve družstvech dokázali u komunistů prosadit, zejména třeba Slušovice a potom, hlavně za Gorbačovovy perestrojky a v mnohem menší míře, pár dalších zemědělských družstev. Po Sametu naopak drobné provozovny nepřibývaly, protože družstevníci takhle podnikat většinou za komunistů odvykli. Když už, začalo to přibývat až když původní zemědělská družstva, po cca roce 2000 začaly krachovat a jejich místo zabraly soukromé podniky velkých agropodnikatelů jako třeba Babiše.
Radim Polášek
30.10.2022 06:21 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
30.10.2022 07:20 Reaguje na Radim PolášekZa komára byly jatka a mlíkárna v každém okrese. Ten váš monopol byl i u těch největších kombinátů někde na úrovni 30-35% celkového objemu na kraj. Po revoluci se s jatkama roztrhl pytel s tím jak se na to vrhli restituenti, jen v mojem okolí to byly čtyry "nové" jaktky - to se začlo rychle měnit vlivem nekalých obchodních praktik bolševické lůzy typu Babiše a Teplého a nečinnosti státu řízeného další bolševickou lůzou typu Klause a Zemana.
Pohádkama si krmte vlastní děcka, já mám ještě dost dobrou paměť, abych si pamatoval, kam jsme vozili jateční zvířata.
A s řečičkama o kvalitě výrobků to ani nezkoušejte...
Karel Ploranský
30.10.2022 10:23 Reaguje na Jakub GraňákMáte naprostou pravdu.
Za mých mladých let se v Lounech kupovalo mléko z mlékárny v Lounech, v Litoměřicích z mlékárny v Bohušovicích, v Táboře z táborské Madety, v Mladé Boleslavi z mlékárny v Čejetičkách, atd.
Dnes se po silnicích řítí denně spousta kamionů jen proto, aby dovezly mléko ze Stříbra do Ostravy a Olomouce a jiné kamiony úplně stejné mléko z Kunína do Karlových Varů, z jihočeské Madety do Liberce atd.
Bláznivý svět...
Jarka O.
30.10.2022 20:17 Reaguje na Karel PloranskýA současné nové vznikající malilinkate soukromé produkce mléčných výrobků mají velmi omezený a opravdu drahý sortiment ve srovnání s tím, co bývalo, a kvalita ... je různá, ale lepší než supermarket.
Radim Polášek
2.11.2022 20:50 Reaguje na Jakub GraňákSamet tím potom zamíchal znova, protože jak se tak radikálně změnily podmínky, spousta těch provozoven vzniklých ke konci socíku před Sametem to neustála a skončila a přišli noví a dravější lidi a ti zakládali nové potravinářské provozovny.
Jediné regionální výroby, které se za komunistů jakžtakž udržely, byly některé místní pivovary. Třeba na střední Moravě Přerovský pivovar, Litovelský pivovar.
Vy jste za socíku vůbec nežil, že si ty věci nepamatujete?
Radim Polášek
2.11.2022 20:54 Reaguje na Radim PolášekZan K.
1.11.2022 21:03 Reaguje na Radim PolášekSouhlas, že ve Slušovicích s tím problémy neměli. Tvrdím, že kdyby zpitomělej českej národ si místo Havla a Klause dosadil Čubu, tak dnes jsme s ekonomikou na úrovni Číny. Ten by totiž ony výnosné podniky neprodal, ale znásobil jejich zisky.
Radim Polášek
2.11.2022 21:15 Reaguje na Zan K.A hospodaření Slušovic bylo v roce 1989 už přežité, oni měli Ústředním výborem KSČ povoleno podnikat v socialistickém státu a obchodovat se socialistickými subjekty, JZD a jinými kapitalistickým způsobem. Což nemohlo dopadnout jinak než že ty JZD a celý socialistický nepružný systém dokázali velmi účinně ždímat. Slušovičtí si takhle snadno navykli vydělávat a po Sametu tak byli "tučným, pomalým, bezbranným, krvácejícím kytovcem" v moři plném žraloků - posametových nových podnikatelů. A ti potom začali zase ždímat ty finance ze Slušovic, dokud je neoholili.
Pavel Hanzl
29.10.2022 10:36To nechápu. jak dostat teda uhlík do země, když ne hlubokou orbou?
JH
29.10.2022 11:36 Reaguje na Pavel HanzlRadim Polášek
29.10.2022 12:42 Reaguje na JHJH
29.10.2022 12:47 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
29.10.2022 13:05 Reaguje na JHZkuste si schválně zajít na louku a nějaký trs trávy si vytrhnout, jaké asi má v zemi kořeny.
JH
29.10.2022 13:12 Reaguje na Radim PolášekJiří Svoboda
29.10.2022 16:43 Reaguje na JHJH
29.10.2022 17:44 Reaguje na Jiří SvobodaJiří Svoboda
29.10.2022 18:41 Reaguje na JHJH
29.10.2022 19:44 Reaguje na Jiří SvobodaRadim Polášek
30.10.2022 06:55 Reaguje na Jiří SvobodaUhlík v půdě beze změny zůstává pouze tehdy, pokud půda s tím uhlíkem přestane být aktivní, nedostanou se tam kořeny rostlin a zastaví se přísun vzdušného kyslíku. To je třeba v rašeliništích, kde to nastane kvůli chemickým procesům. Nebo třeba v místě starých lidských sídlišť, kde to je způsobeno umělým nahromaděním půdy s vysokým obsahem uhlíku - humusu do silných vrstev, ve kterých je oxidace uhlíku na CO2 extrémně zpomalena. Nebo v lužních lesích a loukách, kde je pravidelnými záplavami nanášena vždy další půda.
Radim Polášek
30.10.2022 06:44 Reaguje na JHCo se týká zapravování uhlíku kořeny do půdy, dosáhnete maximálně do rovnovážného stavu, který ve větších hloubkách bude tak mezi desetinou procenta až snad to jedno procento. Výše se dostanete tak možná jen v povrchové vrstvě půdy silné pár centimetrů, kde je množství kořenů vysoké. Rovnovážný stav je daný tím, že kořeny či jejich odumíráním je současně půda provzdušňována, do běžně vlhké půdy dodáván vzdušný kyslík, kterým se naopak uhlík - humus v půdě zase rozkládá. Takže na většině půd s dlouhodobě stabilním rostlinným porostem a bez dalšího dodatečného přínosu další půdy třeba zaplavováním je ustanovena rovnováha mezi uhlíkem, který do půdy ddoají kořeny a uhlíkem, který z půdy mizí oxidací toho uhlíku - rozkladem humusoidních látek na oxid uhličitý. Výjimkou jsou pouze stanoviště, kde fungují takové fyzikální a chemické pochody, že uhlík uložený z rostlin na povrchu a v malé hloubce se postupně dříve, než se rozloží, dostává hlouběji, kde se díky specifickému chemismu už nerozkládá. To jsou například rašeliniště nwebo některá hodně vlhká až bažinatá stanoviště. To jsou ale stanoviště velmi chudá, kde kromě specifických rostlin nic neroste a která se k produkci biomasy moc využívat nedají.
Jinak ve zdravých půdách další množství uhlíku, mnohem větší než se do půdy dostává kořeny, dostávají do půdy svou činností půdní živočichové, hlavně žížaly.
JH
30.10.2022 07:01 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 07:15 Reaguje na JHA když zajdete do supemarketu, koupíte tam třeba univerzální pěstební substrát a doma ho dáte do květináče, kde pěstujete nějakou rodinnou kytku, tak tam máte odhadem třeba i 50 - 80 % uhlíku. Máte tam nějaký mix například 10- 20 % rašeliny z Pobaltí, 50 % kompostu z nějaké městské kompostárny, 10 - 20 % písku a 10 - 20 % nějaké půdy.
A když pěstujete třeba rajčata nebo okurky podle nějakého městského návodu typu, že do plastového pytle dáte draze nakoupenou slámu nebo rovnou hnůj, trošku to nějakým propařením a rozkladem zpracujete a potom do toho pytle na balkónu nasadíte sazenice, tak tam v tom substrátu máte toho uhlíku blízko ku 100 %.
JH
30.10.2022 07:38 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 08:18 Reaguje na JHJH
30.10.2022 09:19 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
2.11.2022 21:24 Reaguje na JHJH
3.11.2022 09:02 Reaguje na Radim PolášekJakub Graňák
29.10.2022 17:23 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 07:02 Reaguje na Jakub GraňákJH
30.10.2022 07:09 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 07:17 Reaguje na JHJH
30.10.2022 07:41 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 08:03 Reaguje na JHtěch zelených 250 gramů trávy se vám po odstranění vody seschne na nějakých , a to přidávám, 50 gramů suché trávy, to je bajočko odhadem 45 gramů uhlíků. Tolik pro zjednodušení si stanovíme, že je v kořenech. Což je ve skutečnosti spíš výrazně méně, ale budiž. Tolik uhlíků v kořenech je ve sloupci půdy 50 x 10 x 10 centimetrů. Když si stanovím odhadem hmotnost půdy 2 kila na litr, vyjde ze v 10 kilogramech půdy je v kořenech 45 gramů uhlíku. To je něco pod půl procenta. Když si stanovím účinnost rozkladu biomasy kořenů v půdní humus asi 50 %, což je taky nejspíš velmi optimistické, vychází mi 0,25 %. Když si uvědomím, ře tráva je vytrvalá rostlina, tudíž kořeny se nerozkládají, ale zůstávají, aspoň většina z nich, a že z kořenů se ročně může do půdy uvolnit maximálně desetina až dvacetina jejich obsahu uhlíku, vyjde to na každoroční obohacení půdy uhlíkem v hodnotách setin procenta.
JH
30.10.2022 09:14 Reaguje na Radim PolášekJakub Graňák
30.10.2022 07:48 Reaguje na Radim PolášekZkuste se někam na pár měsíců zavřít s učebnicí půdoznalství, aby jste vůbec pochopil o čem tady mluvíte. Celkový objem organické hmoty v půdě se pohybuje od 1-5% a není ani zdaleka tvořen jen zbytky kořenového systému. Největším zdrojem primární organické hmoty (krmení pro edafon) jsou kořenové exsudáty. Dostudujte si co to tie exsudáty sů a jaký mají význam a pak se můžeme bavit dál.
Radim Polášek
30.10.2022 08:10 Reaguje na Jakub GraňákA když půjdete na nějaké meze, kde se už desítky let nesekají a nadzemní biomasa tak svým rozkladem obohacuje půdu, najdetete tu humusovou vrstvu jen o pár centimetrů silnější a pod tím totéž.
Jakub Graňák
30.10.2022 12:51 Reaguje na Radim PolášekJiří Svoboda
30.10.2022 14:33 Reaguje na Radim PolášekJakub Graňák
30.10.2022 17:59 Reaguje na Jiří SvobodaJiří Svoboda
1.11.2022 10:33 Reaguje na Jakub GraňákKolik se těch huminových kyselin z biomasy vytvoří? A čím je může postsocialistický zemědělec zničit? Mohou se vyplavovat - viz podzoly v místech s vyššími srážkami?
Radim Polášek
2.11.2022 21:29 Reaguje na Jiří SvobodaJaroslav Pobeha
14.3.2023 10:50 Reaguje na Pavel HanzlKaždú jar sa v USA v poľnohopodárskych oblastiach prudko zvyšuje obsah uvoľňovaného CO2, vidno to na priaskumných satelitoch.
V prvom rade treba nechať pôdu občas odpočívať, ako to to robili od stredoveku. Vysiať tam vojtešku, alebo ďatelinu, nejaké trávy.
Druhá vec - koprofágne chrobáky zapravujú trus zvierat do pôdy.
Richard Vacek
29.10.2022 11:34Ale tady, kde dotujeme bioplynky, které stáhnou "bioodpad" z širokého okolí, to je nesmysl.
Radim Polášek
29.10.2022 12:15Chybná je už základní myšlenka, že do půdy lze ukládat libovolné množství uhlíku a tudíž lze každoročně trvale vydělávat na uhlíkových odpustcích. A bez mechanického obdělávání půdy taky není možné tu půdu uhlíkem nějak výrazně obohacovat. Obohacování půdy uhlíkem coby pastviny pouze kořeny rostlin se brzo zastaví na velmi nízké úrovni uhlíku. A potom se překlopí, pokud se taková půda bude i nadále hnojit, v nadbytečný obsah výchozích živin v půdě, zejména dusíku, který bude pouze nadměrně znečišťovat podzemní a povrchové vody. Viz třeba současné problém v Holandsku, kde nyní probíhají opačené procesy, farmáři jsou nuceni násilím snižovat stavy hovězího dobytka na hektar.
Pokud se má půda maximálně obohatit uhlíkem neboli humusem, musí se mechanicky obdělávat klasickým způsobem a hnojiva a biomasa neboli hnůj se musí do půdy mechanicky zapracovávat. Jedině tak se vytvoří silná vrstva pro vlhkost a pro vzduch prostupné půdy, která v celém svém horizontu obsahuje správný soubor rozkladných bakterií a umí tak v celém svém horizontu přeměńovat organická hnojiva na onen žádaný uhlíkový humus. Který potom umí absorbovat i živiny z neorganických hnojiv a být bohatou zásobárnou pro růst veškerých kulturních plodin. Nebo píce pro ten dobytek.
Slavomil Vinkler
29.10.2022 12:27 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
29.10.2022 13:01 Reaguje na Slavomil VinklerAle u neobdělávané půdy typu pastvin nebo extenzívních luk nikdy v půdě žádné zvláštní velké množství humusu nebylo. To byly vždycky chudé půdy, kde bylo trošku humusu maximálně v prvních pár svrchních centimetrech půdy, pokud se jednalo o hnojenou pastvinu nebo pastvinu třeba hodně zarostlou bilým jetelem. Humus se tam buď rychle a totálně vyčerpal růstem travin nebo se na pastvinách kvůli mechanickému vlivu pošlapávání dobytka na biomasu a svrchní vrstvu půdy velmi rychle rozložil. Výjimkou byly pouze místní mokřiny v loukách anebo potom takzvané mokré louky v zátopových oblastech řek a potoků. Tam jednak se biomasa uložená v mokrém prostředí rozkládala pomaleji, jednak leckdy se kvůlůi mokru vyprodukovaná biomasa neposekla a neodvezla nebo nespásla, ale zůstala tam a rozložila se a jednak tyto louky byly pravidelně zaplavovány rozvdněným vodním tokem a byly tam vodou donášeny další živiny a humus.
Aby se na loukách a pastvinách vytvořila a obohatila půdu nějaká významná vrstva humusu, musí se podle mne aspoň část produkce místo spásání nebo sklízení tam nechávat k rozkladu. Třeba pastvinu půl roku nechat vypásat a půl roku tam trávu šrotovat a ponechávat. Totéž na loukách. ideální to pak může být na dotovaných loukách, kde se nepáslo vůbec a jenom jednou až dvakrát se ta tráva prostě posekla a ponechala tam se rozložit.
Jakub Graňák
29.10.2022 17:29 Reaguje na Radim PolášekJH
30.10.2022 07:02 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
30.10.2022 18:01 Reaguje na JHJH
30.10.2022 18:14 Reaguje na Jakub GraňákJH
31.10.2022 16:38 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
31.10.2022 17:01 Reaguje na JHJH
31.10.2022 20:20 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 08:24 Reaguje na JHZřejmě máme dnes situaci, že ornice ubývá. Kdo to měří?
Vy jste ovšem popsal nerušený vývoj půdy.
JH
1.11.2022 08:32 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 08:37 Reaguje na JHJH
1.11.2022 08:49 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 11:52 Reaguje na JHJH
1.11.2022 12:04 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 16:01 Reaguje na JHJH
1.11.2022 16:54 Reaguje na Jarka O.JH
1.11.2022 18:02 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
3.11.2022 13:16 Reaguje na JHJH
31.10.2022 16:52 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
31.10.2022 17:03 Reaguje na JHJH
31.10.2022 20:22 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 08:27 Reaguje na JHJiří Svoboda
1.11.2022 10:45 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 11:55 Reaguje na Jiří SvobodaRadim Polášek
2.11.2022 21:46 Reaguje na Jiří SvobodaSrážky mohou kvalitu půdy ovlivnit tak, že při určitém kolísání vlhkosti a na druhé straně prostupnosti půdy pro vzdušný kyslík v suchším období dochází k inzenzávnímu rozkladu těch humusovitých látek.
Každopádně se tmavé humusovité látky nerozkládají, pokud je půda úplně suchá, pouze vyschnou a tím se defakto konzervují. Taky se nerozkládají, pokud je půdy trvale a úplně mokrá, protože tam buď není kyslím nebo tam nastoupí rašeliništní mechanismus.
A podívejte se na současné záběry z Ukrajiny. Kde ukazují zákopy ve volných rovinách, je tam černozem. Kde ve stejné či blízké krajině ukazují výkopy v lese, je tam vidět jalový světlý žlutý písek či světlá žlutá zemina.
Karel Ploranský
30.10.2022 11:18 Reaguje na Jiří SvobodaDnes vidím, jak na velkých stavbách, ale i při jakýchkoliv výkopových pracích ve městě, na které koukám přímo a zblízka, ta staletá ornice zaniká během hodin, protože firma která výkop provádí se přece nebude zdržovat tím, že by ornici pečlivě oddělovala, ukládala zvlášť a pak opět rozprostřela. Ne. Ornice se nabírá spolu s hlušinou a promíchaná s ní skončí v záhozu. Na povrch se pak pohodí žalostná vrstvička ornice dovezené odjinud, aby to navenek vypadalo. A je vymalováno.
Odbory životního prostředí mají evidentně jiné starosti, než aby tohle kontrolovaly a ničení cenné ornice stíhaly.
Radim Polášek
2.11.2022 22:47 Reaguje na Karel PloranskýAle například při rekultivacích všelijakých výsypek vznikne slušná půda o síle nějakých desítek centimetrů během tak 5 - 10 let i z úplně jalové půdy. Stačí tam párkrát provést cyklus zeleného hnojení s hustěji nasetými pionýrskými rostlinami jejich zaoráním plus tam přidat nějaké rekultivační substráty jako kompost, vápenec, jíl nebo běžnou "živou" půdu atd. A můžete tam na tu výsypku potom sadit třeba les, nebo vinici nebo ovocný sad nebo pole. A ono se to už chytne. Nebo můžete pokračovat v zůrodńování třeba dalšími cykly zeleného hnojení a zaoráváním hnoje nebo průmyslového kompostu atd a za dalších 10 let máte na tom místě klidně i 20 - 30 centimetrů úrodné hnědozemě nebo možná i černozemě.
JH
3.11.2022 08:53 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 07:26 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
30.10.2022 07:55 Reaguje na Radim PolášekJH
30.10.2022 07:56 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
30.10.2022 08:32 Reaguje na JHJH
30.10.2022 09:00 Reaguje na Radim PolášekJaroslav Pobeha
14.3.2023 11:10 Reaguje na Radim PolášekNa to ste prišiel pozorovaním horských a podhorských lúk ? Tu sa bavíme hlavne o nížinách. Obrovské eurázijské a americké stepi a lesostepi ukazujú niečo iné. V skutočnosti je tam vrstva s bohatým humusom hlboká desiatky centimetrov.
JH
29.10.2022 12:51 Reaguje na Radim PolášekSlavomil Vinkler
29.10.2022 13:33 Reaguje na JHA tak jak funguje certifikát o odebírání OZE energie, za situace, kdy ani nefouká a ani nesvítí.
JH
29.10.2022 13:41 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
29.10.2022 13:43 Reaguje na JHJH
29.10.2022 13:48 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
29.10.2022 13:52 Reaguje na JHJH
29.10.2022 13:59 Reaguje na Slavomil VinklerRadim Polášek
30.10.2022 07:42 Reaguje na Slavomil Vinklertak projekt stejného kravínu by schválil i mnohem snadněji.
Stejné to je dnes. Když se napíše, že nový kravín staví proto, aby třeba lépe využili krmivo a kravám připravili lepší prostředí,takže mléko vyrobí levněji a budou mít z toho větší zisky, bude odpor proti tomu kravínu větší. Než když se napíše, že menší spotřebou krmiva budou krávy emitovat méně CO2 a metanu a lepší regulací prostředí krav ušetří energii, která zase ušetří emise CO2 a podobné žvásty. A když to dokonce nějak dokážou nějakým pseudovýpočtem kvabntifikovat, mohou z toho nového kravína i produkovat nějaké odpustky na CO2, které mohou jiným zastaralým kravínům třeba se ziskem prodávat.
Dalibor Motl
29.10.2022 14:15 Reaguje na JHRadim Polášek
30.10.2022 08:45 Reaguje na JHJH
30.10.2022 09:05 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
2.11.2022 21:57 Reaguje na JHUhlík jenom z humusoidních látek s definovanou absorbční schopností pro vodu a živiny? Uhlík třeba z hnědého uhlí - lignitu, protože v dnešní době zase nějací vědci objevili, (první takové objevy jsem viděl tuším někdy ke konci socíku) že příměs lignitu na pole zvyšuje absorbční schopnost na vodu té půdy a tím výrazně zvyšuje její kvalitu? Takže se dá čekat, že jihomoravský lignit, který Baťa nestihl před válkou ve Zlíně spálit ve své elektrárně, se nyní bude dotěžovat, drtit a sypat plošně na jihomoravská pole, aby se zlepšil záchyt vody ze srážek. Uhlík ze zuhelnatělé biomasy, protože před pár lety někteří vědci a taky zelení doporučovali zuhelnatělou biomasu ve fromě dřevěného uhlí rozemlít a vylepšovat tím taky půdu?
JH
3.11.2022 07:34 Reaguje na Radim PolášekAlouš Pekelník
30.10.2022 16:01 Reaguje na Radim PolášekDoporučuji vám nastudovat souvislosti...
Omlouvám se, ale právě léta orby, zničila půdy nejvíce, přiorávání spodiny, eroze, znečištěné spodní vody, protože půda neudrží živiny...
půdní strukruru a půdní agregáty umí vytvořit jen kořeny rostlin , pluhem to naopak vše rozbijete...
Radim Polášek
2.11.2022 22:01 Reaguje na Alouš PekelníkPůda je organismy velmi obsazený biotop a v podstatě při téměř jakémkoliv režimu jsou v ní půdní mikroorganismy, houby, kořeny. Akorát se můžeme bavit o tom, že v různým režimech je tam toho různé množství a vzhledem různým podmínkám tam prosperují různé druhy.
JH
3.11.2022 07:20 Reaguje na Radim PolášekJan Matěna
29.10.2022 17:54Gabe Browna https://www.youtube.com/watch?v=4MreXqr2AZc&ab_channel=Carboneg
Martina Otta https://www.youtube.com/watch?v=EJ4CR2IM2BY&ab_channel=BioinstitutOlomouc
nebo https://www.youtube.com/watch?v=DYuuAfuLEx8&ab_channel=BioinstitutOlomouc
Zejména schopnosti živé funkční půdy ohledně zadržení vody jsou až neuvěřitelné. I každý zahrádkář ví.
Jakub Graňák
29.10.2022 18:39 Reaguje na Jan MatěnaRadim Polášek
30.10.2022 08:49 Reaguje na Jakub GraňákAle i k tomu, bych řekl, že diskuze jsou.
Jakub Graňák
30.10.2022 12:48 Reaguje na Radim PolášekJarka O.
30.10.2022 20:05 Reaguje na Radim PolášekVhlké, chladné,zamokřené území, kde doby ledové proběhly, to jsou podle situace často glejové nebo podzolové půdy, ty jsou chudší, např.na kyselém substrátu.
JH
30.10.2022 21:30 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
31.10.2022 16:20 Reaguje na JHJH
31.10.2022 16:28 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
31.10.2022 16:59 Reaguje na JHJH
31.10.2022 18:15 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
1.11.2022 08:30 Reaguje na JHRadim Polášek
2.11.2022 22:02 Reaguje na Jarka O.Slavomil Vinkler
29.10.2022 20:31 Reaguje na Jan MatěnaAlouš Pekelník
30.10.2022 10:29 Reaguje na Jan Matěnavšech 10mil. agronomů v této republice by si měli vygůglit prezentace Gabe Browna, doc. jaroslava Záhoru a pod...
Já chápu regen. zemědělství jako šetrnou produkci potravin s ohledem na živ prostředí a ochranu půdy. uložení co2 je takový bonus navíc.
Je stále většina podniků které jedou pouze na zisk a tržby,ale podíl skutečných zemědělců sleduji se postupně zvyšuje, čím dál víc vidím po okolí zelené hnojení ponechané přes zimu, je to ůkryt pro drobnou zvěř, doplňuje organickou hmotu a snižuje erozi. Věřejnost a hlavně vlastníci půdy by měli tlačit na svého zemědělce aby s jejich majetkem nakládal šetrně...
Honza Honza
30.10.2022 06:47Společnost se nějak vyvíjí k pokroku a tyto kroky poškozují přírodu.
Největší zátěž pro přírodu jsou toxické zplodiny- odpad jaderných elektráren, ev. jejich havárie, jiné odpady výroby, ovliv. krajiny vlivem intenziv. zemědělství, dopravy, zabírání půdy na stavby. Dá se tomu nějak zabránit? Asi ne. Tyto snahy by vedly ke stagnaci společnosti. Zákaz této činnosti by vedl k jiné činnosti, stejně pro přírodu škodlivou a ekology by společnost nesnášela.
Místo spalovacích motorů budou elektroauta se zátěží pro přírodu vlivem výroby a odstraňování baterií. Místo topení dřevem budou jaderné elektrárny a fotovoltaika s hromadou odpadního plastu, těžkých kovů aj.
Místo zákazů a příkazů, které někdy jsou škodlivější než původní řešení, by se měli ekologové zaměřit na jednoznačné postupy: zavodnění krajiny, lepší lesnické postupy (smíšené lesy, bez pasek), lepší zemědělství (dotace na remízky a zalesnění a zavodnění krajiny- močály, jezy, meandry potoků),likvidace odpadů, recyklace a nahrazení plastů- místo nich papír (k tomu je třeba více lesů). Místo zákazu topení dřevem a zákazu krbů lepší zemědělství, jak je uvedeno ve článku o regenerativním zemědělství.
Pavel Hanzl
30.10.2022 18:05 Reaguje na Honza HonzaRozvoj spoečnosti nemusí být nutně na úkor přírody, říká se tomu cirkulární ekonomika.
Karel Ploranský
30.10.2022 20:32 Reaguje na Honza HonzaTo co se do ní dostalo z ovzduší v důsledku havárií JE, je jen zlomeček toho, co do ovduší vypšoukaly zkoušky jaderných zbraní - jenže o těch se jaksi nemluví...
Jinak co se týče skutečného odpadu z JE, je ho vlastně tak směšně málo, že mi připadají jako úplná pitomost přemrštěné požadavky na budování úložišť a jejich parametry.
Pokud to nevíte: Z jaderných elektráren pochází jen necelá pětina (!) odpadu, který je natolik aktivní, že je nebezpečný a vyžaduje zvláštní zacházení. Jaderné elektrárny jsou navíc schopné svůj odpad bez problémů skladovat po velmi dlouhou dobu v meziskladech přímo v areálu.
Největším producentem nebezpečného radioaktivního odpadu je s velkým náskokem zdravotnictví.
Dráždí mne, když se problém radioaktivního odpadu z elektráren účelově zveličuje.
Miloš Zahradník
30.10.2022 20:50se lisi treba od cernozebe nekde u Vsetat nebo v jihomoravskem uvalu?
Jarka O.
31.10.2022 16:17 Reaguje na Miloš ZahradníkVe střední Evropě jsou to relikty mnohem teplejšího a suššího klimatu, které stále panuje v JV Evropě. To jsou podmínky pro vznik cernozemí, a stepní trávy, lesostepi, doubravy. Jestli vznikaly z nadzemní nebo podzemní části rostliny, nebo třeba z obou :-), je zde věcí víry. Tak bych se toho klimatu nebála. V Rusku pedologie byla a je zřejmě na vysoké úrovni, protože spousta pojmů z ruštiny pochází, tak se Vám určitě podaří najít zajímavé odkazy v ruštině, česká viki je na slovo skoupá. Zkuste na viki odkaz půda a tam máte půdní profily. Nebo vychodoevropská nížina, pleistocén, černosol, geografie Ukrajiny, geografie Sov. Sv., a spraš. A pak se proklikáte na další odkazy.
Miloš Zahradník
31.10.2022 19:13 Reaguje na Jarka O.Ja si tu a tam neco precetl treba o Cernem mori. Dnes to more preteka do Stredozemniho (tedy ten svrchni proud v Bosporu je silnejsi nez spodni) ale bylo obdobi zrejme i v posledni ledove dobe kdy to more bylo napul vyschle a preliv ze svetoveho oceanu pri tani ledovcu tam mel katastroficky prubeh (jak popisuje jiz Bible) To je zajimava predstava: Alpy pokryte az k Mnichovu ledovcem
a presto Dunaj mel mnohem mene vody, nez dnes. A takovy Dnepr uz zrejme byl polovyschly. Jasne, ted mluvim o pocasi v ledove dobe a cernozeme jsou novejsiho data. Nebo existuji i cernozeme puvodem z minule meziledove doby?
Vubec, polovyschle Cerne more je velmi zajimavym objektem i geomorfologicky a z aktualniho pohledu. Podivame li se na ta dnes zatopena hluboka koryta rek a potoku napr. i v Sevastopolu, ale hlavne v rovine mezi Odesou a Chersonem. Ruzne ty Inguly/Inhuly a Inhulce se zatopenymi spodnimi castmi jejich strzi (strz je ukrajinsky Jar)...
Jarka O.
1.11.2022 08:34 Reaguje na Miloš ZahradníkMiloš Zahradník
1.11.2022 19:30 Reaguje na Jarka O.Stredozemnim morem tak kroutim hlavou. Cili dotaz - kde tohle je nejak konsistentne popsano, hodne clanku/publikaci na netu na tohle tema vypada az neverohodne divoce. Byt to je pry podlozeno podrobnym zkoumanim ulozenin toho davneho more/jezera sahajiciho od Kazachstanu az po Karpaty. Vlastne ani podrobnejsi popis vyvoje Bosporu jsem nikde nevidel, Gibraltar je sice taky zajimavy ale tamni zmeny konfigurace dna - to je tusim podstatne starsi historie. Na druhe strane jsem si vedom ze hodne informaci o vyvoji klimatu v polednove dobe je znamo jiz hodne dlouho od dob, kdy Vojen Lozek podrobne zkoumal mekkyse ve sprasich a dalsich hlinach
Jarka O.
2.11.2022 13:14 Reaguje na Miloš ZahradníkMiloš Zahradník
2.11.2022 23:02 Reaguje na Jarka O.ze zijeme v klimaticky skoro nejklidnejsi a nejnudnejsi dobe - ve srovnani s tim, co se leckdy delo v poslednim milionu ale i v poslednich 16 000 let. P.S. Ja jsem na mnohe ty ruske clanky koukal - a kroutil hlavou :)
Jarka O.
3.11.2022 13:11 Reaguje na Miloš Zahradníkhttps://en.wikipedia.org/wiki/Eemian
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_glaciation
Marcela Jezberová
31.10.2022 14:13Pátrala jsem, co je to regenerativní/uhlíkové zemědělství, ale jediné, co jsem se dozvěděla, jsou domněnky ekologických aktivistů, ambiciózní plány evropských úředníků a informace VURV, že k uhlíkovému zemědělství není nic, čeho by se zemědělec mohl chytit. Nejsou studie, metodiky, technologie, postupy. Dokonce snad není ani žádná certifikovaná analytická metoda, kterou by bylo možné věrohodně stanovit, jestli zemědělec uhlík v určité míře oproti předchozímu roku uložil, nebo ne. Celé to zase budí dojem, že snahou je maximálně utlumit hospodaření na půdě a výrobu potravin, abychom byli ještě "čistší" a ještě "zelenější". No nic, všeho do času. Uhlí bylo ještě loni na podzim sprosté slovo a dnes se skoro platí zlatem. A to stačila jen představa, že bude EU pár měsíců klepat kosu. Snad k vystřízlivění z příliš ambiciózních zemědělských utlumovacích plánů bude stačit jen představa hladu.
Slavomil Vinkler
31.10.2022 15:36 Reaguje na Marcela JezberováJH
31.10.2022 16:10 Reaguje na Marcela JezberováMiloš Zahradník
31.10.2022 19:17 Reaguje na JHMiloš Zahradník
31.10.2022 19:18 Reaguje na Miloš ZahradníkJiří Svoboda
1.11.2022 15:17 Reaguje na Miloš ZahradníkMiloš Zahradník
1.11.2022 19:39 Reaguje na Jiří Svobodaobjektem medialni temer celosvetove hysterie jeste
nijak nedokazuje vedeckou hodnotu udajneho "porozumeni tomu jevu) no a Green deal na to reague. Na minulych cca milion klimatickych zmen v posledni miliarde let nikdo nereagoval, nebot Homo Sapiens na to nemel jste patricne (hlavne medialni) prostredky Dnesni spolecnost na tu zmenu reaguje zhruba podobne, s analogickym porozumenim podstater jevu a analogickymi (v ramci aktualni civilizacni urovne s jejim vyberem donucovacich propstredku a trestu) tresty pro viniky jako ve stredoveku reagovali na jevy pripisovane carodejnictvi. Tak proc bych nedal obe ta hesla do jednoho pytle? :)
Petr Eliáš
2.11.2022 09:10 Reaguje na Miloš Zahradníkpavel peregrin
1.11.2022 07:12 Reaguje na JHNikdo nemusí mít péči o to, že by zemědělci nevěděli, jak se co má dělat, a tahat k nám postupy, které možná fungují v Holandsku a Německu. To by si totiž také museli s sebou přivézt jejich typy půd, které jsou diametrálně odlišné od našich. Co funguje tam, nefunguje u nás, mám to vše za sebou a moc dobře se pamatuji na veletoče ohledně zpracování půdy.
Nakonec tiše přiznali, že nejlepší je to, co se zde dělalo předtím.
To není žádné staromilství, ale vyzkoušené věci.
JH
1.11.2022 07:32 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
1.11.2022 10:07 Reaguje na JHRadim Polášek
2.11.2022 22:18 Reaguje na JHjen já pamatuji za svých skoro 60 let kdysi ještě zemědělství už s velkými stroji, ale bez pesticidů, jenom s mechanickým ničením plevelů, potom první hrubé a dost toxické pesticidy. Potom ty výrazně jemnější a selektivnější a šetrnější, třeba selektivní herbicidy a rozvoj chemizace, kdy se kultuty ošetřují až desítkami různých postřiků. A nakonec potom rozvoj přesných strojů, třeba přesných secích strojů, které umožní doslova na celém poli nasít kulturu přesně stejně hustě a optimálně tím využít celé pole až po posledních 10 centimetrů okraje pole na produkci.
A každá z těchto změn se na poli a na produkci potravin nějak projevila.


