Zachraň jídlo chystá akci Jam session. Tisíc skleniček džemu z ovoce, které by přišlo vniveč
Jam session se zaměří na to, co můžeme sami dělat proti plýtvání jako spotřebitelé, jak správně skladovat a uchovávat potraviny. “Během odpoledních workshopů vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo a to například díky správnému způsobu skladování v lednici a ve spíži,” říká Anna Strejcová ze Zachraň jídlo. Spotřebitelé v Evropské unii jsou totiž zodpovědní za 50 % vyhozeného jídla.
“Ovoce před akcí napaběrkujeme v sadu, sesbíráme na poli nebo ho získáme vyřazené z velkoskladu. Zatím ještě nevíme přesný recept džemů - vše bude záležet na tom, jaké druhy ovoce seženeme. Pravděpodobně se bude jednat o třešně, rybíz, jahody nebo meruňky. Vaření se ujmou profesionální kuchaři se svými speciálními recepty,” říká koordinátorka dobrovolníků Bára Kousalová z iniciativy Zachraň jídlo, která má na starosti sběr plodin během letošní sezóny paběrkování.
Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla a iniciativa Zachraň jídlo se mu věnuje už třetí sezónu. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska – jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat. Letos poprvé vyráží Zachraň jídlo paběrkovat i ovoce a oslovuje ovocnáře s prosbou o přebytky.
reklama