https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/zalezi-vam-na-kvalitni-pude-a-krajine-davejte-prednost-biopotravinam
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záleží vám na kvalitní půdě a krajině? Dávejte přednost biopotravinám

8.12.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Spolek Veselá biofarmy Velké Hostěrádky na své půdě hospodaří ekologicky a šetrně k přírodě.
Spolek Veselá biofarmy Velké Hostěrádky na své půdě hospodaří ekologicky a šetrně k přírodě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Národní síť Místních akčních skupin
V Česku zabírá zemědělská půda přes 4 miliony hektarů, tedy více než polovinu celkové rozlohy našeho státu. Kvůli výstavbě mizí každý den 7,5 hektaru zemědělské půdy. Je proto mimořádně důležité se o zbývající ornou půdu starat a zemědělské postupy přizpůsobit i aktuálním klimatickým změnám. Své o tom ví Místní akční skupina Oslavka, která podporuje spolek Veselé biofarmy Velké Hostěrádky. Ta dodržuje při své práci principy ekologického zemědělství a jeho přínosy ukazuje koncovým spotřebitelům.
 

U lidí stále převládá názor, že ekologické zemědělství a biopotraviny jsou luxus, který si běžný spotřebitel nemůže dovolit. Veselá biofarma se ale snaží poukázat na jinou, důležitou roli ekologického zemědělství. „Na naší biofarmě ukazujeme dětem i dospělým, jaký pozitivní vliv na životní prostředí má ekologické zemědělství. Že pomáhá vytvářet krajinu nebo dbá na pohodu hospodářských zvířat," říká Jarmila Urbanová ze spolku Veselé biofarmy Velké Hostěrádky. "Chceme, aby spotřebitelé přemýšleli nad tím, kde si příště koupí sýr nebo rajčata.

Spolek Veselá biofarmy Velké Hostěrádky na své půdě hospodaří ekologicky a šetrně k přírodě. Oproti běžnému zemědělství nepoužívá chemické přípravky, agrochemii a nevhodnou agrotechniku, která poškozuje půdu a její úrodnost.

„Cílem naší místní akční skupiny je společně s biofarmou navázat vztah s koncovými spotřebiteli z měst a pomoci tak odbytu regionálních biopotravin," popisuje ředitelka Místní akční skupiny Oslavka Simona Budařová.

"Samozřejmě, že hlavní roli v péči o krajinu hraje zemědělec, ale spotřebitelé jsou další klíčový článek, který ovlivňuje to, jak naše krajina bude vypadat v horizontu dalších desítek let,” dodává Simona Budařová.

Víte o tom, že hnojit se dá jen hnojem?
Víte o tom, že hnojit se dá jen hnojem?
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Národní síť Místních akčních skupin

Další argumenty pro důležitost ekofarem a jejich šetrného zemědělství předkládá předseda Národní sítě Místních akčních skupin Jiří Krist. „Bioprodukce je jediná možná cesta českého zemědělství. Přestože nyní v zemědělském odvětví pracuje zhruba pouhých 100 tisíc lidí a dochází k postupnému odchodu pracovníků, nemusí to být trvalý stav," říká Jiří Krist. "V souvislosti s robotizací se očekává odliv lidí z českého průmyslu a služeb a díky tomu se obnoví zájem o práci v ekozemědělství,” myslí si.

Podle Jarmily Urbanové z Veselé biofarmy se ekologické zemědělství od běžného liší zejména tím, že zachovává vyšší rozmanitost živých organismů ve fauně a flóře na obdělávané půdě. Díky zemědělcům na této půdě najdeme až o 30 procent více druhů živých organismů. Každému zvířeti v ekologickém chovu je zajištěná dostatečná plocha jeho výběhu. Také zdůrazňuje, že ekozemědělci nevnáší syntetické chemické látky do vody, ovzduší, rostlin a živočichů, včetně člověka. A v neposlední řadě je půda hnojená “pouze” kompostem, hnojem hospodářských zvířat a zelným hnojením.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Klára Malá
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

8.12.2018 09:13
Dávejte přednost biopotravinám a kupujte si např.malé kuřátko z farmy za 300 Kč.Taková lidová cena pro každého.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2018 18:04 Reaguje na Václav Kain
Šak jestli jste velice chudý, nejste schopen zlepšit svoji ekonomickou úroveň a musíte jíst furt maso, a to za nejnižší možnou cenu (bez ohledu na kvalitu), tak nekupujte... nikdo Vás nenutí... klidně si kupte PRŮMYSLOVĚ VYROBENÉ maso můžete se tak podílet na všem negativním co to přináší... Vaše volba....
Odpovědět
VK

Václav Kain

10.12.2018 07:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No to jste mě dostal Kašpárku.Naštěstí se mě to netýká neboť mám zdroj na venkově a pokud jde o drůbež tak ze dvora.Ta astronomická cena se týká tisíce občanů,kteří bohužel nemají jinou možnost.Ale tady jde o něco jiného.Proč, kdybych tu možnost neměl měl být blbý a platit jako moula takové peníze?Je dost občanů kteří msjí dost peněz,ale nejsou pitomí aby platili něco co je silně předražené.Běžte se podívat někam na vánoční trhy.Jak moulové platí za humus obrovské peníze.To by mě mohli líbat abych dal za 10 dkg šunky 100 kč.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.12.2018 09:22
Před několika lety byly direktivně změkčeny limity pro plísněmi produkované karcinogeny v kukuřici, protože se do těch původních, přísnějších, nebyla s to vejít italská BIOkukuřice.
Aneb pojídáním biopotravin k rakovině. Což by mi, pochopitelně, nevadilo, protože ta svinstva nejím, ale obecným změkčením limitů jsou ohroženi i normální lidé.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2018 18:06 Reaguje na Jan Šimůnek
Šimůnek zase na své typické zkratkovité a demagogické výpravě :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.12.2018 09:44
@Lukáš Kašpárek
Vše je ověřitelné. Odborný článek i s odkazy vyšel na osel.cz a psalo se o tom i jinde.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.12.2018 15:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy vůbec nechápete principy, o kterých je tu řeč...

Pořád se akorát taháte s tím oslem a realitě se bráníte!

Produkce biopotravin (pokud je pojata svědomitě) má mnoho výhod, o kterých se Vám ani nezdá..
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

9.12.2018 12:08
...než se lidi začnou nekonečně hádat o plisních ad. - doporučuji si přečíst titul článku - hovoří o půdě a krajině. O environmentálních přínosech ekologického zemědělství je už tolik údajů, že se dají přehazovat vidlemi - na oslu.cz to asi nebude, ale jinde ano, včetně opravdu dobrých metastudií. Je toho dost i o různých kvalitativních ukazatelích bioprodukce, včetně toxinů z plísní (a samozřejmě, že ne vždy je to taková krása, jak by zastánce čekal - ale ne zase taková hrůza, jak se odpůrce těší...).
Pokud jde o pana Kaina - jestli chcete, dám Vám kontakt na biokuře za 130,- za kilo. Jistěže jsou některé produkty drahé, když je lidi tak moc chtějí - a poptávka zvyšuje cenu. Marže obchodníka tvoří hodně velkou část ceny. Kupujte přímo od pěstitele/chovatele - hlavně u masa to dělá hodně velký rozdíl.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.12.2018 15:25 Reaguje na Zbynek Ulcak
Souhlas...
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.12.2018 08:09 Reaguje na Zbynek Ulcak
oukej, tedy pouze vliv na krajinu:
ono když se řekne A, je potřeba říci i B. asi nikdo zásadně nerozporuje to A, že ausgerechnet pro tu krajinu kde je bio hospodařeno je to to nejlepší (jakkoli je to přesvědčení zhusta založeno na mlhavém "každý přece ví, že", "selský rozum" a podobně).
řekněme k tomu B, a to efektivita či produktivita bio zemědělství, která už tak slavná není, ať už měřitelná buď vytrženě z kontextu výnosem na hektar, nebo komplexně cenou produktu toho či onoho způsobu (protože samozřejmě eko=eko, ale to už jsme řešili mockrát). když se zaměříme jen na to první vytržené z kontextu, to jest hektarový výnos, tak prostou operací (stydím se říci matematickou) porovnání výnosů dojdeme k nárůstu potřebné obdělávané plochy pro stejnou produkci (jasně, můžeme to okořenit a zneprůhlednit neplýtváním a podobnými ochucovadly, ale úplně stejně můžeme samozřejmě neplýtvat vejci z klece). čili kde ji chcete vzít? kdybych byl zlej manipulátor, zeptal bych se: vy chcete vážně začít meliorovat chudinky zbylé mokřady a okopávat tam řípu?
Odpovědět

Jan Škrdla

10.12.2018 17:48 Reaguje na Lukas B.
Chce to najít zlatou střední cestu.
Dnešní konvenční zemědělství by se dalo nazvat průmyslovou výrobou potravin, bohužel často i průmyslovou výrobou biopaliv a energetických plodin.
Když se ptáte kde ji vzít - ukrojit ji z posledně uvedeného.
Další díl pak použít na protierozní a ekologická opatření.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2018 18:05
@Lukáš Kašpárek, Zbynek Ulcak
Mě nezajímá blekotání o krajině, mě zajímá skutečnost, že z ryze ideologických důvodů (podpora BIO potravin) byly změkčena limity na některé karcinogeny, které se nyní mohou zcela beztrestně a s patřičným dopadem na zdraví a úmrtnost cpát do lidí. Protože jde o celkové změkčení, nejen pro BIO potraviny, jsou ohroženi i konzumenti potravin normálních, protože se začaly dovážet i tak nekvalitní potraviny, jaké bylo možno dříve zastavit na hranicích a vrátit zpět.
Ukazuje to naprosto jednoznačnou škodlivost BIO potravin (a jejich výroby) a celé slavné ekologie.

Druhou věcí je, že výnosy na EKO BIO pozemcích jsou tak zoufale nízké, že bychom museli zlikvidovat prakticky všechny lesy a ještě by nám plocha polí k uživení 10 milionů obyvatel nestačila. A museli bychom navíc na ta pole nahnat lidi z měst (asi jako Pol Pot a spol.), protože tento způsob pěstování je podstatně náročnější na lidskou práci.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist