https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/zelinarska-unie-zprovoznila-na-webu-mapu-pestitelu-zeleniny
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mapa pěstitelů zeleniny má lidem usnadnit nákup čerstvých potravin přímo z farem

18.6.2021 11:00 | PRAHA (ČTK)
Zelináři se do internetové mapy pěstitelů podle Hanky sami postupně přidávají. ZUČM chce do projektu zapojit co nejvíce pěstitelů zeleniny. Návštěva farmy nebo farmářské prodejny může být podle Hanky sama o sobě zážitkem, protože nabízí náhled do způsobu hospodaření pěstitele zeleniny.
Zelináři se do internetové mapy pěstitelů podle Hanky sami postupně přidávají. ZUČM chce do projektu zapojit co nejvíce pěstitelů zeleniny. Návštěva farmy nebo farmářské prodejny může být podle Hanky sama o sobě zážitkem, protože nabízí náhled do způsobu hospodaření pěstitele zeleniny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mapu tuzemských pěstitelů zeleniny zprovoznila na svém webu Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM), která chce tímto způsobem lidem usnadnit nákup čerstvé zeleniny u pěstitelů v okolí. ZUČM tak pomáhá spojit přímou cestou producenta a konzumenta zeleniny, sdělil ČTK předseda unie Petr Hanka.
 

"Snažíme se propojit ty nejdůležitější články řetězce pěstování zeleniny – první a poslední. Tedy pěstitele zeleniny a jejího konzumenta. Věříme, že je to jedna z možností, jak co nejrychleji dostat čerstvou lokální zeleninu rovnou na vidličku. Chceme tak zviditelnit jednotlivé konkrétní zelinářské farmy a názorně ukázat kdo a kde zeleninu u nás pěstuje," uvedl Hanka.

Zelináři se do internetové mapy pěstitelů podle Hanky sami postupně přidávají. ZUČM chce do projektu zapojit co nejvíce pěstitelů zeleniny. Návštěva farmy nebo farmářské prodejny může být podle Hanky sama o sobě zážitkem, protože nabízí náhled do způsobu hospodaření pěstitele zeleniny.

Většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští pěstitelé dodávají obchodním řetězcům, na jejichž pultech končí 75 procent úrody. Velkoobchodům zelináři prodávají desetinu své produkce a stejný podíl připadá na konzervárny, mrazírny či sušárny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů, prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace zelináři v ČR podle údajů ministerstva zemědělství prodávají zatím jen pět procent produkce čerstvé zeleniny.

Obchodní řetězce mají podle pěstitelů zeleniny velmi vysoké marže. Například farmář Ladislav Kašpar loni ČTK řekl, že klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. "Zatímco před deseti či patnácti lety jsem dostal 33 procent, tak dnes nedostanu ani 18 procent," uvedl Kašpar. Proto na poli nedaleko Olomouce zavedl samosběr zeleniny, který je pro něj i zákazníky ekonomicky výhodnější.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Tržní produkce zeleniny mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun v roce 2019.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

18.6.2021 12:12
Je to sice hezké,ale většina těch farmářů neli všichni nevědí co si za ty svoje výpěstky říci.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.6.2021 12:43 Reaguje na Václav Kain
No, pokud by ta zelenina byla vypěstovaná opravdu"eko", tak bohužel ty ceny tomu odpovídají. Na to si lidé, mající zájem o takovéto výpěstky, budou muset zvyknout.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.6.2021 14:38 Reaguje na Václav Kain
Většina zelinářů sdružených v ZUČM je v systému Integrované produce zeleniny (IPZ). Prodává to třeba Penny. Není to bio. Ale díky řetězcům jsou rezidua na úrovni baby food.
Odpovědět

vladimír šmídl

22.6.2021 12:30 Reaguje na Katka Pazderů
Penny má jablka hnijící zevnitř, ale na povrchu jsou docela pěkná.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

25.6.2021 17:31 Reaguje na vladimír šmídl
Hniloba jaderníku je známá už min.století. Trpěly jimi i odrůdy Matčino, Oldenburg, Sudetská reneta, Parmena. Nejedná se o bioprogram pěstování, ale náchylnost odrůd. Mimochodem , dnešní obchodní nabídka jablek a hrušek je ze skladů s řízenou atmosfrou CO2, jež zpomaluje dozrávání a zrání, a toto ovoce ve skladech takto vybavených může přetrvat několik let. Ale to jistě KP se svým vzděláním ví !!!
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

25.6.2021 17:21 Reaguje na Katka Pazderů
Ale měly by jste se už probudit !! Prodej -ZE DVORA - není nic nového a mnoho farmářů to používá a nabízí už od devadesátých let. Stejně jako Ovocnářská Unie Čech a Moravy stejně jako Zelinářská Unie Čech a Moravy se od devadsátých let řídí Integrovaným pěstováním ovoce a zeleníny stejně srovnatelným jako je ekopěstování ! Bylo by asi dobré pokud by si ekologičtí aktivisté prošly a zjistily Zásady IP a Eco norem EU jež jsou srovnatelné s zásadami v Německu a Rakousku.
Odpovědět
BK

Bohumila Králová

18.6.2021 16:25
To je skvělé! My si třeba nějaké potraviny kupujeme od sousedky. Například třešně, jablka a brambory. Od mého kolegy v práci si kupuji domácí vejce, jelikož si při prvním Lockdownu pořídil slepičky. Ale ráda bych si kupovala i nějaké domácí mléčné produkty, takže bych tuto mapu velmi ocenila. Snažíme se totiž s rodinou žít zdravěji, než do teď. Dokonce končím s kouřením a přecházím na zdravější vaporizéry. O těch jsem se něco dozvěděla tady: https://entuzio.cz/vaporizery/.
Odpovědět
MC

Michal Cimpl

24.6.2021 11:22 Reaguje na Bohumila Králová
My občas chodíme zas na farmářské trhy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.6.2021 08:25
Tak a teď si zkuste kolem každého z těch pěstitelů udělat pětikilometrové kolečko (větší vzdálenost by pro malý nákup byla nesmyslná) a řekněte, jakou část populace to pokrylo.
No dobře, tak deset km.
- - -
Dokud se nepokusí pěstitelé o vlastní distribuci, zůstává takový prodej zcela okrajovou záležitostí.
Odpovědět
ig

26.6.2021 10:54
Pěkné. Jednou do roka, místo rodinného výletu to může být super. Ale protože se snažím minimalizovat neproduktivní vedlejší časy, dám přednost Lídlu nebo Rohlíku. Jako vedlejší efekt tím minimalizuju i spotřebu nafty (nebo benzínu, podle toho co vytáhnu z garáže a jestli si jedu sám nebo mi veze rozvážka).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.6.2021 11:54
za pár let se budou potraviny pěstovat na akvaponijích
Odpovědět
BK

Bohumila Králová

26.6.2021 12:14
Ahoj, nedávno jsem si pořídila nový mobil. Tentokrát je to krásný iPhone 12. Takže jsem hledala, jaké aplikace určitě potřebuji. Jedna z nich je eko mapa. Je dobrý mít přehled, kde se dají sehnat skvělé a ekologické potraviny. Také jsem si pořídila super obal na mobil z této webové stránky: https://www.finecase.cz/pouzdra-obaly-na-iphone/.
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.6.2021 19:28
Nejchutnájší jablko je velký vepřový řízek z něhož kape tuk.
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.6.2021 19:29
Zdravé je taky bílé maso.Třeba špek
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist