V Česku se z tygrů vařil bujón. Celníci a policie rozkrývají síť od dodavatelů zvířat až po prodejce
"Doufám, že kauza poslouží k tomu, aby se na to upozornilo. Někdo by se měl zamyslet nad tím, jakým způsobem se tu s těmi zvířaty zachází," podotkl ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Robert Šlachta. Dodal, že by se měla změnit legislativa.
Policie po pondělní razii obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty muže ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku. Jejich totožnost blíže nespecifikovala. Podle kriminalistů nakládali s mrtvými těly tygrů v rozporu s právními předpisy a přinejmenším tuto neděli jednoho z tygrů zastřelili. Cílem činnosti gangu byl finanční zisk prostřednictvím výroby produktů tradiční čínské medicíny.
Trestnou činnost údajně organizoval šestapadesátiletý Vietnamec, který vystupoval pod dvěma různými identitami. Dříve pracoval v Německu jako stánkař. Hotové tygří produkty podle celníků prodával mimo jiné v pražské tržnici Sapa, ale také v dalších zemích EU i mimo ně. Policie u něj našla tygří bujón a víno a také výrobky s podezřením na slonovinu.
Tygry podle obvinění choval sedmašedesátiletý Čech, v minulosti odsouzený za násilnou trestnou činnost. Policie u něj zajistila 1,8 milionu korun v hotovosti, kůže tygra, lva či medvěda a také množství dokladů k nakládání s tygry, u nichž bude ověřovat pravost dokumentů.
Chovatel údajně tygry dodával pětatřicetiletému preparátorovi s pozastavenou činností, také Čechovi. Muž pak těla šelem zpracovával. Právě u něj policisté objevili mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku z důvodu, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Je pravděpodobné, že vyšetřovatelé vůči preparátorovi rozšíří stíhání vzhledem k tělům jiných zvířat, které přechovával v mrazácích. Muž už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.
Soud v České Lípě dnes poslal do vazby jak preparátora, tak Vietnamce. Policie předvedla i Berouska, o němž soud rozhodne ještě odpoledne.
Šlachta uvedl, že cena tygra se pohybovala kolem 100.000 až 150.000 korun za zvíře. Kůži prý preparátor prodával od 50.000 do 100.000, drápy za 2500 a jeden gram bujónu za 1500 korun.
Přečtěte si také |
Proč je Česko tranzitní zemí lukrativního pašování sloních klů, nosorožčích rohů a tygřích vývarů?U obviněného chovatele zůstala živá zvířata, jejichž zdravotní stav nyní vyhodnotí Česká inspekce životního prostředí. Každý tygr by měl mít své dokumenty a nepřenositelný čip. V ČR se oficiálně nachází 140 živých tygrů, z toho pouze čtyři desítky v zoologických zahradách. "Myslím, že se dostaneme k tomu, že je tu v tom nepořádek, že si tu na jedny papíry chodí víc tygrů a že je to byznys jako prase," uzavřel Šlachta.
reklama