https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/vedci-lide-nemaji-prehled-o-tom-jak-plytvaji-potravinami
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Lidé nemají přehled o tom, jak plýtvají potravinami

24.10.2022 15:18 | PRAHA (ČTK)
Podle výsledků vyhodil průměrně jeden člověk loni 33 kilogramů potravin ročně. Odhad samotných lidí byl podle vědců zhruba 15,4 kilogramu za rok.
Podle výsledků vyhodil průměrně jeden člověk loni 33 kilogramů potravin ročně. Odhad samotných lidí byl podle vědců zhruba 15,4 kilogramu za rok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé v Česku vyhazují více potravin, než subjektivně vnímají. Na dnešní konferenci o potravinovém odpadu to řekla Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity Brně. Z jejího výzkumu vyplynulo, že jeden člověk vyhodil loni v průměru 33 kilogramů potravin, respondenti ale uvedli, že vyhodili měně než poloviční množství. K podobnému výsledku dospěl také výzkum Akademie věd ČR, podle kterého lidé nedokáží správně odhadnout množství potravin, které vyhodí. Podle dat ministerstva zemědělství skončí v ČR ročně v odpadu zhruba 800 000 tun potravin, z toho více než polovinu vyhodí domácnosti.
 

Výzkum Mendelovy univerzity analyzoval odpad 900 domácností v Brně na sídlištích, vilové i venkovské zástavbě a přímo zkoumal množství potravin v popelnicích. Podle výsledků vyhodil průměrně jeden člověk loni 33 kilogramů potravin ročně. Lidé však při dotazování tvrdili, že vyhazují potravin mnohem méně. Jejich subjektivní odhad byl podle vědců zhruba 15,4 kilogramu za rok. "Lidé nemají přehled o tom, jak plýtvají," řekla Kubíčková.

Podobně zaměřený výzkum prezentovala také Radka Hanzlová z Akademie věd ČR. Výzkumníci množství vyhozených potravin vypočítali na základě průzkumu mezi více než 800 respondenty, kteří odpovídali na otázky, jaké množství konkrétních potravin vyhodí za jeden den. Z výsledků vyplynulo, že jedna osoba ročně vyhodí v průměru zhruba 15,3 kilogramu potravin a domácnost 35,7 kilogramu. "Respondenti za týden vyhazovali nejvíce hotové pokrmy, čerstvé ovoce, brambory, chléb a jiné pečivo," řekla Hanzlová.

Přibližně polovina dotázaných podle ní nikdy nevyhazuje ryby, rýži, oleje a tuky nebo luštěniny. Jedním nejčastějších důvodů, proč lidé potraviny vyhazují, je podle výzkumu to, že se jedná o nespotřebované zbytky jídla, zkažené potraviny nebo potraviny s prošlým datem spotřeby.

Z výsledků je podle Hanzlové patrné, že lidé nedokáží správně odhadnout množství potravin, které vyhazují. "Respondenti mají tendenci množství vyhozených potravin významně podhodnocovat," řekla. Dodala, že obecně je téma plýtvání potravinami nedostatečně zmapované a není dostatek spolehlivých dat.

Na konferenci vystoupil také Martin Štěpánek z potravinářského odboru ministerstva zemědělství, který prezentoval data Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z přelomu let 2018 a 2019. Podle nich se v ČR průměrně vyhodí asi 800 000 tun potravin ročně a z toho 53 procent je odpad, který vytvoří domácnosti. Zbytek připadá na odpad z obchodů, výroby nebo veřejného stravování. Na jednu osobu tak ročně vychází průměrně 57 kilogramů vyhozených potravin.

Štěpánek doplnil, že jedním z cílů Evropské unie je do roku 2050 snížit podíl potravinového odpadu o 50 procent. Cílem ČR je podle něj například legislativně umožnit, aby restaurace mohly potraviny, které jim zbydou, darovat neziskovým organizacím nebo potravinovým bankám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

24.10.2022 17:12
Nějak mi uniká o čem se jedná. Ze studie vychází, že nevyhodíme denně ani 10 dkg a pořád je to moc? Co s těmi zbytky asi máme dělat? Máme jíst zkažené potraviny, nebo dojídat co už nemůžeme? Nikdo z nás není počítač aby si v prodejně nastavil přesně kolik sní za několik hodin doma.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.10.2022 17:42 Reaguje na Petr Blažek
Jedná se o to, že se jenom v téhle zemi vyhodí 800 000 tun potravin ročně. Posledně jste tady básnil něco o tom, jak se většina potravin vyhodí z jídelen - teď mudrujte...
Odpovědět
ig

25.10.2022 10:10 Reaguje na Jakub Graňák
A taky se jedná o to, že se jich 6 870 000 tun sní :-) (ČSÚ, za 2021) :-)
Odpovědět
ig

25.10.2022 10:11 Reaguje na
oprava: za 2020
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.10.2022 15:25 Reaguje na
Však taky podle toho ten národ vypadá... a teď mi řekněte kolik stamiliard ročně stojí léčba cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění etc. etc....? A ještě mi řekněte proč bych mněl na léčbu těchhle nenažraných hovad přispívat skrz zdravotní pojištění?
Odpovědět
PB

Petr Blažek

25.10.2022 20:11 Reaguje na Jakub Graňák
Básnil jsem o tom, že většina vyhozených potravin je rychlokazící se zboží. A, že je nesmysl se vracet do doby, kdy lidé museli jíst zkažené nebo plesnivé jídlo. Bohužel většinou chybí alternativa prohnat zbylé jídlo přes slepice nebo prase. Ale to je bohužel důsledek doby.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist