Tiskové zprávy
Alma Prague: Alma Prague představuje první gastronomickou konferenci AlmaTalks. Setkání 25. června bude zaměřené na půdu a posílení spolupráce mezi kuchaři a zemědělci
Témata, kterých se jednotliví řečníci a řečnice z Česka, Velké Británie, Německa a Nizozemska dotknou, jsou půda a její benefity pro suroviny, krajinu i naše zdraví, příklady spoluprací gastro podniků se zemědělci, možnosti pozitivního vlivu gastronomie na řetězec produkce surovin i klimatickou změnu, nebo šíření osvěty směrem k hostům restauračních zařízení.
Na akci vystoupí Ed Romein z Nizozemska, který je vedoucím programu Environment & Sustainability v rámci kodaňské MAD Academy, neziskové organizace, spoluzaložené Renem Redzepim z restaurace NOMA, zabývající se transformací potravinových systémů, Zuzana Benešová, ředitelka projektu Živá půda, regenerativní pastevec Karel Kalný, Pavel Drdel z bezezbytkové restaurace Sůl a řepa, Frederika Gaedke z Berlinského spolku Die Gemeinschaft, Simón Quiñones z restaurace Otto, nebo Paddy Plunkett, který zastává pozici Head of Global Sourcing ve firmě Natoora, jež více než 20 let spojuje lokální zemědělce a výrobce s kuchaři z progresivních restaurací v Londýně, Melbourne nebo například Paříži.
„Potenciální přínosy zdravé půdy pro ekosystémy, zádrž vody, uhlíku i zvýšení množství minerálů a živin v jídle dostupných jsou obrovské – k tomu dnes existuje nespočet vědeckých evidencí. Z hlediska priorit při řešení klimatické změny by značná část naší pozornosti měla jít právě tímto směrem. Věříme, že gastronomické odvětví v čele s kuchaři a vlivnými veřejně známými osobnostmi může hrát obrovskou roli v nastavování hodnot a standardů i u ostatních spotřebitelů a tím mít velký dopad na celý potravinový systém. Ať už pracujeme ve fine diningu, bistrech a kavárnách nebo stravovacích zařízeních, jako jsou například nemocnice nebo školní jídelny, výběr suroviny a produktů může být silným hybatelem změn, pokud ve spolupráci se zemědělci jdeme za společným cílem regenerovat půdu a budovat kvalitní vztahy” vysvětluje k výběru tématu první série AlmaTalks její hlavní organizátor Matěj Prokop. „V naší restauraci se snažíme s tímto tématem pracovat od samotného začátku, podporujeme celou řadu lokálních zemědělců a producentů a věříme, že to má smysl. Je pro nás podstatné se o tématu bavit a dále ho rozvíjet i s ostatními progresivně naladěnými lidmi v našem oboru a celé téma v Česku posouvat dál,” doplňuje záměr konference Vojtěch Václavík, zakladatel Alma Prague a bister KRO.
Akce je koncipovaná pro 100 účastníků a proběhne přímo v prostorách restaurace Alma, ať už v konferenčním sále v suterénu, přímo v restauraci nebo v nově otevřeném prostoru VIN—ÁRNA na dvorku.
Vstupenky na akci jsou k dispozici na GoOut za 1650 Kč. Cena zahrnuje celodenní pásmo inspirativních diskusí, coffee break a plnohodnotný oběd od šéfkuchařů Almy Petra Židka a Michala Daňka.
https://www.almaprague.cz/almatalks-o-jidle-pude-a-spolupraci-se-zemedelci
O Alma Prague
Udržitelný gastronomický koncept, jehož součástí je restaurace, koktejlový bar, vinárna, kavárna, vinotéka, sklepní „klub” a další eventové prostory i zázemí pro fermentaci, staření masa a další práci se surovinami, sídlí v Praze na adrese V Jirchářích 8. Alma vznikla jako nová kapitola příběhu Kro Kitchen a pokračování spolupráce jeho zakladatelů Petra Němce a Vojty Václavíka. Cílem je vytvořit gastronomické a kulturní centrum Vojtěšské čtvrti a místo, kde se návštěvníci budou cítit doma od ranní kávy po večerní drink.
www.AlmaPrague.cz
www.instagram.com/alma__prague
Na akci vystoupí Ed Romein z Nizozemska, který je vedoucím programu Environment & Sustainability v rámci kodaňské MAD Academy, neziskové organizace, spoluzaložené Renem Redzepim z restaurace NOMA, zabývající se transformací potravinových systémů, Zuzana Benešová, ředitelka projektu Živá půda, regenerativní pastevec Karel Kalný, Pavel Drdel z bezezbytkové restaurace Sůl a řepa, Frederika Gaedke z Berlinského spolku Die Gemeinschaft, Simón Quiñones z restaurace Otto, nebo Paddy Plunkett, který zastává pozici Head of Global Sourcing ve firmě Natoora, jež více než 20 let spojuje lokální zemědělce a výrobce s kuchaři z progresivních restaurací v Londýně, Melbourne nebo například Paříži.
„Potenciální přínosy zdravé půdy pro ekosystémy, zádrž vody, uhlíku i zvýšení množství minerálů a živin v jídle dostupných jsou obrovské – k tomu dnes existuje nespočet vědeckých evidencí. Z hlediska priorit při řešení klimatické změny by značná část naší pozornosti měla jít právě tímto směrem. Věříme, že gastronomické odvětví v čele s kuchaři a vlivnými veřejně známými osobnostmi může hrát obrovskou roli v nastavování hodnot a standardů i u ostatních spotřebitelů a tím mít velký dopad na celý potravinový systém. Ať už pracujeme ve fine diningu, bistrech a kavárnách nebo stravovacích zařízeních, jako jsou například nemocnice nebo školní jídelny, výběr suroviny a produktů může být silným hybatelem změn, pokud ve spolupráci se zemědělci jdeme za společným cílem regenerovat půdu a budovat kvalitní vztahy” vysvětluje k výběru tématu první série AlmaTalks její hlavní organizátor Matěj Prokop. „V naší restauraci se snažíme s tímto tématem pracovat od samotného začátku, podporujeme celou řadu lokálních zemědělců a producentů a věříme, že to má smysl. Je pro nás podstatné se o tématu bavit a dále ho rozvíjet i s ostatními progresivně naladěnými lidmi v našem oboru a celé téma v Česku posouvat dál,” doplňuje záměr konference Vojtěch Václavík, zakladatel Alma Prague a bister KRO.
Akce je koncipovaná pro 100 účastníků a proběhne přímo v prostorách restaurace Alma, ať už v konferenčním sále v suterénu, přímo v restauraci nebo v nově otevřeném prostoru VIN—ÁRNA na dvorku.
Vstupenky na akci jsou k dispozici na GoOut za 1650 Kč. Cena zahrnuje celodenní pásmo inspirativních diskusí, coffee break a plnohodnotný oběd od šéfkuchařů Almy Petra Židka a Michala Daňka.
https://www.almaprague.cz/almatalks-o-jidle-pude-a-spolupraci-se-zemedelci
O Alma Prague
Udržitelný gastronomický koncept, jehož součástí je restaurace, koktejlový bar, vinárna, kavárna, vinotéka, sklepní „klub” a další eventové prostory i zázemí pro fermentaci, staření masa a další práci se surovinami, sídlí v Praze na adrese V Jirchářích 8. Alma vznikla jako nová kapitola příběhu Kro Kitchen a pokračování spolupráce jeho zakladatelů Petra Němce a Vojty Václavíka. Cílem je vytvořit gastronomické a kulturní centrum Vojtěšské čtvrti a místo, kde se návštěvníci budou cítit doma od ranní kávy po večerní drink.
www.AlmaPrague.cz
www.instagram.com/alma__prague
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk