Meridian matematický spolek: Celorepublikové finále Matematické soutěž Pangea 2019

2. května 2019 | Meridian matematický spolek
Autor: Marek Kovář, tel: 775581518
Matematická soutěž Pangea pořádaná Meridian matematickým spolkem jako soutěž pro žáky základních škol a studenty nižších stupňů víceletých gymnázií s letošní účastí téměř 56 000 žáků ze 720 škol. Finálové kolo proběhne v pátek 17.5.2019 v kongresovém sále Nové budovy Národního muzea. Soutěžní část proběhne dopoledne, tj. od 10:00, a slavnostní ceremoniál předávání cen začne v 15:00.

Matematická soutěž Pangea pořádaná Meridian matematickým spolkem jako soutěž pro žáky základních škol a studenty nižších stupňů víceletých gymnázií. Finálové kolo proběhne v pátek 17.5.2019 v kongresovém sále Nové budovy Národního muzea. Soutěžní část proběhne dopoledne, tj. od 10:00, a slavnostní ceremoniál předávání cen začne v 15:00. Soutěž letos vstoupila do 6. celonárodního ročníku pod záštitou Českého svazu vědecko-technických společností a Jednoty českých matematiků a fyziků. Tematicky se 6. ročník věnoval přírodě a hudbě, kdy se patrony stali televizní publicista a moderátor Zázraků přírody Vladimír Kořen a houslový virtuos Václav Hudeček. Za účasti významných osobností z oblasti veřejného života (Jakub Vágner…), členů akademické obce Akademie věd ČR, předsedy ČSVTS, předsedkyně JČMF, univerzit, radního hl. m. Prahy PhDr. Mgr. Víta Šimrala, Ph.D. et Ph.D. pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání, představitele Senátu ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy budou předány ceny nejlepším řešitelům. Před samotným předáváním (od 13:00) je připraveno promítání ze zákulisí ZOO Praha a rybáře a extrémní dobrodruha Jakuba Vágnera.
Mezinárodní matematická soutěž Pangea vznikla v roce 2007 v Německu, kde se nachází její vedení. Pangea je z Německa rozšiřována, resp. nabízena různým evropským zemím (aktuálně na 22 zemí). V České republice se Pangea nachází ve věstníku soutěží nabízených školám Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Podle evropského vzoru je nyní organizována dvoukolově – školní a finálové kolo. Soutěžní kategorie se mění společně s nárůstem zájmu škol. Soutěž je určena pro žáky z celé České republiky v kategorii 4. – 9. třída základní školy s letošní účastí téměř 56 000 žáků ze 720 škol.
Hlavním cílem soutěže Pangea je podpořit motivaci žáků a studentů vůči matematice
a poukázat také na její důležitost v běžném a profesním životě. K naplnění cíle využívá Pangea různé možnosti, a to od způsobu organizace školního kola, odměňování, až po finálové kolo
a závěrečnou ceremonii. Na základě znalosti systému českého školství se soutěž snaží o co nejnižší zatížení pedagogů. Pro odlišnost od běžného školního testování se soustředíme, aby byla každý rok volena nová témata, kterými se úlohy striktně řídí. Kromě jiného musí mít praktický základ, čímž se snažíme odlišit o jiných matematických soutěží. V letošním roce se žáci kromě klasické papírové verze mohli poprvé účastnit i online způsobem. Soubory úloh sestavuje tým odborníků ze školské praxe a z univerzit včetně Poradního výboru Pangea tak, aby motivovaly žáka k výkonu a logickým úvahám.
Kontakt na autora zprávy: Ing. Marek Kovář, MBE, ředitel soutěže
(pangea.cz@gmail.com, 775 581 518)
Marek Kovář, tel: 775581518 tisknout poslat

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.